αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν έχω χρόνο»: 5 φράσεις που αποφεύγουν οι έξυπνοι άνθρωποι

«Δεν έχω χρόνο»: 5 φράσεις που αποφεύγουν οι έξυπνοι άνθρωποι

Καθημερινά κάνουμε αρκετές συζητήσεις με άλλους ανθρώπους. Είτε στην δουλειά μας, είτε στην προσωπική μας ζωή. Και οι λέξεις που χρησιμοποιείς παίζουν τον ρόλο τους.

Η πλοήγηση στις συνομιλίες μπορεί να είναι δύσκολη. Και θέλει εξάσκηση για να τα κάνεις καλά κάθε φορά.

Αν θέλετε να ακούγεστε πιο έξυπνοι την επόμενη φορά, εδώ είναι 5 συνηθισμένες φράσεις που πρέπει να αποφύγετε. Είναι φράσεις που αποφεύγουν οι ευφυείς άνθρωποι.

1) «Δεν έχω χρόνο!»

Μία φράση που ακούμε συχνά στην γρήγορη εποχή μας. Ο ευκολότερος τρόπος για να αποκλείσετε τους ανθρώπους σε μία συζήτηση είναι να υπονοήσετε ότι ξοδεύουν άσκοπα τον χρόνο σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ως απάντηση σε κάποιον που σας ζητάει μια χάρη, ίσως στη δουλειά σας.

Λοιπόν, τι θα έλεγε ένας έξυπνος άνθρωπος;

Σκεφτείτε κάτι τέτοιο: «Αυτή τη στιγμή είμαι απασχολημένος. Μπορούμε να το ξαναδούμε αύριο;». Είναι χρήσιμο να σκεφτείτε τα δεδομένα από τη μεριά του άλλου ατόμου. Αν κάποιος έχει έρθει σε σας για βοήθεια, πρέπει να είναι για κάποιο λόγο! Ακόμα κι αν όντως δεν έχεις αρκετό χρόνο τη στιγμή που σου κάνει την κρούση, δώσε του μια άλλη επιλογή.

2) «Ποτέ δεν κάνω λάθος»

Εδώ είναι ένα άλλο πράγμα που οι έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν να πουν- και για καλό λόγο. Αλλά αυτό σε κάνει να φαίνεσαι ανώριμος. Και, ας το παραδεχτούμε, ο καθένας έχει τη γνώμη του και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμφωνήσει μαζί σας. Μπορεί λοιπόν απλά να έχετε διαφορετικές απόψεις με ένα άλλο άτομο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως είναι καλύτερο να πάρετε μια βαθιά ανάσα για να αποφύγετε να ααπαντήσετε αμέσως. Έτσι, μπορούμε να ρίξουμε παλμούς και να καταλήξουμε σε μία καλύτερη απάντηση.

3) «Δεν το καταλαβαίνεις!»

Οι έξυπνοι άνθρωποι προσπαθούν πάντα να επικοινωνούν καθαρά και περιμένουν το ίδιο σε αντάλλαγμα.

Γι’ αυτό το να λέτε σε κάποιον ότι «δεν το καταλαβαίνει» δεν είναι σωστό. Είναι σαν να λες ότι «ποτέ δεν κάνω λάθος» – αυτό που συμβαίνει είναι ότι ρίχνεις την πλήρη ευθύνη  στο άλλο άτομο! Εάν θέλετε να φαίνεστε έξυπνοι, σκεφτείτε να εξηγήστε την άποψή σας και το πώς διαφέρει από την άποψη του άλλου.

Αυτό κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι: είναι πάντα ανοιχτοί στις απόψεις των άλλων.

4) «Θα κάνω ο,τι καλύτερο μπορώ»

Κάθε φορά που λέτε ότι θα «κάνετε το καλύτερο δυνατό», διαχειρίζεστε τις προσδοκίες κάποιου άλλου από εσάς. Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός για να αποφύγετε να ντροπιάσετε τον εαυτό σας, εάν αποτύχετε.

Αυτό είναι κάτι που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν μιλούν με κάποιον που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν. Αλλά αυτό που εξακολουθεί να κάνει η φράση, είναι να καταστρέφει την εμπιστοσύνη του άλλου ατόμου για εσάς.

Και δεν το θέλεις αυτό. Αυτό που θέλετε είναι να κάνετε μια καλή εντύπωση. Μπορεί για παράδειγμα να μιλάς με έναν διευθυντή στη δουλειά. Ίσως μόλις σας ανατέθηκε μια δύσκολη αποστολή. Μην προσπαθείτε να υποβαθμίσετε τις δυνατότητές σας… για να είστε ΟΚ σε περίπτωση που αποτύχετε.

5) «Αυτό μπορεί να ακουστεί χαζό, αλλά…»

Όπως είπαμε, το να προσπαθείς να διαχειριστείς τις προσδοκίες των άλλων – ειδικά των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεσαι – δεν είναι η καλύτερη ιδέα.

Όταν προλογίζετε μια ερώτηση λέγοντας «αυτό μπορεί να ακουστεί χαό», κάνετε το ίδιο πράγμα. Δείχνετε ότι δεν είστε πολύ σίγουροι για αυτό που πρόκειται να πείτε…

Γι’ αυτό οι έξυπνοι άνθρωποι αποφεύγουν να το λένε αυτό. Ξέρουν ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να νιώθεις άνετα με αυτό που είσαι και αυτό που λες. Και να δείχνεις αυτοπεποίθηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × two =