αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ «κουλτούρα του γραφείου» έχει πεθάνει- Οι νέοι εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν αλλιώς

Η «κουλτούρα του γραφείου» έχει πεθάνει- Οι νέοι εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν αλλιώς

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για την τοποθέτηση του διάσημου επενδυτή Kevin O’Leary σχετικά με το νέο εργασιακό τοπίο. Κατά την άποψη του, το νέο τοπίο στην αγορά εργασίας είναι… πιο remote από ποτέ. Και θα παραμείνει έτσι.

Ο Kevin O’Leary λέει ότι οι remote εργαζόμενοι δεν επιστρέφουν στο γραφείο και μερικοί νεότεροι δεν έχουν εργαστεί ποτέ από το γραφείο.

«Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια νέα γενιά εργαζομένων –ιδιαίτερα στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την τεχνολογία ή το engineering– που δεν έχουν καμία πρόθεση να εργαστούν εντός γραφείου», είπε στο CNN. Και τόνισε: «Ποτέ δεν το έχουν κάνει, ποτέ δεν θα το κάνουν. Ο κόσμος λέει συνέχεια: ‘Α, όλοι θα επιστρέψουν’. Όχι». Σύμφωνα με τον O’Leary, το 44% των εργαζομένων στο επιχειρηματικό του χαρτοφυλάκιο εργάζεται εξ αποστάσεως και «δεν έρχονται στο γραφείο, τελεία. Αυτό είναι. Αυτό ακριβώς πρόκειται να συμβεί».

Έρχεται τώρα ένα άρθρο του BBC να επισημάνει πως το τοπίο έχει αλλάξει μια για πάντα. Το άρθρο έχει τίτλο: «’Office culture’ as we know it is dead. Workers have other ideas». Κάποιοι εργοδότες επιθυμούν να επαναφέρουν την «κουλτούρα του γραφείου». Αλλά μάλλον δεν θα τα καταφέρουν.

Ο κόσμος της εργασίας μοιάζει εντελώς διαφορετικός από ό,τι μόλις πριν από λίγα χρόνια – ωστόσο πολλές εταιρείες εξακολουθούν να έχουν την πρόθεση να αναδημιουργήσουν τις «κουλτούρες γραφείου» που άφησαν πίσω τους οι εργαζόμενοι όταν εγκατέλειψαν τα γραφεία τους το 2020. Ενώ αυτές οι εταιρείες κάνουν κάποιες κινήσεις προσαρμογής – για παράδειγμα, επανασχεδιάζουν τους χώρους για να φιλοξενήσουν τις νέες προτιμήσεις και τις υβριδικές εργασιακές συνήθειες – πολλές εξακολουθούν να είναι αποφασισμένες να επαναφέρουν αυτό που προσέλκυε τους εργαζόμενους πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι εργαζόμενοι απλά δεν ενδιαφέρονται να γυρίσουν πίσω. Οι εργαζόμενοι απαιτούν ευέλικτη εργασία, δίκαιη αμοιβή και εστίαση στην ανθρωπιά στο χώρο εργασίας, που υπερβαίνει τα προνόμια που αναζητούσαν χρόνια νωρίτερα.

Η μετατόπιση των προτεραιοτήτων των εργαζομένων είναι φυσικό επακόλουθο της πανδημίας Covid-19, λέει στο BBC η Georgina Fraser, επικεφαλής του ανθρώπινου κεφαλαίου της παγκόσμιας εταιρείας εμπορικών ακινήτων CBRE.

«Η πανδημία μας έδωσε αυτονομία με τρόπο που δεν είχαμε στο παρελθόν», λέει. «Μας έδωσε την ευκαιρία να επιλέξουμε πώς θα διαμορφώσουμε τις εργάσιμες ημέρες μας».

Και τώρα που οι εργαζόμενοι έχουν βιώσει αυτό το επίπεδο ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, δεν θα συμβιβαστούν με λιγότερα. Η Fraser προσθέτει: «Μετά την πανδημία, είδαμε μια αναζωπύρωση των ανθρώπων που μιλούσαν πολύ έντονα για το τι ήθελαν και τι χρειάζονταν, όχι μόνο από την κουλτούρα του γραφείου, αλλά και από τον ευρύτερο κόσμο».

Τώρα, λέει, οι εργαζόμενοι δεν ντρέπονται να «θέλουν να θεωρούνται ολόκληρος άνθρωπος – και αυτό επηρεάζει τη φυσική τους θέση, τον τρόπο με τον οποίο τους διαχειρίζονται οι [εργοδότες], την υποστήριξη που λαμβάνουν και τον τρόπο με τον οποίο οι [εργοδότες] ενσωματώνουν τις τεχνολογίες μεταξύ σπιτιού και γραφείου προκειμένου να τους υποστηρίξουν».

Ένας σημαντικός παράγοντας αυτής της μεταβαλλόμενης στάσης είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι αισθάνονται ότι η κουλτούρα του γραφείου απλώς δεν είναι εφαρμόσιμη σε έναν κόσμο με remote και υβριδικό χαρακτήρα, όπου το φυσικό γραφείο μπορεί να φαίνεται… περιττό. Τώρα που ο χώρος εργασίας δεν χρησιμεύει ως κόμβος κουλτούρας όπως κάποτε, «οι εταιρείες έχουν πραγματικά αγωνιστεί να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο του γραφείου», λέει ο Lewis Beck, επικεφαλής του τμήματος χώρων εργασίας της CBRE για την Ευρώπη. Η κουλτούρα του γραφείου που κάποτε προοριζόταν να ενθουσιάσει τους εργαζόμενους δεν έχει την ίδια έλξη όταν οι χώροι εργασίας είναι γεμάτοι μόνο κατά το ένα τρίτο.

Και οι εργαζόμενοι που ενδιαφέρονται -ή είναι υποχρεωμένοι να κάνουν- δουλειά γραφείου δεν αναζητούν πολλά από τα προνόμια που καθόριζαν την κουλτούρα πριν από το 2020. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις 1 ώρα και 10 λεπτά από την Αθήνα: Πως είναι να δουλεύεις remote από την Ύδρα με το laptop σου

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × four =