αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ περίπτωση της Elizabeth Holmes: Από την δόξα, τα εξώφυλλα και τις TEDx ομιλίες, στην εκκωφαντική πτώση

Η περίπτωση της Elizabeth Holmes: Από την δόξα, τα εξώφυλλα και τις TEDx ομιλίες, στην εκκωφαντική πτώση

Είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση στον business κόσμο (τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια) που δείχνει ότι η αλήθεια δεν είναι πάντα… αυτό που φαίνεται προς τα έξω. Μιλάμε για την περίπτωση της Elizabeth Holmes. Πρόκειται για την ιδρύτρια της Theranos. Μια γυναίκα που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «ο νέος Steve Jobs», αλλά όλα ανατράπηκαν και πλέον το δημιούργημα της θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην Silicon Valley.

H Theranos προκάλεσε αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς, όπως υποστήριζε η εταιρία, είχε αναπτύξει μηχανήματα ανάλυσης αίματος που μπορούσαν να αυτοματοποιήσουν πάνω από 1.000 εργαστηριακές εξετάσεις με τρόπο που απαιτούσε μόνο ελάχιστη ποσότητα αίματος. Μια πραγματική επανάσταση. Με την εταιρία φυσικά να φτάνει να αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Πολλοί γνωστοί επενδυτές έριξαν χρήματα στην εταιρία. Με την ίδια την Elizabeth Holmes να απολαμβάνει την δόξα, τα χρήματα, τα εξώφυλλα, ενώ την ίδια στιγμή έκανε TEDx ομιλίες στις οποίες περιέγραφε «πως τα κατάφερε».

Τελικά, η επιτυχία… είχε θολά σημεία. Η The Wall Street Journal δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο πάνω στη Theranos που ανέφερε ότι η εταιρεία δεν χρησιμοποιούσε τα δικά της μηχανήματα για την ανάλυση του αίματος, και ότι υπήρχαν ανησυχίες για την ακρίβεια των εξετάσεων που γίνονταν με τα μηχανήματα της εταιρείας. Κάτι που έφερε αλυσιδωτές εξελίξεις, και είχε ως αποτέλεσμα την κατάρευση του εγχειρήματος της Holmes.

Εχει κυκλοφορήσει ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του HBO, το οποίο παραθέτει όλες της πτυχές αυτής της ιστορίας. Τίτλος: «The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley». Ίσως αξίζει να το δει κάθε νέος επιχειρηματίας- και όχι μόνο. Παρακάτω μπορείς να δεις το επίσημο τρέιλερ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 3 =