αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυτά είναι τα 10 περιζήτητα επαγγέλματα του μέλλοντος

Αυτά είναι τα 10 περιζήτητα επαγγέλματα του μέλλοντος

«Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα», όπως λέει ο Mark Zuckerberg. Μέσα στην πανδημία το είδαμε πολύ έντονα. Και στο πεδίο της εργασίας. Πολλές θέσεις εργασίας χάθηκαν, ενώ την ίδια στιγμή άλλες ειδικότητες έγιναν περιζήτητες. Κάποιες άλλες δουλειές προσαρμόστηκαν στις έκτακτες συνθήκες και έγιναν remote.

Το μέλλον θα είναι γεμάτο αλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 11,9 εκατ. νέες θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν αυτή τη δεκαετία στις ΗΠΑ.

Το World Economic Forum δημιούργησε μια ενδιαφέρουσα λίστα. Σε αυτή παραθέτει τα 20 επαγγέλματα που θα γίνουν περιζήτητα ως το 2030.

Εδώ είναι το Top-10: Κορυφαίο επάγγελμα είναι οι τεχνικοί ανεμογεννητριών, καθώς αναμένεται πως θα σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε εργαζομένους (68,2%) μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αμέσως μετά είναι οι νοσοκόμοι με μεταβολή 52,2%, έπειτα οι μηχανικοί εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ με αύξηση 52,1%, οι στατιστικολόγοι με 35,4%, ενώ την πέμπτη θέση καταλαμβάνουν οι βοηθοί φυσικοθεραπευτών (35,4%).

Έπειτα ακολουθούν οι αναλυτές ασφάλειας των πληροφοριών, οι βοηθοί υγειονομικής φροντίδας στο σπίτι, οι επικεφαλής υγειονομικών υπηρεσιών, οι πληροφορικάριοι και οι βοηθοί ιατρών. 

https://assets.weforum.org/editor/responsive_large_webp_9VNutzvq_NNlb1nTmVYO0z7ZQqQnBubDgmNICzd7uJc.webp

Από την άλλη μεριά: οκτώ από τις είκοσι θέσεις εργασίας που πρόκειται σχεδόν να εξαφανιστούν μέχρι το 2030 είναι σε γραφείο ή στον κλάδο της διοικητικής υποστήριξης. Μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν οι δακτυλογράφοι (-36%) με απώλειες συνολικά 16.300 εργαζομένων, έπειτα ακολουθούν όσοι ελέγχουν για παράνομη στάθμευση (-35%), οι εργαζόμενοι σε πυρηνικούς αντιδραστήρες (-32%), όσοι εργάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα (-25,4%), οι επιδιωρθωτές ρολογιών (24,9%), οι πωλητές εφημερίδων ή από πόρτα σε πόρτα (24,1%), καθώς και μεταξύ άλλων οι τσαγκάρηδες (-21,6%).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + fifteen =