αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτός ο 31χρονος κάποτε δούλευε ως ντελιβεράς στην Pizza Hut. Τώρα είναι δισεκατομμυριούχος και απαντά στο αν τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία

Αυτός ο 31χρονος κάποτε δούλευε ως ντελιβεράς στην Pizza Hut. Τώρα είναι δισεκατομμυριούχος και απαντά στο αν τα χρήματα φέρνουν την ευτυχία

Για τους περισσότερους επιχειρηματίες, το να φτάσουν στο status του δισεκατομμυριούχου θα ήταν ο δείκτης ότι τελικά έφτασαν στην επιτυχία. Όμως, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Gymshark -και ο νεότερος δισεκατομμυριούχος της Βρετανίας- Ben Francis επιμένει ότι τα χρήματα δεν αποτελούν «πραγματικό» μέτρο επιτυχίας.

Ο νεαρός επιχειρηματίας με περιουσία που αυτή την στιγμή ξεπερνά τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ίδρυσε τη μάρκα αθλητικών ειδών σε ηλικία μόλις 19 ετών το 2012.

Καθώς η εταιρεία έχει εξελιχθεί από μια επιχείρηση που ξεκίνησε στο γκαράζ των γονιών του, σε μια επιχείρηση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η προσωπική του περιουσία έχει αυξηθεί μαζί της.

Ο 31χρονος ήταν πρόσφατα ένας από τους λίγους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους στη λίστα του Forbes με τους νεότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο – αλλά έκανε ξεκάθαρα τα συναισθήματά του, ποστάροντας στα social media του μια συνέντευξη που είχε δώσει στο podcast, The SuperPower.

«Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι υπάρχει κάποιο τραπεζικό υπόλοιπο με το όνομά μου που περιέχει δισεκατομμύρια, το οποίο είναι εντελώς αναληθές», είπε ο Ben Francis στη συνέντευξη.

«Τίποτα από αυτά δεν είναι πραγματικό», τόνισε, προσθέτοντας ότι η περιουσία του είναι… «όλη στα χαρτιά» και συνδέεται με περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κυμαίνονται σε αξία. Εξάλλου, ο ίδιος εξακολουθεί να κατέχει το 70% της Gymshark.

«Θα μπορούσε να διπλασιαστεί, θα μπορούσε να πέσει και στο μισό», πρόσθεσε ο επιχειρηματίας. «Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό κανένα άτομο να μην εναποθέτει ποτέ την αυτοεκτίμησή του σε πράγματα όπως ο πλούτος, η περιουσία ή οτιδήποτε οικονομικό».

Όταν ρωτήθηκε απευθείας από για το πώς νιώθει που είναι ένας από τους τέσσερις αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους κάτω των 30 ετών (εκείνη την εποχή τον Οκτώβριο του 2023), απάντησε: «Δεν το σκέφτομαι ποτέ. Δεν το βλέπω ως μέτρο επιτυχίας… Δεν ήταν ποτέ ο στόχος».

Ο καθορισμός της επιτυχίας σας με βάση την περιουσία σας είναι «ένας εξαιρετικά μη παραγωγικός τρόπος ζωής» στα μάτια του Ben Francis. Αντίθετα, πιστεύει ότι οι φιλόδοξοι άνθρωποι είναι καλύτερα να αξιολογούν το πως είναι η καθημερινότητά τους, ως μέτρο του πόσο επιτυχημένοι -και ευτυχισμένοι- είναι.

«Ξυπνάω κάθε μέρα και κάνω ακριβώς αυτό που θέλω να κάνω με πολύ ωραίους ανθρώπους, βλέπω μέρη του κόσμου που ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα και μπορώ να συνδεθώ με ανθρώπους που ποτέ δεν πίστευα ότι θα συνδεθώ», είπε. «(Ο πλούτος) είναι υπέροχος. Αλλά σίγουρα δεν είναι το καλύτερο και το τέλος της διαδρομής».

