αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 7 επαγγέλματα που δεν χρειάζονται πτυχίο πανεπιστημίου και σου δίνουν μεγάλους μισθούς

Τα 7 επαγγέλματα που δεν χρειάζονται πτυχίο πανεπιστημίου και σου δίνουν μεγάλους μισθούς

Για δεκαετίες κυριαρχούσε η άποψη που έλεγε ότι για να βρεις μία σταθερή και καλοπληρωμένη δουλειά, πρέπει πρώτα να αποκτήσεις ένα πτυχίο πανεπιστημίου. Όμως τα πράγματα αλλάζουν. Πολλοί Οργανισμοί συνειδητοποιούν ότι ένα πτυχίο δεν αποτελεί προϋπόθεση για το ταλέντο ή την γενικότερη επιτυχία— και ότι για να προσελκύσουν κορυφαίους υποψηφίους και να δημιουργήσουν τις καλύτερες ομάδες, πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται.

«Οι εταιρείες αναγνωρίζουν ότι ένα πτυχίο πανεπιστημίου είναι περιττό για την επιτυχία — τουλάχιστον στους περισσότερους ρόλους», λέει η career coach Kyle Elliot.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ευκαιρίες υψηλών αποδοχών — χωρίς να απαιτείται πτυχίο πανεπιστημίου. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Ποιοι είναι μερικοί από τους πιο ακριβοπληρωμένους επαγγελματικούς ρόλους που δεν απαιτούν παραδοσιακό πτυχίο; Το αμερικανικό The Muse παραθέτει 7 επαγγέλματα που δεν χρειάζονται πτυχίο πανεπιστημίου και σου δίνουν μεγάλους μισθούς. Η λίστα έχει φτιαχτεί με δεδομένα ΗΠΑ, αλλά σίγουρα μπορεί να σε διαφωτίσει για τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά. Οι μισθοί είναι ανά έτος.

1. Software Developer

Average salary: $71,752

2. Network Engineer

Average salary: $74,286

3. E-commerce Manager

Average salary: $64,142

4. Κτηματομεσίτης

Average salary: $48,582

5. Software Sales Representative

Average salary: $51,730

6. Digital Marketing και SEO Manager

Average salary: $66,481

7. Senior Executive Assistant

Average salary: $69,067

Και πως μπορείς να φτάσεις σε μία τέτοια θέση, αφού δεν σε οδηγεί εκεί ένα πτυχίο; Επειδή μια δουλειά δεν απαιτεί πτυχίο, δεν σημαίνει ότι η εταιρεία δεν εκτιμά την εκπαίδευση. Εάν θέλετε να ξεχωρίσετε ως ένας ανταγωνιστικός υποψήφιος, πρέπει να επιδείξετε τη δέσμευσή σας να μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε για τον κλάδο, τον ρόλο και τις εργασιακές ευθύνες. Ευτυχώς, «υπάρχουν τρόποι εκτός από το πανεπιστήμιο για να δείξετε τη δέσμευσή σας στη συνεχή εκπαίδευση», λέει η Elliott. «Αναγνωρίστε τη δύναμη των ανοιχτών online μαθημάτων», λέει και συμπληρώνει: «Οργανισμοί όπως το edX, το Coursera και το Udemy προσφέρουν μαθήματα υψηλής ποιότητας με μικρό έως καθόλου κόστος».

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε πιο δομημένα ή μακροπρόθεσμα προγράμματα πιστοποίησης που θα σας εξοπλίσουν καλύτερα για τη δουλειά που αναζητάτε (έτσι, για παράδειγμα, εάν θέλετε να ασχοληθείτε με την ανάπτυξη λογισμικού, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο εγγραφής σε ένα coding bootcamp).

Προσάρμοσε το βιογραφικό σου

Πριν κάνετε αίτηση για οποιαδήποτε θέση εργασίας, φροντίστε να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας. Χρησιμοποιήστε την αγγελία εργασίας για να δείτε ακριβώς τι αναζητά ο εργοδότης — και στη συνέχεια προσαρμόστε το βιογραφικό σας ανάλογα. «Σκεφτείτε να εκτυπώσετε την αγγελία εργασίας και μετά να ελέγξετε κάθε απαίτηση καθώς την προσθέτετε στο βιογραφικό σας», λέει η Elliot.

Εσωτερικές ευκαιρίες

Εάν έχετε ήδη δουλειά, η τρέχουσα εταιρία σας θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εξερευνήσετε την πρόσβαση σε μια ευκαιρία υψηλότερης αμοιβής. Εάν έχετε ήδη μπει από την πόρτα και θέλετε να διευρύνετε τις δεξιότητές σας, σκεφτείτε να ρωτήσετε αν μπορούν να σας αναθέσουν προσωρινά νέα καθήκοντα, λέει career alignment coach Aly Brine. «Οι προσωρινές αναθέσεις όχι μόνο θα σάς βοηθούν να μάθετε νέες δεξιότητες, αλλά πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν αυτήν την πρακτική ως δοκιμή», εξηγεί. Η εξερεύνηση εσωτερικών ευκαιριών μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποκτήσετε θέσεις που μπορεί να αποδειχθούν πιο δύσκολο να πάρετε σε άλλες εταιρείες. «Αν στέλνατε μια ψυχρή αίτηση, [ο διευθυντής προσλήψεων] μπορεί να μην σας είχε προσλάβει με βάση το βιογραφικό σας μόνο», λέει η Brine. Αλλά επειδή η τρέχουσα εταιρεία σας γνωρίζει ήδη την εργασιακή ηθική, τη δέσμευσή σας και τις δυνατότητές σας, και μπορεί να είναι πιο πρόθυμη να παραβλέψει μερικά τυπικά επαγγελματικά προσόντα που ίσως δεν έχετε ακόμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × five =