αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις ένα δύσκολο άτομο. Χωρίς να χάσεις την ψυχραιμία σου

Πέντε τρόποι για να αντιμετωπίσεις ένα δύσκολο άτομο. Χωρίς να χάσεις την ψυχραιμία σου

Όλοι έχουμε βρεθεί σε ένα τέτοιο σκηνικό: Ενας δύσκολος άνθρωπος μπαίνει στο δρόμο μας και νιώθουμε απογοητευμένοι, θυμωμένοι ή ακόμα και αβοήθητοι.

Αλλά μην ανησυχείτε – μπορείτε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας σε τέτοιες καταστάσεις. Τώρα θα δούμε 5 τρόπους για να αντιμετωπίσετε δύσκολους ανθρώπους χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας.

1) Αναπνεύστε βαθιά

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα δύσκολο άτομο, το πρώτη μας ενστικτώδης αντίδραση μπορεί να είναι να αντιδράσουμε παρορμητικά.

Ωστόσο, η βαθιά ανάσα μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε και να ανακτήσουμε την ψυχραιμία μας.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα συναντήσετε κάποιον δύσκολο τύπο, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναπνεύσετε βαθιά και υπενθυμίστε στον εαυτό σας να παραμείνει ήρεμος.

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια συνάντηση με έναν συνάδελφο που διακόπτει συνεχώς και μιλάει πάνω στους άλλους. Πριν απαντήσετε ή αντιδράσετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα, μετρήστε μέχρι το τρία και μετά προχωρήστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να αποφύγετε την περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης!

2) Εξασκηθείτε στην ενεργή ακρόαση

Συχνά, οι δύσκολοι άνθρωποι θέλουν απλώς να ακουστούν.

Εξασκώντας την ενεργητική ακρόαση, τους δείχνετε ότι σας ενδιαφέρει πραγματικά να κατανοήσετε την άποψή τους.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης και να δημιουργήσει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο. Σας δίνει επίσης την ευκαιρία να ηρεμήσετε και να αποφύγετε να χάσετε την ψυχραιμία σας.

Για παράδειγμα, εάν έχετε να κάνετε με έναν φίλο που παραπονιέται συνεχώς για τα προβλήματά του, προσπαθήστε:

-Ακούστε χωρίς να διακόπτετε
-Κάντε ερωτήσεις για να δείξετε το ενδιαφέρον σας
-Δείξτε ενσυναίσθηση
-Διατηρήστε οπτική επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια της συνομιλίας

3) Βάλτε όρια

Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις δύσκολους ανθρώπους, χρειάζεσαι όρια. Βοηθά στην προστασία της δικής σας ευημερίας, ενώ στέλνει επίσης ένα σαφές μήνυμα για το τι θα ανεχτείτε και τι δεν θα ανεχτείτε.

Μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράς με προκλητικά άτομα.

Λοιπόν, πώς μπορείτε να θέσετε όρια διεκδικητικά και ήρεμα; Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τα όριά σας. Αυτό θα διευκολύνει πολύ την επικοινωνία με τον άλλο. Θυμήσου και το άρθρο: Τα 3 όρια που πρέπει να ρυθμίσεις στη ζωή σου.

4) Επιλέξτε τις μάχες σας με σύνεση

Δεν αξίζει να εμπλέκεσαι σε κάθε διαφωνία.

Μερικές φορές, είναι καλύτερο να αφήσετε τα πράγματα να πέσουν κάτω, παρά να εμπλακείτε σε μια μακροχρόνια διαμάχη με ένα δύσκολο άτομο – ειδικά αν ξέρετε ότι δεν θα κερδίσετε ποτέ!

Στην περίπτωση αυτή, αν ένας συνάδελφος ελέγχει συνεχώς τη δουλειά σας, ίσως να μην αξίζει να τσακώνεστε για κάθε λεπτομέρεια. Αντίθετα, εστιάστε στη μεγαλύτερη εικόνα και αντιμετωπίστε τυχόν σημαντικές ανησυχίες που έχει.

Βλέπετε όταν το κάνετε αυτό, μπορείτε να αποφύγετε να κολλήσετε σε μικροκαβγάδες και να διατηρήσετε ένα πιο θετικό εργασιακό περιβάλλον.

5) Βρείτε κοινό έδαφος

Η εύρεση κοινού εδάφους με δύσκολους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση σχέσεων και να κάνει την επικοινωνία πιο παραγωγική. Ακόμα κι αν διαφωνείτε σε ορισμένα θέματα, προσπαθήστε να εντοπίσετε τομείς όπου μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα ή αξίες.

Οταν εστιάζεις σε αυτά που σας ενώνουν παρά σε αυτά που σας χωρίζουν, οι συζητήσεις τείνουν να είναι πιο εποικοδομητικές και σίγουρα έχουν λιγότερη ένταση.

Για παράδειγμα, εάν συζητάτε ένα αμφιλεγόμενο θέμα με κάποιον που έχει αντίθετες απόψεις, προσπαθήστε να βρείτε τομείς στους οποίους συμφωνείτε και οι δύο.

Η ουσία είναι: Τονίζοντας αυτά τα σημεία συμφωνίας, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πιο ανοιχτό και θετικό διάλογο, ο οποίος μπορεί τελικά να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 3 =