αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας CEO εξηγεί: Αυτοί είναι οι 5 τύποι ανθρώπων από τους οποίους μένω μακριά

Ένας CEO εξηγεί: Αυτοί είναι οι 5 τύποι ανθρώπων από τους οποίους μένω μακριά

Ο κόσμος είναι γεμάτος τοξικούς ανθρώπους και η συνεργασία μαζί τους είναι δύσκολη. Το κλειδί είναι να μάθετε πώς να τους αναγνωρίζετε νωρίς, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.

«Όταν συναντάς ένα άτομο για πρώτη φορά, το βλέπεις… στα καλύτερά του. Έτσι, όταν βρίσκω κάποιον που είναι δύσκολο να συνεννοηθώ ή που δείχνει συμπεριφορά που δεν μπορώ να εξηγήσω, μένω μακριά. Στα 10 και πλέον χρόνια που είμαι Διευθύνων Σύμβουλος, επενδυτής και ιδρυτής, έχω συνεργαστεί με χιλιάδες ανθρώπους στις επιχειρήσεις και υπάρχουν πέντε τύποι τοξικών προσωπικοτήτων που βλέπω ξανά και ξανά» λέει ο Matt Higgins στο CNBC.

Εδώ είναι οι 5 τύποι ανθρώπων από τους οποίους πρέπει να μείνεις μακριά.

1. Αυτοί που κοιτάνε… μόνο τον εαυτό τους

Δεν είναι σε θέση να επαινέσουν ή να αισθάνονται χαρούμενοι όταν κάποιος άλλος ανεβαίνει και συμβάλλει στην επιτυχία μιας ομάδας. Είναι συνδεδεμένοι… με την ανασφάλεια ή την ανάγκη για κυριαρχία.

Αγανακτούν με όποιον διαθέτει δεξιότητες που δεν έχουν. Αν ακμάζετε, το βλέπουν ως αποστολή τους να σας καταρρίψουν.

Πώς να τους χειριστείτε: Εκμεταλλεύονται αυτούς που δεν μιλούν. Επισημάνετε ενεργά λοιπόν τα δυνατά σημεία που έχετε ο καθένας σας. Δείξτε ότι, με τις συνδυασμένες προσπάθειές σας, μπορείτε και οι δύο να επιτύχετε θετικά αποτελέσματα.

2. «Αεροπειρατές»

Είναι ουσιαστικά σαν τα άτομα της παραπάνω κατηγορίας, με το πρόσθετο στοιχείο αυτό της επιθετικότητας. Θέλουν να πάρουν αυτό στο οποίο είστε υπέροχοι και να το διεκδικήσουν για τον εαυτό τους.

Θα δεις τέτοια άτομα σε ρόλους διευθυντών. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι για να αντλήσουν αξία από τα δημιουργικά άτομα, πρέπει να έχουν ενσυναίσθηση για τις ελλείψεις των άλλων ανθρώπων — αντί να προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν.

Μιλήστε για τα επιτεύγματά σας και ζητήστε credits όταν πρέπει. Οι αεροπειρατές είναι λιγότερο πιθανό να εκφοβίσουν κάποιον που είναι διεκδικητικός και επιδεικνύει ισχυρό αίσθημα εμπιστοσύνης στον εαυτό του.

3. Θύματα

Τα θύματα… ζουν σε έναν τόπο συνεχούς αδικίας. Βλέπουν κάθε δυσκολία στο δρόμο τους ως επιβεβαίωση ότι στοχοποιούνται άδικα.

Το κεντρικό επιχείρημα ενός θύματος μπορεί να είναι ότι επιβαρύνεται με αδικαιολόγητο φόρτο εργασίας. Σηκώστε λοιπόν το χέρι σας για να γίνετε εθελοντής, αλλά να ξέρετε ότι η προσφορά σας πιθανότατα θα απορριφθεί. Προχωρώντας, υπενθυμίστε τους ότι είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε- καλέστε και συναδέλφους που είναι παίκτες της ομάδας.

4. Μάρτυρες

Οι… μάρτυρες είναι σαν τα θύματα που στην πραγματικότητα κάνουν τη δουλειά, αλλά δεν την κάνουν αρκετά καλά για να δικαιολογήσουν την ψυχολογική καταπόνηση που ασκούν σε έναν Οργανισμό.

Αναλαμβάνουν ό,τι μπορούν – όχι για να βοηθήσουν την ευρύτερη ομάδα, αλλά για να επιβεβαιώσουν την αφήγηση που κουβαλούν για τον εαυτό τους ως άδικα αναγκασμένοι να αναλάβουν τα βάρη των άλλων.

Πείστε τους ότι η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν για την επιδίωξη ενός σκοπού είναι να αναθέτουν δουλειά σε άτομα που είναι τα καταλληλότερα για την εκτέλεση των μεμονωμένων εργασιών. Ενθαρρύνετέ τους να ανακατευθύνουν την ενέργειά τους στην ανάπτυξη άλλων, αντί να αναλαμβάνουν τα πάντα μόνοι τους.

5. Gaslighters

Θα ξοδέψουν την ενέργειά τους προσπαθώντας να ξαναγράψουν… την πραγματικότητα, εις βάρος όλων γύρω τους. Συχνά έχουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά.

Έχουμε ξανά μιλήσει για αυτό εδώ στο It’s Possible. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

Επιρρεπείς στο gaslighting, είναι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ή/και παραμεληθεί στο παρελθόν, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς δεν είναι σχεδόν ποτέ σίγουροι για το αν πρέπει να θυμώσουν, επειδή κάποτε, τους είπαν ότι αξίζουν την κακοποίηση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − twelve =