αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν με εμπιστεύεσαι;»: 5 «αθώες» φράσεις που χρησιμοποιούν κάποιοι άνθρωποι για να σε χειραγωγήσουν

«Δεν με εμπιστεύεσαι;»: 5 «αθώες» φράσεις που χρησιμοποιούν κάποιοι άνθρωποι για να σε χειραγωγήσουν

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των υγιών σχέσεων, αλλά μερικές φορές, χειριστικές φράσεις… εισχωρούν στις αλληλεπιδράσεις μας χωρίς καν να το καταλάβουμε. Αυτές οι φράσεις μπορεί να φαίνονται αθώες με μία πρώτη ματιά, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ελέγξουν, να επηρεάσουν ή να χειραγωγήσουν άλλους ανθρώπους. Τώρα λοιπόν θα ρίξουμε φως σε 5 χειριστικές φράσεις που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικές.

«Δεν με εμπιστεύεσαι;»

Αυτή η φράση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χειραγωγήσει κάποιον ώστε να αισθάνεται ένοχος επειδή αμφισβητεί τις ενέργειες ή τις προθέσεις του ομιλητή. Υπονοεί ότι η εμπιστοσύνη είναι συνώνυμη… με την τυφλή πίστη.

Αντιμετωπίστε ανοιχτά τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες. Πείτε: «Έχω κάποιες ανησυχίες για αυτήν την κατάσταση και θα το εκτιμούσα αν μπορούσαμε να τις συζητήσουμε μαζί».

«Κάνεις μεγάλη φασαρία για το τίποτα»

Η ελαχιστοποίηση των ανησυχιών ή των συναισθημάτων κάποιου είναι μια χειριστική τακτική που αποθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία. Μπορεί να κάνει το θύμα να αισθάνεται αναξιόπιστο και ότι… φωνάζει χωρίς λόγο.

Στόχος είναι να μπεις… σε άτακτη υποχώρηση.

«Είσαι πολύ ευαίσθητος/η»

Το να απορρίπτετε τα συναισθήματα κάποιου λέγοντας πως δείχνει υπερευαισθησία, είναι ένας τρόπος να ακυρώνετε τα συναισθήματά του. Μπορεί να κάνει το άτομο να αμφισβητήσει τον εαυτό του και να αμφισβητήσει τη εγκυρότητα των συναισθημάτων του.

«Υποθέτω ότι απλά δεν είμαι αρκετά καλός/η για σένα»

Αυτή η φράση έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί επιβεβαίωση και συχνά κάνει το άλλο άτομο να αισθάνεται υπεύθυνο για την χαμηλή αυτοεκτίμηση του ομιλητή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να χειραγωγήσει κάποιον/α και να τον/την οδηγήσει να δώσει κομπλιμέντα ή αυξημένη προσοχή.

«Εσύ πάντα…» ή «Εσύ ποτέ…»

Η χρήση απόλυτων όρων όπως «πάντα» ή «ποτέ» σε ένα καυγά ή συζήτηση μπορεί να είναι χειριστική επειδή συχνά μεγεθύνει το θέμα και ρίχνει ευθύνες στο άλλο άτομο. Φράσεις όπως «Πάντα ξεχνάς να το κάνεις αυτό» ή «Ποτέ δεν με ακούς» μπορεί να κάνουν το άλλο άτομο να μπει σε αμυντική κατάσταση και αποθαρρύνεται από το να συμμετάσχει σε εποικοδομητικό διάλογο.

Κάποιος που θέλει να κάνει πραγματικό διάλογο μπορεί να αντικαταστήσει τους απόλυτους όρους με πιο συγκεκριμένα παραδείγματα. Αντί να πει «Πάντα ξεχνάς να το κάνεις αυτό», μπορεί να δοκιμάσει το «Παρατήρησα ότι ξέχασες να το κάνεις μερικές φορές και ήταν απογοητευτικό για μένα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σου κάνει Gaslighting- Η Νο1 τακτική χειραγώγησης που εφαρμόζουν οι ναρκισσιστές

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × five =