αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπεργεί στις 30 Οκτωβρίου ο σύλλογος εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς- Τι ζητά από την διοίκηση

Απεργεί στις 30 Οκτωβρίου ο σύλλογος εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς- Τι ζητά από την διοίκηση

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στην Τράπεζα Πειραιώς τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου ο Σύλλογος Εργαζομένων στην τράπεζα (ΣΕΤΠ).

Ο σύλλογος βάλλει κατά του business plan 2022-5 της τράπεζας, τονίζοντας ότι η διοίκηση οφείλει να εφαρμόσει ουσιαστικά και όχι προσχηματικά τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν προστασία της απασχόλησης και αξιοποίηση του συνόλου του προσωπικού, εν όψει των τεχνολογικών αλλαγών.

Από την μεριά του, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει τα εξής:

«Η τράπεζα, προχωρώντας την υλοποίηση του σχεδιασμού της για ακόμη μεγαλύτερη μείωση προσωπικού και επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης κερδοφορίας, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες νέο πρόγραμμα “εθελούσιας” απόλυσης. Ένα πρόγραμμα πολύ πιο εκβιαστικό από τα προηγούμενα καθώς είχε εξαρχής προχωρήσει στην παρουσίαση του “νέου μοντέλου λειτουργίας των καταστημάτων” και στη μη απόδοση ρόλων σε πολλούς συναδέλφους του δικτύου.

Είχε προδιαγράψει δηλαδή την εξέλιξη δείχνοντας στους εργαζόμενους με κάθε τρόπο την πόρτα της “εθελούσιας” εξόδου. Είχε μάλιστα από τα πριν καταφέρει να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο κλίμα ανασφάλειας, θέτοντας ζητήματα αλλαγής του Οργανισμού Προσωπικού και αμφισβήτησης δικαιωμάτων που έχουμε εδώ και δεκαετίες, κάνοντας συναντήσεις με το αντιπροσωπευτικό σωματείο.

Μέσα σε όλη αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, είναι θλιβερή η εικόνα της συνδικαλιστικής κοκορομαχίας των πλειοψηφιών των σωματείων που για μια ακόμη φορά με τη στάση τους αποτελούν “βούτυρο στο ψωμί” της εργοδοσίας. Ανακοινώσεις με διαφορετικές ημερομηνίες, διαιρεμένοι εργαζόμενοι, διλήμματα, εντυπώσεις αγωνιστικότητας είναι το τελευταίο που έχουμε ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι.

Το “Αγωνιστικό Μέτωπο” στη συνάντηση των σωματείων που πραγματοποιήθηκε στην ΟΤΟΕ την Πέμπτη 19/10 εξέφρασε την πάγια θέση του ότι οι εθελούσιες αποτελούν συγκαλυμμένες απολύσεις, δεν δέχτηκε να μπει στον καυγά των συνδικαλιστικών ηγεσιών των σωματείων για τους όρους της εθελούσιας. Η άποψή μας είναι ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις και δεν μπαίνουμε στο παζάρι από το οποίο μόνο τελικά η τράπεζα βγαίνει κερδισμένη για τα ποσά αποζημίωσης που θα απολυθούν οι συνάδελφοί μας!

Με υπευθυνότητα στηρίξαμε εξαρχής την πρόταση για απεργία στις 30/10 και προτείναμε τη δημιουργία κοινών κλιμακίων από όλα τα σωματεία και τις παρατάξεις προκειμένου να επισκεφτούν περιοχές της περιφέρειας (Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο κ.ά.) που η πίεση προς τους συναδέλφους είναι εντονότερη με σκοπό την οργάνωση της απεργιακής απάντησής μας.

Για το σκοπό αυτό προτείναμε να γίνονται τοπικά στάσεις εργασίας τις μέρες που θα επισκέπτονται τις περιοχές αυτές τα κοινά κλιμάκια ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοι να συζητήσουν και να αποφασίσουν από κοινού την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα μας.

Δεν δεχόμαστε να μπούμε στη διαμάχη των συνδικαλιστικών ηγεσιών των σωματείων που αντί να προσπαθούν να οργανώσουν με καλύτερο τρόπο την απάντηση των εργαζομένων παίζουν “συνδικαλιστικά παιχνίδια” με όρους “αγωνιστικόμετρου”. Με αυτή την έννοια, επιμένουμε ότι τις επόμενες μέρες και μέχρι την απεργία 30/10/23 πρέπει να πληθύνουν οι περιοδείες, συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα του δικτύου και στη διοίκηση. Η εξέλιξη αυτή μας αφορά όλους!

Η επίθεση της τράπεζας δεν ακουμπά μόνο τους συναδέλφους που θα υποκύψουν στους εκβιασμούς και τα τεχνάσματα της εργοδοσίας. Η νέα μείωση του προσωπικού θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη και ανυπόφορη την εντατικοποίηση και την πίεση που βιώνουμε καθημερινά στο δίκτυο. Για αυτό το λόγο απαιτείται η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στον αγώνα απέναντι στην υλοποίηση των σχεδίων της τράπεζας.

Λέμε όχι στις εθελούσιες απολύσεις. Όλοι στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας. Όλοι στην απεργία στις 30 Οκτώβρη».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 3 =