αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν σου έβαλε ο εργοδότης το Δώρο Χριστουγέννων; Δες που μπορείς να κάνεις καταγγελία

Δεν σου έβαλε ο εργοδότης το Δώρο Χριστουγέννων; Δες που μπορείς να κάνεις καταγγελία

Μόλις 11 ημέρες απέμειναν μέχρι την τελική διορία καταβολής για το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, ανεξαρτήτως του τύπου της σύμβασής τους και η καταβολή του μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου είναι υποχρεωτική, με τους εργοδότες να αντιμετωπίζουν βαριές συνέπειες σε περίπτωση που δεν το πράξουν.

Εφόσον το Δώρο Χριστουγέννων 2023 δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Από εκεί και ύστερα, σειρά παίρνουν οι ακόλουθες ενέργειες:

  1. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
  2. Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
  3. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι-ες μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στην ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 2 =