αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Ήμουν δυστυχισμένος στα 30s μου. Τώρα, μετά τα 50, είμαι πιο ευτυχισμένος από ποτέ. Εδώ είναι ο βασικός λόγος»

«Ήμουν δυστυχισμένος στα 30s μου. Τώρα, μετά τα 50, είμαι πιο ευτυχισμένος από ποτέ. Εδώ είναι ο βασικός λόγος»

Τι θα γινόταν αν το μυστικό για να είσαι πιο ευτυχισμένος ήταν απλώς… να μεγαλώσεις;

«Ακούγεται παράλογο, αλλά στα 63 μου χρόνια, μπορώ να πω ότι οι τελευταίες δεκαετίες ήταν μια ιστορία δύο κατηγοριών: Μια πολύ σκοτεινή από τα 30 μου έως τα 40, και μια πραγματικά υπέροχη… ξεκινώντας όταν έκλεισα τα 50.

Ο Νο 1 λόγος; Η συναισθηματική μου νοημοσύνη αυξήθηκε. Και, όπως ανακάλυψα ενώ έγραφα το βιβλίο μου, «Learning to Love Midlife: 12 Reasons Why Life Betters With Age», η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα κρίσιμο συστατικό για την τόνωση της ευτυχίας και της ανθεκτικότητας» λέει σε άρθρο του στο CNBC, o συγγραφέας και life coach, Chip Conley.

Και παραθέτει μερικούς λόγους για τους οποίους το λεγόμενο EQ μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένο.

1. Νιώθω περισσότερη συμπόνια για τους άλλους

«Καθώς μεγαλώνω, έχω μαλακώσει … και όχι μόνο γύρω από την κοιλιά μου. Νιώθω πιο βαθιά για τις συνθήκες ζωής των άλλων. Ευτυχώς, είμαι σε θέση να κατευθύνω λίγη από αυτή την αυξημένη συμπόνια και προς τον εαυτό μου» λέει μεταξύ άλλων.

2. Είμαι λιγότερο συναισθηματικά αντιδραστικός και

«Όταν ήμουν νεότερος, είχα ένα είδος συναισθηματικού ιλίγγου. Τα συναισθήματά μου με έκαναν συνεχώς να νιώθω ανισορροπία και άβολα. Δεν ήξερα πώς να πορευτώ μαζί τους. Στην πραγματικότητα, προσπαθούσα συχνά να ξεπεράσω τα συναισθήματά μου.

Σήμερα, δεν ιδρώνω… τα μικρά πράγματα. Είμαι σε θέση να επαναξιολογήσω θετικά τις αρνητικές εμπειρίες, όπως το να κολλήσω στην κίνηση με ένα Uber (ερμηνεία: μεγάλη ευκαιρία για διαλογισμό). Ταυτόχρονα, η ενισχυμένη ικανότητά μου να αναγνωρίζω τα πρότυπα, τις συνήθειες και τις τάσεις μου, μου επιτρέπει να παρατηρώ τον εαυτό μου πιο αποτελεσματικά» λέει.

3. Δεν παίρνω τα πράγματα τόσο προσωπικά

Ο Ντον Μιγκέλ Ρουίζ, ο συγγραφέας του βιβλίου «Οι Τέσσερις Συμφωνίες», λέει: «Υπάρχει μία τεράστια ελευθερία που σου έρχεται όταν δεν παίρνεις τίποτα προσωπικά».

Αυτή η ικανότητα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στην πολωμένη εποχή μας.

4. Έχω καλύτερη κατανόηση του τρόπου δημιουργίας των ιδανικών περιβαλλόντων μου

Οι κοινωνικοί επιστήμονες το ονομάζουν αυτό «περιβαλλοντική κυριαρχία», ή την ικανότητα να καθορίζει κανείς σε ποια περιβάλλοντα θα ανθίσει — και την ικανότητα προσαρμογής στις αλλαγές σε αυτά.

Αυτό δείχνει επίσης γιατί, στο χώρο εργασίας, οι μεγαλύτεροι σε μια ομάδα συχνά δημιουργούν περισσότερη «ψυχολογική ασφάλεια» στις ομάδες: Επειδή η περιβαλλοντική τους κυριαρχία, σε συνδυασμό με τη συμπόνια τους, τους βοηθά να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την άνθηση της ομάδας.

5. Εκτιμώ περισσότερο τις σχέσεις

Λέγεται ότι οι δύο ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι στο νεκροκρέβατό τους είναι: «Αγάπησα καλά και αγαπήθηκα καλά;»

Η διαχρονική μελέτη του Χάρβαρντ για την ανάπτυξη των ενηλίκων και η έρευνα για τις ‘Μπλε Ζώνες’ δείχνουν οριστικά ότι οι σχέσεις που καλλιεργούμε στη ζωή μας μπορούν πραγματικά να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής μας.

Φυσικά, υπάρχουν πάντα ακραίες περιπτώσεις — για παράδειγμα, ο μόνιμα γκρινιάρης 75χρονος θείος σας. Αλλά είναι μια εξαίρεση, όχι ο κανόνας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − six =