αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ μέθοδος του Σωκράτη για να κερδίζεις κάθε διαφωνία

Η μέθοδος του Σωκράτη για να κερδίζεις κάθε διαφωνία

Η Σωκρατική Μέθοδος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο όταν πρόκειται για τον χειρισμό καθημερινών διαφωνιών.

Όλοι έχουμε τσακωθεί με φίλους, συνεργάτες ή μέλη της οικογένειας μας. Τις περισσότερες φορές, ανάβουν τα πνεύματα και λέγονται περιττά πράγματα- αλλά αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφευχθούν. Αντί να πετάξετε τα επιχειρήματα σας στο πρόσωπο κάποιου και να προσπαθήσετε να τον αναγκάσετε να καταλάβει, τι θα λέγατε να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε τη Σωκρατική Μέθοδο;

Λίγο περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ο σπουδαίος φιλόσοφος Σωκράτης περπατούσε στην Αθήνα με τους μαθητές του. Είχε βρει έναν τρόπο να προσεγγίσει την αλήθεια τον οποίο οι φιλόσοφοι θαύμαζαν. Συνεχώς ρωτούσε πράγματα μέχρις ότου ο αντίπαλος του να φτάσει σε μια αντίφαση σε σχέση με αυτά που είπε στην αρχή, και να αποδειχθεί λανθασμένη η αρχική άποψη του.

Τι είναι ακριβώς η Σωκρατική μέθοδος: Αποτελείται από ερωτήσεις που οδηγούν το άλλο άτομο να καταλάβει ότι η αρχική του άποψη ήταν λανθασμένη. Η χρήση αυτής της μεθόδου βοηθά τους άλλους να καταλάβουν την άποψη σας χωρίς περαιτέρω συγκρούσεις.

Η Σωκρατική μέθοδος είναι ένα εργαλείο που συχνά χρησιμοποιείται για να προσεγγίσει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε μια συζήτηση, ενώ χρησιμοποιεί ανακριτικές ερωτήσεις για να φτάσει στο επίκεντρο του θέματος.

Ας πούμε ότι πιστεύετε πως είναι κακό το κυνήγι ζώων για επιβίωση. Κάποιος μπορεί να πει «Το κυνήγι είναι βάρβαρο, δεν γίνεται να θες να βλάψεις ένα αβοήθητο ζώο». Αντί για αυτό μπορείτε να πείτε: «Πιστεύεις ότι τα ζώα δημιουργήθηκαν για να κυνηγιούνται;».

Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζετε την άποψη σας με την μορφή μιας ερώτησης είναι λιγότερο απειλητικός από το να προσπαθείτε να επιβάλλετε την άποψη σας. Θα επιτρέψει επίσης στον άλλον να δει το θέμα από την δική σας οπτική γωνία επειδή πρέπει να απαντήσει την ερώτηση σας.

Συχνά οι περισσότεροι νοιάζονται μόνο να περάσουν την άποψη τους χωρίς να θέλουν να καταλάβουν τι θέλει να πει το άλλο άτομο. Τις περισσότερες φορές οι συγκρούσεις γίνονται μάλιστα ανάμεσα σε κοντινά πρόσωπα.

Έτσι είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να σώσουμε τα συναισθήματα μας και τα δικά τους, όσο είναι δυνατόν. Εν τέλει, δεν θα θέλαμε να βλάψουμε τον άλλο, έτσι; Θέλουμε να βρεθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα ή μία διαφωνία που έχει προκύψει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − eight =