αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να «διαβάσεις» ένα άλλο άτομο: Μία πρώην πράκτορας του FBI παραθέτει τα 5 σημάδια που πρέπει να προσέξεις

Πως να «διαβάσεις» ένα άλλο άτομο: Μία πρώην πράκτορας του FBI παραθέτει τα 5 σημάδια που πρέπει να προσέξεις

Όλοι νομίζουμε ότι ξέρουμε να διαβάζουμε τη γλώσσα του σώματος. Αλλά αν σου ζητούσαμε να πεις τρία σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος λέει ψέματα, τι θα έλεγες; Μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 54% των ανθρώπων μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια ένα ψέμα.

Επομένως, είναι χρήσιμο να δούμε τι λένε οι ειδικοί. Και πρέπει να κοιτάξουμε ανθρώπους που δεν είναι μόνο ειδικοί στη γλώσσα του σώματος, αλλά έχουν αναπτύξει πρωτοποριακές τεχνικές στην επιστήμη της ανίχνευσης ψεύδους.

Η LaRae Quy εργάστηκε ως μυστικός πράκτορας του FBI για 24 χρόνια. Και έχει 5 συγκεκριμένες συμβουλές να σου δώσει για να καταφέρεις να «διαβάζεις» τους άλλους ανθρώπους.

1. Υπάρχει φυσιολογική συμπεριφορά;

Πώς μπορείτε να διαβάσετε τη γλώσσα του σώματος κάποιου; Βλέποντας πώς συμπεριφέρεται υπό κανονικές συνθήκες. Οι ειδικοί το ονομάζουν αυτό «βασική γραμμή».

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι έχετε έναν φίλο που είναι ενθουσιασμένος κάθε φορά που σας βλέπει. Μια μέρα ξαφνικά σου μιλάει με θυμωμένο τόνο. Έχει παρεκκλίνει από την κανονική συμπεριφορά/βασική γραμμή του. Καταλαβαίνεις αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την τακτική και όταν αντιμετωπίζετε άτομα που δεν γνωρίζετε τόσο καλά.

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια εικόνα για το πώς συμπεριφέρεται ένα άτομο όταν δεν είναι αγχωμένο. Όταν π.χ. ξέρετε πώς ενεργεί κάποιος όταν δεν είναι υπό πίεση, είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε πότε είναι αγχωμένος.

2. Διαφορές σε live χρόνο

Το να συναντάς κάποιον για πρώτη φορά και να μιλάς για γενικά θέματα όπως ο καιρός, δεν πρέπει να προκαλεί άγχος. Καθώς συνομιλείτε, παρακολουθήστε πώς ενεργεί. Είναι φλύαρος; Χρησιμοποιεί πολλές χειρονομίες; Κάνει καλή οπτική επαφή; Είναι εκ φύσεως νευρικός ή συγκρατημένος στις κινήσεις του;

Παρακολουθήστε τις αλλαγές όταν μετακινείστε σε ένα δύσκολο θέμα. Ενώ πριν ήταν έντονος στην έκφραση του, τώρα έχει γίνει πιο «παγωμένος»; Αν συνήθως σε κοιτά στα μάτια, τώρα το βλέμμα του έχει παρεκτραπεί; Το άτομο που κάνει συνήθως χειρονομίες, έχει τώρα τα χέρια στις τσέπες; Όταν είμαστε υπό πίεση, το σώμα μας δίνει ενδείξεις που υποδηλώνουν εξαπάτηση.

3. Πόσο γρήγορα ανοιγοκλείνει τα μάτια του

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η άμεση οπτική επαφή είναι ένα καλό σημάδι ότι λέμε την αλήθεια. Ωστόσο, δεν έχει να κάνει τόσο με την οπτική επαφή, αλλά με τον ρυθμό που ανοιγοκλείνει κάποιος τα μάτια του. Οι άνθρωποι τα ανοιγοκλείνουν περίπου 15-20 φορές το λεπτό.

Είναι μια ασυνείδητη ενέργεια. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ψεύτες κοιτούν αλλού όταν δεν λένε την αλήθεια. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι ψεύτες τείνουν να κοιτάζουν επίμονα ενώ λένε ψέματα για να σας πείσουν ότι λένε την αλήθεια.

Ωστόσο, προσέξτε τον ρυθμό που ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους. Μελέτες δείχνουν ότι το γρήγορο ανοιγοκλείσιμο πριν ή μετά την ομιλία είναι σημάδι άγχους. Το να μην τα ανοιγοκλείνει κάποιος καθόλου, ενώ σε κοιτάζει επίμονα, είναι επίσης σημάδι εξαπάτησης.

4. Αυτοκαταπραϋντικές χειρονομίες

Οι χειρονομίες όπως το να χαϊδεύετε τα πόδια, τα χέρια ή τα μαλλιά σας ονομάζονται «αυτοκαταπραϋντικές» και μπορεί να είναι σημάδι εξαπάτησης.

Συχνά βλέπετε ύποπτους σε ανακρίσεις της αστυνομίας να τρίβουν το σώμα τους ή να κάνουν μασάζ σε μέρη του σώματός τους. Μπορεί ακόμη και να αγκαλιάσουν τον εαυτό τους τυλίγοντας τα χέρια τους γύρω από το σώμα τους. Οι χειρονομίες που καταπραΰνουν τον εαυτό τους είναι ακριβώς αυτό: Το άτομο παρηγορείται λόγω της αύξησης του στρες.

5. Ασαφείς περιγραφές

Αν σας ζητούσαμε να περιγράψετε την κουζίνα σας, θα μπορούσατε να το κάνετε εύκολα. Ξέρετε τι υπάρχει εκεί μέσα. Τώρα φανταστείτε ότι πρέπει να με πείσετε ότι έχετε μείνει σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που δεν έχετε ξαναδεί. Πώς θα περιγράφατε αυτό το δωμάτιο, αν δεν είχατε πάει ποτέ σε αυτό;

Οι περιγραφές σας θα ήταν ασαφείς, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε ότι είναι μια τυπική διάταξη δωματίου ξενοδοχείου. Το κρεβάτι ήταν άνετο. Οι παροχές ήταν ικανοποιητικές. Δεν συγκρατήσατε την θέα και το πάρκινγκ ήταν βολικό. Όταν κάποιος περιγράφει κάτι που δεν έχει δει, οι περιγραφές του είναι συνήθως γενικές, χωρίς πολλές λεπτομέρειες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − 12 =