αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι άνθρωποι που παραμένουν με ανοιχτό μυαλό ενώ μεγαλώνουν, εφαρμόζουν αυτά τα 5 πράγματα

Οι άνθρωποι που παραμένουν με ανοιχτό μυαλό ενώ μεγαλώνουν, εφαρμόζουν αυτά τα 5 πράγματα

Θα σκεφτόσαστε ότι όσο μεγαλώνετε, θα μπαίνετε όλο και περισσότερο μέσα σε συγκεκριμένα «κουτάκια». Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι το κάνουν. Αλλά υπάρχουν μερικοί από εμάς που φαίνεται να ανατρέπουμε αυτή την τάση. Αντί να γίνονται πιο άκαμπτοι και πεισματάρηδες, γίνονται πιο ευέλικτοι και ανοιχτόμυαλοι.

Μπορεί απλώς να ξυπνήσετε μια μέρα και να συνειδητοποιήσετε ότι κοιτάτε τον κόσμο με διαφορετικό πρίσμα, εκτιμώντας περισσότερο τις μυριάδες αποχρώσεις του και όχι απλώς το ασπρόμαυρο.

Κι όμως, είναι μια μεταμόρφωση, όσο αληθινή κι αν γίνεται.

Δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν εσείς ή κάποιος άλλος γίνεστε πιο ανοιχτόμυαλοι όσο μεγαλώνετε. Αυτές είναι οι 5 συμπεριφορές που τυπικά σηματοδοτούν μια τέτοια αλλαγή.

1) Αγκαλιάζοντας την αλλαγή

Ένα από τα πιο ενδεικτικά σημάδια ανοιχτού μυαλού καθώς μεγαλώνουμε είναι η ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε.

Η αλλαγή είναι μια… σταθερά στη ζωή. Δεν είναι πάντα εύκολο να το χειριστούμε, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε και είμαστε πιο προσαρμοσμένοι στον τρόπο μας. Αλλά εκείνοι που γίνονται πιο ανοιχτόμυαλοι καθώς μεγαλώνουν φαίνεται να χειρίζονται την αλλαγή με κάποια χάρη.

Δεν είναι ότι δεν αισθάνονται την ενόχληση που μπορεί να φέρει η αλλαγή. Αντί όμως να αντισταθούν ή να προσπαθήσουν να το αποφύγουν, το αγκαλιάζουν. Το βλέπουν ως μια ευκαιρία να μάθουν, να αναπτυχθούν, να βιώσουν κάτι νέο.

Αντί να βλέπουν την αλλαγή ως απειλή, τη βλέπουν ως ευκαιρία. Και αυτό είναι συχνά το πρώτο βήμα για να γίνεις πιο ανοιχτόμυαλος τα επόμενα χρόνια.

2) Δεν φοβούνται να παραδεχτούν ότι κάνουν λάθος

Μπορεί να νιώθεις ότι η παραδοχή ενός λάθους φαίνεται σαν προσωπική αποτυχία. Υπερασπίζεσαι την άποψή σου, ακόμα κι αν κατά βάθος ξέρεις ότι κάνεις λάθος.

Αλλά καθώς μεγαλώνεις θα μάθεις ότι το να κάνεις λάθος δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το αντίθετο.

Το να παραδεχτείς όταν κάνεις λάθος απαιτεί θάρρος. Χρειάζεται ταπεινότητα για να αναγνωρίσεις ότι δεν έχεις όλες τις απαντήσεις και χρειάζεται δύναμη για να αλλάξεις γνώμη όταν σου παρουσιάζονται νέα στοιχεία ή οπτικές.

3) Υγιής περιέργεια

Οι πιο ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι έχουν έντονη περιέργεια.

Βλέπουν τη ζωή ως μια ατελείωτη ευκαιρία για μάθηση. Κάθε μέρα είναι άλλη μια ευκαιρία να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους και αυτή η δίψα για γνώση τους έχει κάνει πιο ανοιχτόμυαλους από ποτέ.

4) Οι διαφορετικές φιλίες έχουν γίνει ο κανόνας

Όταν κοιτάτε τη λίστα των επαφών σας, τι βλέπετε; Είναι γεμάτο με άτομα που μοιράζονται την ηλικία, το υπόβαθρο και τις εμπειρίες σας; Ή είναι ένα μείγμα μικρών και μεγάλων, από όλα τα κοινωνικά στρώματα;

Η έρευνα δείχνει ότι οι ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι έχουν συχνά ένα διαφορετικό δίκτυο φίλων. Απολαμβάνουν την αλληλεπίδραση με ανθρώπους που έχουν διαφορετικές οπτικές και εμπειρίες.

5) Ακούνε περισσότερο και ότι μιλάνε

Υπάρχει ένα ρητό που λέει… ότι έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα για κάποιο λόγο. Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν πραγματικά. Πάντα βιάζονται να μιλήσουν, να μοιραστούν τις σκέψεις τους, να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί.

Η ακρόαση είναι συχνά πιο πολύτιμη από την ομιλία όμως.

Το να ακούς τους άλλους, να ακούς αληθινά τις απόψεις και τις εμπειρίες τους, έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι. Είναι δύσκολο να παραμείνεις κολλημένος στη δική σου άποψη όταν είσαι πραγματικά ανοιχτός στο να καταλάβεις την άποψη κάποιου άλλου.

Επικεντρώσου στο να ακούς παρά να μιλάς. Κάνε ερωτήσεις.

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να δεις τον κόσμο και ο καθένας έχει τη δική του αξία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × three =