αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν έχω χρόνο»: 6 δικαιολογίες που λένε οι άνθρωποι που ποτέ δεν εξελίσσονται

«Δεν έχω χρόνο»: 6 δικαιολογίες που λένε οι άνθρωποι που ποτέ δεν εξελίσσονται

Όλοι γνωρίζουμε ανθρώπους που φαίνονται κολλημένοι και δεν αναπτύσσονται ποτέ. Συχνά, έχουν μια λίστα με λόγους για τους οποίους δεν μπορούν… να αλλάξουν ή να ωριμάσουν.

Η κρίσιμη διαφορά μεταξύ αυτών που εξελίσσονται και εκείνων που δεν εξελίσσονται συχνά συνοψίζεται στην υπευθυνότητα. Εκείνοι που αρνούνται να αναπτυχθούν συχνά κρύβονται πίσω από διάφορες δικαιολογίες. Η αναγνώριση αυτών των δικαιολογιών είναι το πρώτο βήμα προς την κατανόηση του γιατί μερικοί άνθρωποι αντιστέκονται στην αλλαγή και την ανάπτυξη.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε 6 κοινές δικαιολογίες που λένε οι άνθρωποι όταν αποφεύγουν την προσωπική ανάπτυξη και ωριμότητα.

1) «Δεν έχω χρόνο»

Αυτή είναι μια δικαιολογία που έχεις ακούσει- και ίσως την έχεις χρησιμοποιήσει και εσύ στο παρελθόν.

Το «Δεν έχω χρόνο» είναι ένα κλασικό ρεφρέν για την αποφυγή της αλλαγής. Η ιδέα είναι ότι ανάμεσα στην εργασία, την οικογένεια, τις κοινωνικές υποχρεώσεις και ίσως ακόμη και λίγη αυτοφροντίδα, απλά δεν υπάρχει χρόνος για προσωπική ανάπτυξη.

Αλλά εδώ είναι η αλήθεια: Αφιερώνουμε χρόνο σε ό,τι είναι σημαντικό για εμάς.

Αν θες να αναπτυχθείς, να εξελιχθείς σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, πρέπει να το βάλεις ως προτεραιότητα.

2) «Δεν χρειάζεται να αλλάξω»

Αυτή η δικαιολογία είναι ένα κλασικό παράδειγμα άρνησης. Χρησιμοποιείται από άτομα που αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στη συμπεριφορά ή τη στάση τους.

Συχνά, τα άτομα που χρησιμοποιούν αυτή τη δικαιολογία είναι ανθεκτικά σε σχόλια και κριτική. Έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι είναι καλά όπως είναι και κάθε πρόταση αλλαγής θεωρείται προσβολή.

Αλλά όλοι έχουμε τομείς στη ζωή μας όπου θα μπορούσαμε να αναπτυχθούμε και να βελτιωθούμε. Κανείς δεν είναι τέλειος. Η αναγνώριση αυτού του γεγονότος είναι το πρώτο βήμα προς την προσωπική ανάπτυξη.

3) «Δεν θέλω να απογοητεύσω τους άλλους»

Το «Δεν θέλω να απογοητεύσω τους άλλους» χρησιμοποιείται συχνά από εκείνους που φοβούνται την κρίση ή την κριτική από τους αγαπημένους τους ή τους συναδέλφους τους.

Το να ζεις τη ζωή σύμφωνα με τα πρότυπα ή τις προσδοκίες κάποιου άλλου, ωστόσο, μπορεί να είναι ένα βαρύ φορτίο. Μπορεί να σας εμποδίσει να εξερευνήσετε νέα μονοπάτια, να αναλάβετε ρίσκα και, τελικά, να αναπτυχθείτε ως άτομο.

Είναι απαραίτητο να έχετε κατά νου ότι η ζωή σας είναι δική σας. Κάθε απόφαση που παίρνετε και κάθε βήμα που κάνετε είναι μέρος του προσωπικού σας ταξιδιού. Είναι εντάξει να κάνετε επιλογές που οι άλλοι μπορεί να μην καταλαβαίνουν ή να μην συμφωνούν με αυτές, εάν αυτό σημαίνει να παραμένετε πιστοί στον εαυτό σας και στην ανάπτυξή σας.

4) «Είμαι πολύ μεγάλος για να αλλάξω»

Δεν είμαστε ποτέ πολύ μεγάλοι ή πολύ νέοι για να μάθουμε, να αναπτυχθούμε και να αλλάξουμε. Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, όχι περιορισμός.

Η προσωπική ανάπτυξη είναι ένα ταξίδι ζωής που δεν συνοδεύεται από ημερομηνία λήξης. Και ειδικά στην γρήγορη και τεχνολογική εποχή που ζούμε, πρέπει συνεχώς να μαθαινουμε.

5) «Φοβάμαι την αποτυχία»

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να ”παραλύει”, να εμποδίζει τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν ρίσκα και να αγκαλιάζουν την ευκαιρία για ανάπτυξη.

Η σκέψη του να προσπαθήσεις να αλλάξεις, να εξελιχθείς και μετά να αποτύχεις είναι μια τρομακτική προοπτική. Είναι πιο εύκολο να μείνεις στη ζώνη άνεσης, να μείνεις με ό,τι γνωρίζεις, παρά να αντιμετωπίσεις την πιθανότητα αποτυχίας.

Η αποτυχία δεν είναι αντανάκλαση της αξίας σας. Είναι ένα σκαλοπάτι στο μονοπάτι προς την ανάπτυξη και την ωριμότητα. Κάθε φορά που προσπαθούμε και αποτυγχάνουμε, μαθαίνουμε κάτι για τον εαυτό μας. Ανακαλύπτουμε ανθεκτικότητα και δύναμη που δεν ξέραμε ότι είχαμε. Και κάθε προσπάθεια μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε το άτομο που φιλοδοξούμε να γίνουμε.

6) «Δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω»

Η ιδέα της εξέλιξης μπορεί να είναι αγχωτική, ειδικά όταν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε. Αλλά μάντεψε: Κανείς δεν είχε όλες τις απαντήσεις όταν ξεκίναγε.

Δεν χρειάζεται να τα έχετε ξεκαθαρίσει όλα, για να αρχίσετε να αναπτύσσεστε. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να κάνετε αυτό το πρώτο βήμα, όσο μικρό κι αν φαίνεται. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − 2 =