αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓλώσσα του σώματος: 5 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι κάποιος είναι αγχωμένος (ακόμα κι αν δεν το λέει)

Γλώσσα του σώματος: 5 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι κάποιος είναι αγχωμένος (ακόμα κι αν δεν το λέει)

Ό,τι κι αν προσπαθούμε να κρύψουμε με τις λέξεις, το σώμα μας συχνά μας αποκαλύπτει. Αυτό συμβαίνει επειδή μεταφέρουμε άθελά μας τα συναισθήματα και τις προθέσεις μας μέσω της γλώσσας του σώματος.

Ένα από τα πιο κοινά συναισθήματα που μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί είναι η νευρικότητα και το άγχος.

Μπορεί να μιλάμε με τον/την αγαπημένο/η μας, σε μια συνέντευξη για δουλειά, σε ένα πρώτο ραντεβού, σε μια ομιλία ή σε μια κοινωνική συγκέντρωση.

Το να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια νευρικότητας στους άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στην κατάσταση με περισσότερη κατανόηση και ενσυναίσθηση.

Εδώ είναι λοιπόν 5 σημάδια που αποκαλύπτουν ότι κάποιος είναι αγχωμένος (ακόμα κι αν δεν το λέει).

1) Ερυθρά μάγουλα

Το να γίνεται κόκκινο το πρόσωπο είναι μια φυσική συνέπεια όταν μπαίνουμε σε mode μάχης ή φυγής.

Ενεργοποιείται σε διάφορα σενάρια, όπως όταν νιώθουμε αμηχανία ή άγχος.

Είναι λοιπόν ένα ξεκάθαρο σημάδι νευρικότητας καθώς είναι μια φυσιολογική απάντηση στη συναισθηματική δυσφορία που παλεύουμε να ελέγξουμε.

Η Δρ Tanya Azarani, M.D., ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια λέει: «Όταν μια πραγματική ή φανταστική κοινωνική παράβαση προκαλεί αισθήματα ντροπής, η αδρεναλίνη απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια προκαλώντας αγγειοδιαστολή των αιμοφόρων αγγείων στο πρόσωπο και το λαιμό. Καθώς περισσότερο αίμα κοκκινίζει το πρόσωπο, αναπτύσσεται μια κόκκινη επιδερμίδα και η αίσθηση της ζεστασιάς».

2) «Κρακ» αρθρώσεων

Ίσως είσαι από εκείνους τους ανθρώπους που ανατριχιάζουν στον ήχο κάποιου να ”σπάει” τις αρθρώσεις τους.

Μπορεί να μην καταλαβαίνεις γιατί το κάνουν. Αλλά προφανώς, θα μπορούσε να είναι σημάδι άγχους και νευρικότητας.

Σύμφωνα με τον Robert H. Shmerling, MD, Senior Faculty Editor στο Harvard Health Publishing «Μπορεί να γίνει συνήθεια ή τρόπος αντιμετώπισης της νευρικότητας. Κάποιοι το περιγράφουν ως έναν τρόπο απαλλαγής από την ένταση».

3) Αλλαγές στη φωνή

Το να μιλάτε γρήγορα, με υψηλότερο τόνο ή να σκοντάφτετε σε λέξεις μπορεί να είναι ένα άλλο σημάδι νευρικότητας.

Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι είναι κακό που αφήνετε τα νεύρα σας να φανούν, ίσως εκπλαγείτε αν ακούσετε ότι μπορεί να είναι μια σκόπιμη στρατηγική από το σώμα σας.

Παρόλο που είναι υποσυνείδητο, μπορεί να υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτή. Για παράδειγμα, στο κομμάτι αισθηματικών. Μια μελέτη έδειξε ότι οι νευρικές αντιδράσεις μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τις πιθανότητές σας να προσελκύσετε το αντικείμενο του πόθου σας. Αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιούμε αυτά τα μικρά σήματα για να γνωρίζουμε ότι κάποιος ενδιαφέρεται για εμας.

4) Αποφυγή επαφής με τα μάτια

Τα νευρικά άτομα μπορεί να αποφύγουν την άμεση οπτική επαφή μαζί σας.

Κάθε ντροπαλός θα ξέρει ήδη πόσο βασανιστικό… μπορεί να είναι να κάνει οπτική επαφή.

Αυτό συμβαίνει επειδή η οπτική επαφή είναι ένα ισχυρό πράγμα και μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση στον εγκέφαλο.

5) Νευρικό γέλιο

Το γέλιο σε ακατάλληλες στιγμές ή νευρικά, μπορεί να είναι σημάδι δυσφορίας. Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει το φαινόμενο του γέλιου όταν νιώθουμε νευρικοί.

Ένα από τα πρώτα και πιο γνωστά πειράματα ήταν από τον ψυχολόγο Stanley Milgram τη δεκαετία του 1960.

Ζήτησε από τους συμμετέχοντες να κάνουν ηλεκτροσόκ σε έναν άγνωστο – κάτι που προφανώς δεν είναι αστείο.

Ωστόσο, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι συχνά γελούν νευρικά σε άβολες καταστάσεις.

Μα γιατί; Δεν ξέρουμε πραγματικά με βεβαιότητα. Κάποιοι ειδικοί όμως λένε ότι μπορεί να μειώσει τον φόβο και το άγχος μας και είναι μια αντίδραση σε ισχυρά εξωτερικά ερεθίσματα.

Ο νευροεπιστήμονας V.S. Ο Ramachandran έχει επίσης υποστηρίξει ότι το γέλιο μπορεί να βοηθήσει ως απόσπαση της προσοχής από τον πόνο. Όπως επισημαίνει η Healthline: «Το νευρικό γέλιο μπορεί επίσης να είναι μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου μέσα στον εγκέφαλο για να αντιδρά με έντονα συναισθήματα κάθε είδους, σε συναισθηματικά προκλητικά ερεθίσματα, ανεξάρτητα από το αν φαίνεται κατάλληλο».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − 9 =