αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Γερμανία, η Τσεχία και οι άλλοι: Οι Ευρωπαϊκές χώρες που από σήμερα χαλαρώνουν τα lockdown

Η Γερμανία, η Τσεχία και οι άλλοι: Οι Ευρωπαϊκές χώρες που από σήμερα χαλαρώνουν τα lockdown

Σε μια νέα φάση μπαίνουν από σήμερα αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κάνουν τα πρώτα βήματα έτσι ώστε να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Σήμερα, Δευτέρα, τα μικρά καταστήματα στη Γερμανία ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους στο κοινό, ενώ τα σχολεία ετοιμάζονται και εκείνα να υποδεχθούν τους μαθητές των τάξεων εκείνων, που έχουν να δώσουν εξετάσεις αποφοίτησης.  

Το Βερολίνο επισημαίνει ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού έχει επιβραδυνθεί και η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο, αλλά προειδοποιεί τους πάντες να παραμένουν εξαιρετικά προσεχτικοί προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων του Covid19. 

Aπό σήμερα, Δευτέρα, ανοίγουν για το κοινό πάρκα και άλση στην Πολωνία. Η Τσεχία δίνει το πράσινο φως στην επαναλειτουργία των υπαίθριων αγορών και στην Αλβανία οι μηχανές παίρνουν μπρος και πάλι στον κλάδο εξόρυξης μετάλλων και πετρελαίου, με τους εργαζομένους να επιστρέφουν στις δουλειές τους. Στη Νορβηγία στην κανονικότητα επιστρέφουν από σήμερα τα παιδιά των παιδικών σταθμών.

Όπως γράφαμε σε προηγούμενα άρθρα μας, ήδη έχουν ήδη χαλαρώσει τα μέτρα στην Αυστρία από τις 14 του μήνα. Τα μικρά καταστήματα και τα δημόσια πάρκα έλαβαν άδεια για να ανοίξουν έπειτα από σχεδόν έναν μήνα lockdown. Και η χώρα ετοιμάζεται για την επανεκκίνηση της οικονομίας της. Εάν η επιδημία παραμείνει υπό έλεγχο, όλα τα καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν στις 2 Μαΐου. Θα ακολουθήσουν τα εστιατόρια στα μέσα Μαΐου.

Στις 16 Απριλίου έκανε το πρώτο βήμα και η Δανία. Εκεί άνοιξαν τα πρώτα σχολεία. Με απόφαση της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντρικσεν, η Δανία έγινε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που έκανε άρση των μέτρων σε  βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ανάβουν οι μηχανές στα εργοστάσια αυτοκινήτων

Η μια μετά την άλλη οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες κάνουν το restart τους. Η Volvo άνοιξε το εργοστάσιο και τα γραφεία της στη Σουηδία μετά την αναστολή εργασιών για τρεις εβδομάδες.

Το εργοστάσιο της Volvo στη Γάνδη άνοιξε ξανά σήμερα 20 Απριλίου, αλλά με μειωμένη παραγωγή, ενώ το εργοστάσιό της στη Νότια Καρολίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανοίξει στις 11 Μαΐου. “Ο ρυθμός παραγωγής θα εξαρτηθεί από την αγορά. Μπορούμε να παράγουμε με πλήρη ταχύτητα αυτοκίνητα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις παραγγελίες”, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος, Hakan Samuelsson.

Στη Σουηδία, από την άλλη όλες οι αίθουσες συσκέψεων, οι χώροι των γραφείων και τα εστιατόρια έχουν προσαρμοστεί ανάλογα ώστε οι εργαζόμενοι και οι παραβρισκόμενοι να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις και να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης.

Η Seat σχεδιάζει να ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή στα εργοστάσιά της στην Ισπανία στις 27 Απριλίου, σχεδόν έξι εβδομάδες αφότου σταμάτησαν να λειτουργούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν σταδιακά, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

Το ίδιο αναμένεται να πράξουν, πολύ σύντομα, για τα εργοστάσιά τους στην Ευρώπη και οι αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota και Volkswagen.

Από την άλλη, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή πολλών εργοστασίων ανταλλακτικών αυτοκινήτων, όπως αυτό της Bosch που παράγει μπαταρίες, φίλτρα, υαλοκαθαριστήρες κ.α. και της Continental που ειδικεύεται στην παραγωγή ελαστικών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 8 =