Δεν λέει ότι τα χρήματα δεν αγοράζουν την ευτυχία. Σε ένα βαθμό, ακόμη και ο ίδιος το παραδέχεται. Αλλά υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να είναι ο μόνος λόγος που πηγαίνεις στη δουλειά, αν η ευτυχία είναι ο τελικός σου στόχος. «Υπάρχει ένα επίπεδο όπου μπορείτε να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας, βρίσκεστε σε ένα αρκετά ωραίο σπίτι, μπορείτε να καλύψετε τα τρόφιμα και τις χρεώσεις και ό,τι είναι για τα παιδιά σας και δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε μόλις φτάνατε… στην τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα. Από εκεί και πέρα η σύνδεση μεταξύ ευτυχίας και πλούτου μειώνεται», λέει.

«Αλλά αν ο πλούτος μου αυξανόταν ή μειωνόταν κατά 10%, αυτό δεν θα επηρέαζε τα συναισθήματα αυτοεκτίμησής μου και ούτω καθεξής», πρόσθεσε.

«Επειδή δεν το κάνω για αυτό, το κάνω γιατί δουλεύω με σπουδαίους ανθρώπους και εργάζομαι για έναν σκοπό που πραγματικά με ενδιαφέρει και με παθιάζει».

Πως τα κατάφερε

O Ben Francis δεν έγινε πλούσιος μέσω κάποιας οικογενειακής κληρονομιάς. Αντίθετα, ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Gymshark χρησιμοποίησε τα έσοδα του από την δουλειά του ως ντελίβερι στην Pizza Hut σε ηλικία 19 ετών για να αγοράσει μια ραπτομηχανή και να ιδρύσει μία εταιρεία με ρούχα γυμναστικής στο γκαράζ των γονιών του στο Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αρχικά, ο Francis και ο συνιδρυτής του Lewis Morgan λάνσαραν την Gymshark ως ένα website που ξεκίνησε από το δωμάτιο ενός σπιτιού και πούλαγε συμπληρώματα φυσικής κατάστασης. Αλλά σύντομα ο Francis έκανε το pivot, με… αποβίβαση στο γκαράζ.

Αυτός και ο Morgan χρησιμοποίησαν τις οικονομίες τους για να αγοράσουν μια ραπτομηχανή και έναν screen printer και η μαμά του έκανε… μαθήματα για να μάθει πώς να ράβει ρούχα.

Οι δύο νεαροί έφερα την Gymshark σε μια έκθεση bodybuilding το 2013, αλλά δεν είχαν χρήματα να ξοδέψουν για διαφήμιση. Αποφάσισαν να δώσουν δωρεάν προϊόντα σε δημοφιλείς YouTubers γυμναστικής, έχει πει ο Francis στο CNBC.

«Οι ήρωες μου ήταν στο YouTube», εξηγεί. «Οπότε απλώς είπα: Ω, θα ήταν τόσο ωραίο αν οι ήρωές μας έρχονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν μαζί με την Gymshark σε αυτό το γεγονός. Δεν το σκέφτηκα τόσο πολύ».

Μερικοί από αυτούς τους influencers συνέχισαν να φορούν τα ρούχα στα κανάλια τους, εκτινάσσοντας τις πωλήσεις του Gymshark στα 45.000 δολάρια την ημέρα, από μόλις 450 δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Λίγους μήνες αργότερα, ο ίδιος παράτησε το πανεπιστήμιο για να διευθύνει την εταιρεία full time – αλλά άφησε τη θέση του CEO το 2017, μεταβιβάζοντας τον τίτλο του στον πρώην διευθυντή της Reebok, Steve Hewitt.

«Ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν ήταν ο σωστός ρόλος για μένα όταν ήμουν στις αρχές των 20s μου», λέει ο 30χρονος στο CNBC. «Επειδή είχα ξεκινήσει μια επιχείρηση που είχε αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, αυτός δεν σήμαινε ότι ήμουν ο πιο ικανός διευθύνων σύμβουλος».

Πέρασε τα επόμενα τέσσερα χρόνια υποστηρίζοντας ηγετικούς ρόλους στη Gymshark – συμπεριλαμβανομένου του Chief Product Officer και του Chief Marketing Officer – για να μάθει περισσότερα για τα στοιχεία της επιχείρησης, προτού επιστρέψει ως Διευθύνων Σύμβουλος το 2021.

Εκείνο το έτος, πούλησε το 21% των μετοχών της Gymshark στην εταιρεία General Atlantic για 300 εκατομμύρια δολάρια – μια συμφωνία που αποτίμησε την εταιρεία σε 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × five =