αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Αν θες να φτάσεις στην επιτυχία, εφάρμοσε αυτούς τους 13 κανόνες»: Εξηγεί ένας καθηγητής ψυχολογίας και συγγραφέας 46 βιβλίων

«Αν θες να φτάσεις στην επιτυχία, εφάρμοσε αυτούς τους 13 κανόνες»: Εξηγεί ένας καθηγητής ψυχολογίας και συγγραφέας 46 βιβλίων

Η λέξη «επιτυχία» συχνά παρεξηγείται. Πολύ συχνά, χρησιμοποιείται σε σχέση με το επάγγελμα ή την οικονομική του κατάσταση, και πολύ σπάνια αλλού: Επιτυχία στην προσωπική ανάπτυξη, επιτυχία στην απόλαυση της ζωής ή ακόμα και επιτυχία ως φίλος. Αυτοί οι άλλοι τομείς είναι εξίσου σημαντικοί (αν όχι ακόμη περισσότερο), και τελικά εναπόκειται στον καθένα από εμάς να καθορίσει τη δική του έννοια της επιτυχίας.

«Εδώ είναι 13 κανόνες που είναι πιθανό να σας βοηθήσουν να κυνηγήσετε (και να φτάσετε) όποια επιτυχία κι αν αναζητάτε. Τα ανέπτυξα αρχικά για εργασιακά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, αλλά με κάποια επέκταση, με έχουν εξυπηρετήσει καλά σε πολλούς τομείς της ζωής μου. Σημειώστε ότι κανένας από αυτούς τους κανόνες δεν είναι απόλυτος» λέει ο Steven C. Hayes Ph.D. σε άρθρο του στο psychology today. Ο ίδιος είναι καθηγητής στο Nevada Foundation, στο τμήμα ψυχολογίας. Επίσης έχει γράψει 46 βιβλία και 650 επιστημονικά άρθρα.

Εδώ είναι οι κανόνες του:

1. Δειτε την διαδικασία, όχι μόνο για το αποτέλεσμα.

Τις περισσότερες φορές, η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα πολλών μικρών, σταδιακών βημάτων. Ωστόσο, εάν έχουμε εμμονή με το αποτέλεσμα, είναι πιθανό να αποκοπούμε από τις διαδικασίες που μπορεί να το προκαλέσουν. Γινόμαστε ανυπόμονοι, ανήσυχοι, μη επικεντρωμένοι, ακόμη και απρόθυμοι. Αντίθετα, πρέπει να μάθουμε να νοιαζόμαστε για τη διαδικασία —όχι μόνο για το αποτέλεσμα— μετατρέποντάς τη σε μια μορφή παιχνιδιού.

2. Απότυχε με δράση, όχι με αδράνεια.

Ο μόνος τρόπος για να γίνεις καλός σε κάτι είναι να το κάνεις. Αν θέλεις να γίνεις καλός συγγραφέας, πρέπει να γράψεις. Αν θέλεις να γίνεις καλός ποδοσφαιριστής, πρέπει να προπονηθείς. Πολύ συχνά, ωστόσο, αποτυγχάνουμε να αναλάβουμε δράση επειδή φοβόμαστε ότι μπορεί να κάνουμε λάθη. Και όμως, τις περισσότερες φορές, το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να προσπαθήσουμε να μην κάνουμε τίποτα. Εάν πρόκειται να αποτύχετε, αποτύχετε με δράση, όχι με αδράνεια.

3. Πείτε «Ναι» Εύκολα και Εννοήστε το.

Εκτεθείτε σε πολλές διαφορετικές εμπειρίες. Διευρύνετε το ρεπερτόριό σας λέγοντας «ναι» πιο συχνά—ακόμα και όταν δεν είστε απόλυτα σίγουροι αν το έχετε μέσα σας. Μπορείτε να το καταλάβετε πράγματα καθώς προχωράτε (και έτσι να αναπτύσεστε με κάθε πρόκληση). Πείτε «ναι» και εννοήστε το.

4. Εργαστείτε με άλλους.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Είμαστε στα καλύτερά μας όταν συνεργαζόμαστε με άλλους ανθρώπους για κοινούς στόχους. Συνεργαστείτε λοιπόν. Σχηματίστε ομάδες. Δίκτυο. Οι άλλοι μπορούν να σας διδάξουν και να εμπλουτίσουν τη ζωή σας με απροσδόκητους τρόπους, όπως και εσείς έχετε μοναδικά δώρα να προσφέρετε στους ανθρώπους γύρω σας. Μην ανησυχείτε πολύ για το ποιος θα λάβει τα εύσημα— να είστε δίκαιοι με τους άλλους και να ζητάτε το ίδιο σε αντάλλαγμα.

5. Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας.

Αυτός είναι ο πιο σημαντικός κανόνας από όλους. Να είστε προσεκτικοί με το λόγο σας και σε ποιον ή τι δεσμεύεστε. Όταν έχετε ορίσει μια δέσμευση, προχωρήστε πλήρως. Βρείτε έναν τρόπο και κάντε το. Φυσικά και πάλι μπορεί να πέσεις. Και όταν το κάνετε, επιστρέψτε και δώστε το 100%.

6. Να είστε υπόλογοι για τον εαυτό σας και τις ομάδες στις οποίες βρίσκεστε.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αναζητούμε γρήγορα δικαιολογίες. Αλλά αντί να κοιτάμε εσωτερικά, τις δικές μας ενέργειες ή εξωτερικά γεγονότα που μπορούν να αλλάξουν (παράγοντες που ίσωςς να μπορούμε να ελέγξουμε), δίνουμε συχνά υπερβολική έμφαση στα εξωτερικά γεγονότα, ακόμα κι αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα αλλάξουμε ή να τα αμφισβητήσουμε. Δεν μπορούμε να μάθουμε και να αναπτυχθούμε από τις αναποδιές με αυτόν τον τρόπο. Αντίθετα, εξασκηθείτε στο να είστε υπόλογοι, τόσο για το «εγώ» όσο και για το «εμείς». Ακόμα κι αν μας φέρονται άδικα, είναι καλύτερο να εστιάσουμε στο τι μπορεί να γίνει για αυτό, ατομικά και ομαδικά.

9. Δικτυώσου με τους καλύτερους.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν άλλους που είναι καλοί σε αυτό που κάνουν – θέλουν να μιλήσουν μαζί τους, να ανταλλάξουν emails μαζί τους και να τους ακούσουν. Θέλουν έναν διάλογο ιδεών και ένα όραμα για το τι είναι δυνατό να συμβεί. Γνωρίστε τους ηγέτες του κλάδου που έχετε επιλέξει στη δουλειά ή στις σπουδές και ασχοληθείτε μαζί τους. Στην κοινωνική σας ζωή, γνωρίστε ανθρώπους που είναι ηθικοί και ευγενικοί. Βρείτε άτομα από τα οποία μπορείτε να μάθετε. Θυμήσου και το άρθρο: Γιατί οι πετυχημένοι άνθρωποι απομακρύνονται από τους losers φίλους τους.

10. Διαφυλάξτε την ακεραιότητά σας.

Οι άνθρωποι που θέλουν να είναι επιτυχημένοι μπορεί να είναι επιρρεπείς στην εξαπάτηση ή την απόλυτη ανεντιμότητα εάν εστιάζουν στην επιτυχία ως αποτέλεσμα και όχι ως διαδικασία. Η «επιτυχία» που αποκτήθηκε έτσι δεν είναι καλή. Εάν παραβιάσετε την ακεραιότητά σας για να επιτύχετε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, θα διαπιστώσετε ότι η ίδια η δραστηριότητα είναι πολύ, πολύ λιγότερο πολύτιμη. Αντί να είναι διασκεδαστικό, έχει γίνει πλέον ένα απλό μέσο για έναν σκοπό.

11. Ακολουθήστε την ευδαιμονία σας.

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν αυτοπεποίθηση. Κάνουν το άλμα. Ακολούθα την ευδαιμονία σου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να παίρνεις το περιστασιακό ρίσκο. Εάν σας ανησυχεί να πιστεύετε στα ένστικτά σας, φτιάξτε ένα μικρό δίχτυ ασφαλείας.

12. Πείτε «Όχι» Εύκολα και Εννοήστε το.

Καθώς προχωράτε στους στόχους σας, θα πρέπει να μάθετε πώς να ενισχύετε την εστίασή σας. Οι περισπασμοί και τα αιτήματα θα αυξηθούν παράλληλα με το επίπεδο επιτυχίας σας και θα πρέπει να κρατήσετε μια ισορροπία. Μάθετε να λέτε «όχι». Θέστε προτεραιότητες. Επιμείνετε σε αυτά. Και εκτιμήστε τον χρόνο σας. Θυμήσου και το άρθρο: Πέντε έξυπνοι τρόποι για να πεις «όχι» σε κάποιον και να μην σε ενοχλήσει ξανά για το ίδιο θέμα.

13. Ανοίξτε τα emails σας, δείτε ποιοι σας έχουν καλέσει και τηλεφωνήστε τους, απαντήστε σε όλα τα email σας και διατηρήστε το γραφείο σας καθαρό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 5 =