αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤελικά είναι καλό να έχεις φίλους από την δουλειά; Μια έρευνα δίνει την απάντηση

Τελικά είναι καλό να έχεις φίλους από την δουλειά; Μια έρευνα δίνει την απάντηση

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι «επαγγελματικές φιλίες» δεν έχουν διάρκεια. Κρατάνε όσο είσαι στο ίδιο γραφείο με κάποιο άτομο, και μετά «χάνονται».

Αλλά τελικά πόσο σημαντικό είναι να έχεις φίλους από την δουλειά; Είναι καλές ή κακές τέτοιες σχέσεις; Ερευνα αναφέρει πως αν θέλεις να βελτιώσεις την απόδοση σου και τον τρόπο με τον οποίο δουλεύεις στον χώρο εργασίας σου, το να αναβαθμίσεις τον συνάδελφο σε φίλο, είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις. Οι φιλικές σχέσεις στη δουλειά δίνουν ώθηση στην καριέρα σου.

Είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται σε πολλούς διαφορετικούς χώρους συναναστροφής. Άλλοι ερευνητές εξέτασαν 300 εργαζόμενους σε μία ασφαλιστική εταιρία προκειμένου να επιβεβαιώσουν το εν λόγω συμπέρασμα και σημείωσαν το εξής ενδιαφέρον και ιντριγκαδόρικο: οι φιλικές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων όντως βελτιώνουν τη δουλειά και την αποδοτικότητα, αλλά ταυτόχρονα, δημιουργούν εντονότερη συναισθηματική φόρτιση.

«Ο κάθε υπάλληλος της εταιρείας ετοίμασε δύο λίστες. Μία λίστα με 10 συναδέλφους με τους οποίους δουλεύει στενά για τις καθημερινές του αρμοδιότητες και άλλη μία με 10 άτομα, που τους θεωρεί φίλους και συναναστρέφεται μαζί τους κι εκτός δουλειάς», εξήγησε ο ψυχολόγος ερευνητής Christian Jarrett. Τέσσερις εβδομάδες μετά την έρευνα, οι προϊστάμενοι των υπαλλήλων κλήθηκαν να αξιολογήσουν την απόδοσή τους στο χώρο και στο πεδίο της εργασίας τους.

Αποδείχτηκε ότι οι εργαζόμενοι που συνέχιζαν τη συναναστροφή τους κι εκτός του γραφείου είχαν καλύτερη απόδοση αλλά ήταν περισσότερο «κουρασμένοι» συναισθηματικά. Λογικό, αφού οι εξομολογήσεις είναι κομμάτι μιας οποιασδήποτε φιλικής σχέσης. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να ακούς τις εξομολογήσεις του διπλανού σου στο γραφείο, ακόμα και όταν σε πιάνει μονότερμα και σου λέει για τους καβγάδες που έχει στο σπίτι με την καλή του; Η επιστήμη λέει ναι. Αυτού του είδους η συναναστροφή, τελικά κάνει καλό και στη δική σου απόδοση και συνολικά στη λειτουργία του γραφείου και τις εταιρείας.

Ακόμα και αν ο φίλος σου από την δουλειά έχει να σου πει για τις… σκοτούρες του, δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Και μπορείτε να το συζητήσετε σε ένα ποτό μετά τη δουλειά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − four =