αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Κάνε ο,τι νομίζεις»: 4 φράσεις που φαίνονται «αθώες»… αλλά δεν είναι

«Κάνε ο,τι νομίζεις»: 4 φράσεις που φαίνονται «αθώες»… αλλά δεν είναι

Το έχετε ξανακούσει: H επικοινωνία είναι το κλειδί.

Αλλά αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Μερικές φορές, είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος τι θέλουν να πουν οι άνθρωποι με τα λόγια τους. Για παράδειγμα, μερικές κοινές φράσεις μπορεί να φαίνονται εντελώς αβλαβείς, αλλά αν τις κοιτάξετε βαθύτερα, είναι στην πραγματικότητα αρκετά επικριτικές.

1) «Προχωράμε παρακάτω…»

Αυτό σημαίνει πραγματικά: «Καλύτερα να μην το ξανακάνεις». Ή «Την επόμενη φορά, κάνε αυτό που σου λέω».

Στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται για να βάλει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Αντί να συζητήσει το πρόβλημα απευθείας, το άτομο χρησιμοποιεί αυτή τη φράση για να αποφύγει να κάνει ακριβώς αυτό.

Εστιάζοντας ότι στο μέλλον δεν θα χρειάζεται να εξηγήσουν γιατί έχουν πρόβλημα με αυτό που κάνατε. Επίσης, σας αρνούνται το δικαίωμά σας να απαντήσετε, να ζητήσετε συγγνώμη ή να εξηγήσετε την πλευρά σας. Διεκδικούν ουσιαστικά τον τελευταίο λόγο για τα πράγματα αντί να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία ή συμβιβασμό για το θέμα.

2) «Κάνε ο,τι νομίζεις»

Εντάξει, αυτή η φράση μπορεί να είναι θετική όταν χρησιμοποιείται σε μια φιλική κατάσταση.

«Τι χρώμα μαλλιών να πάρω;»

«Κάνε ό, τι θέλεις! Νομίζω οτι οτιδήποτε σου ταιριάζει».

Κάτι τέτοιο. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται αρκετά υποστηρικτικά.

Αλλά αν χρησιμοποιείται σε ένα καυγά;

Όταν κάποιος χρησιμοποιεί αυτή τη φράση σε μια έντονη στιγμή, πιθανότατα σας λέει να κάνετε αυτό που θέλετε να κάνετε… επειδή έχει προσπαθήσει και δεν μπορεί να σου αλλάξει γνώμη.

Στην πραγματικότητα, πιθανότατα σας κατακρίνουν που κάνετε ακριβώς αυτό που θέλετε.

Μπορεί να υπάρχει τόσο πολύ συναίσθημα σε αυτή τη φράση! Προσοχή λοιπόν αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε κι εσείς!

3) «Είσαι πολύ ευαίσθητος/η…»

Λέγοντας σας ότι είστε πολύ ευαίσθητοι, κάποιος ουσιαστικά ακυρώνει τα συναισθήματά σας. Σου λένε ότι δεν μπορείς ή δεν πρέπει να νιώσεις όπως νιώθεις. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται συχνότερα από τους ανθρώπους για να απαλλαγούν από κάθε ευθύνη, αφότου κάνουν ή λένε κάτι λάθος.

Στη συνέχεια, όταν τους πείτε πώς σας πλήγωσαν, θα σας πουν ότι είστε πολύ ευαίσθητοι ή πολύ συναισθηματικοί για να αποφύγουν να παραδεχτούν τα λάθη τους και να ζητήσουν συγγνώμη.

4) «Ήταν απλά ένα αστείο»

Μπορεί σίγουρα να είναι αρκετά δύσκολο να περάσετε τη γραμμή μεταξύ του ειλικρινούς πειράγματος και του χτυπήματος σε πραγματικά ευαίσθητα σημεία ενός άλλου ατόμου.

Και μερικές φορές, δεν σκοπεύουμε καν να πληγώσουμε κάποιον! Μερικές φορές, συνειδητοποιούμε ότι ξεπεράσαμε το όριο όταν… έχει γίνει το κακό.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Όπως και οι άλλες φράσεις σε αυτήν τη λίστα, ουσιαστικά ακυρώνει το δικαίωμα κάποιου να αισθάνεται αυτό που νιώθει. Είναι επίσης ένας τρόπος για να αποφεύγουμε να αναλάβουμε την ευθύνη και να ζητήσουμε συγγνώμη.

Το χειρότερο, όμως, είναι όταν το χρησιμοποιεί κάποιος με τέτοιους σκοπούς εξ αρχής. Όταν χρησιμοποιούν το «είναι απλώς ένα αστείο» ή «απλά αστειεύομαι» με αυτόν τον τρόπο, εννοούν ότι θέλουν να σου κάνουν κριτική ή να σε πληγώσουν, κάτω από τον «μανδύα» του αστείου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + thirteen =