αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚάποιοι άνθρωποι είναι καλοί στο να λύνουν τα προβλήματα. Εδώ είναι 6 απλοί κανόνες που εφαρμόζουν

Κάποιοι άνθρωποι είναι καλοί στο να λύνουν τα προβλήματα. Εδώ είναι 6 απλοί κανόνες που εφαρμόζουν

Όλοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην καθημερινή ζωή. Κάποια από αυτά σχετίζονται με την δουλειά, και κάποια άλλα με το προσωπικό κομμάτι.

Κάποιοι άνθρωποι είναι καλοί στο να λύνουν τα προβλήματα. Τα διαφορετικά προβλήματα απαιτούν διαφορετικές δεξιότητες, επομένως φτιάξαμε μια λίστα με τα κορυφαία 6 χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που επιτρέπουν σε κάποιον να διαπρέψει. Είναι απλοί κανόνες που εφαρμόζουν αυτοί που τελικά λύνουν τα προβλήματα.

1. Σκέφτονται λογικά.

Η «Επίλυση προβλημάτων» πιθανώς φέρνει στο μυαλό… παζλ ή σταυρόλεξα – επομένως δεν είναι έκπληξη που πολλοί από εμάς νιώθουμε ένα άγχος όταν το σκεφτόμαστε!

Η λογική σκέψη είναι σημαντική με αυτούς τους πιο παραδοσιακούς τύπους προβλημάτων, αλλά το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για άλλους τύπους προβλημάτων που αντιμετωπίζετε στη ζωή. Όποιο κι αν είναι το πράγμα που χρειάζεται λύση, η λογική προσέγγιση του είναι συνήθως καλή ιδέα.

Η λογική σκέψη σάς επιτρέπει να βλέπετε τα προβλήματα ως προς αυτό που είναι: Γρίφους που πρέπει να λυθούν. Μπορείτε να αφαιρέσετε το συναίσθημα από αυτό που έχετε μπροστά σας και να αναζητήσετε μοτίβα, μονοπάτια ή αποκλίσεις.

Εντοπίζοντας τι συμβαίνει με ορθολογικό τρόπο, οι λογικοί τύποι είναι συχνά οι πρώτοι που λύνουν προβλήματα που χρειάζονται μια ψύχραιμη, αντικειμενική προσέγγιση.

2. Είναι δημιουργικοί.

Όλοι έχουμε ακούσει ότι πρέπει… να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί για κάποιο λόγο. Με το να μπορείτε να σκέφτεστε δημιουργικά, φέρνετε μια νέα οπτική στα πράγματα. Δεν περιορίζεστε σε «κανονικούς» ή κοινούς τρόπους σκέψης—και αυτό είναι υπέροχο, οπότε κάντε το.

Δεν σας προτείνουμε να αρχίσετε να διαβάζετε τα πράγματα… ανάποδα ή να ψάχνετε για αόρατο μελάνι. Αλλά ο ξεχωριστός τρόπος που βλέπετε τα πράγματα είναι ανεκτίμητος για την επίλυση προβλημάτων.

Η δημιουργική σκέψη σημαίνει ότι θα επικεντρωθείτε σε πτυχές ενός προβλήματος που πολλοί μπορεί να έχουν παραμελήσει να εξετάσουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν πρόκειται για ένα ανθρωποκεντρικό πρόβλημα που υπερβαίνει την ορθολογική αντικειμενικότητα και, αντ’ αυτού, είναι προσωπικό, ευαίσθητο ή συναισθηματικό.

3. Είναι υπομονετικοί.

Δεν είναι όλα τα προβλήματα απλά, ειδικά αυτά που αφορούν τους ανθρώπους και τα συναισθήματά τους. Η υπομονή είναι μια από τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για την επίλυση προβλημάτων. Η βιασύνη ή η ανυπομονησία μπορεί να μην φέρει το αποτέλεσμα που θες.

Εάν το πρόβλημα σχετίζεται με ένα άτομο και το πώς αισθάνεται, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αισθάνεται ότι εκτιμάται και μπορεί να σας εμπιστευτεί. Μόνο τότε θα ανοιχτούν πλήρως και θα σας δώσουν βασικές λεπτομέρειες που θα σας βοηθήσουν να λύσετε το πρόβλημα.

Εάν αυτό δεν έρχεται εύκολα, μην ανησυχείτε! Η υπομονή είναι σαν ένας μυς: Οσο περισσότερο τον ασκείς, τόσο πιο δυνατός θα γίνεται.

4. Συνεργάζονται καλά με τους άλλους.

Η συνεργασία είναι τόσο σημαντική εάν λύνετε προβλήματα σε μια ομάδα, είτε πρόκειται για συναδέλφους είτε για φίλους.

Αυτό συνδέεται στενά με τις δεξιότητες επικοινωνίας και καλύπτει την ομιλία, την ηγεσία, την ακρόαση και την υποστήριξη των γύρω σας. Επίσης κάνει με τους ανθρώπους να ανοιχτούν και να νιώσουν συμμετοχή και σεβασμό.

Διαθέτοντας ισχυρές δεξιότητες συνεργασίας, μπορείτε όχι μόνο να επικοινωνείτε καλά, αλλά να δεσμεύετε και άλλους. Εάν μπορείτε να συγκεντρώσετε τα ”στρατεύματα” και να βρείτε έναν τρόπο να διασφαλίσετε ότι όλοι αισθάνονται ότι ακούγονται, είναι πιο πιθανό να λύσετε ένα πρόβλημα.

5. Ενεργή ακρόαση.

Να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα προβλήματα παζλ ή γρίφοι. Μερικές φορές, τα μεγαλύτερα προβλήματα που πρέπει να λύσετε είναι συναισθηματικά – ο φίλος σας παραπονιέται για μία σύντροφο και προσπαθεί να καταλήξει σε λύση ή ένας αγαπημένος σας συγκρούεται για μια αλλαγή καριέρας.

Η ενεργή ακρόαση είναι μια κρίσιμη δεξιότητα που πρέπει να έχετε όταν πρόκειται για την επίλυση αυτού του είδους των προβλημάτων.

Χρησιμοποιώντας τις δεξιότητές ενεργής ακρόασης, μπορείτε να αναπτύξετε καλύτερη, πιο ειλικρινή επικοινωνία με τους γύρω σας. Όσο περισσότερο κάποιος αισθάνεται ότι τον ακούτε, τόσο περισσότερο ανοίγεται—και τόσο περισσότερες πληροφορίες θα έχετε για να σπάσετε τον κώδικα!

6. Ξέρουν πότε και πώς να κάνουν έρευνα.

Ορισμένα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα, πολύπλοκα ή εξειδικευμένα για να τα καταλάβουμε μόνο μέσω των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και της υπομονής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για προβλήματα που δεν μοιάζουν με άλλα που έπρεπε να λύσετε στο παρελθόν. Εκεί οι ερευνητικές δεξιότητες είναι πραγματικά χρήσιμες.

Μπορεί να μην γνωρίζετε τίποτα για το θέμα που προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε ή μπορεί να μην έχετε εμπειρία ζωής με το ζήτημα για το οποίο χρειάζεται υποστήριξη ο φίλος σας.

Ως καλός ερευνητής, ωστόσο, μπορείτε να βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε ψάχνοντας, εξετάζοντας βασικές λεπτομέρειες και συγκεντρώνοντας κρίσιμες πληροφορίες.

Οι αναλυτικές σας δεξιότητες θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από οτιδήποτε θολώνει την κρίση σας και θα εστιάσετε στη σαφήνεια και θα βρείτε τη ρίζα του προβλήματος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − nine =