αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ εφορία ξεκινά να ελέγχει… την αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας- Θα «κοιτά» μέσω ειδικής εφαρμογής

Η εφορία ξεκινά να ελέγχει… την αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας- Θα «κοιτά» μέσω ειδικής εφαρμογής

Το Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (BANCAPP) ενεργοποιεί το προσεχές διάστημα η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για το νέο ψηφιακό “όπλο” που έχει στα χέρια της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τον εντοπισμό περιπτώσεων αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας που υποκρύπτουν τη διάπραξη αδικημάτων εκτεταμένης και μεγάλης φοροδιαφυγής.

H νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα δώσει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να λαμβάνουν με εξπρές διαδικασίες και να επεξεργάζονται στοιχεία και πληροφορίες από τα πιστωτικά ιδρύματα για το ύψος των καταθέσεων τους επενδυτικούς λογαριασμούς, τις πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, τις τραπεζικές θυρίδες, τους λογαριασμούς αλλά και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για τα ελεγχόμενα πρόσωπα.

Τα στοιχεία αυτά θα τα αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην εφορία. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Ήδη τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα αποστέλουν στοιχεία στον ελεγκτικό μηχανισμό αν και ακόμα το νέο σύστημα δεν έχει ενεργοποιηθεί στο σύνολο του. Και αυτό καθώς γίνονται τα απαραίτητα τεστ για να επιλυθούν όποια προβλήματα ανακύπτουν. Κάποιες από τις μικρότερες τράπεζες θα ενταχθούν σε δεύτερο χρόνο αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση.

Τα στοιχεία που θα δίνουν οι τράπεζες
Τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσδιορίζονται αναλυτικά στην απόφαση και αφορούν:

1. Καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσμιακές

2. Χορηγήσεις

3. Επενδυτικούς λογαριασμούς με παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.

4. Πιστωτικές κάρτες

5. Τραπεζικές θυρίδες

6. Λογαριασμούς Πληρωμών

7. Προπληρωμένες Κάρτες

8. Ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που διαβιβάζονται, δύναται να ανατρέχουν στην τελευταία δεκαετία από την ημερομηνία υποβολής κάθε αιτήματος παροχής πληροφοριών ενώ κάθε αίτημα πρέπει να απαντηθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − eleven =