αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε κακές συνήθειες που έχουν οι ανασφαλείς ηγέτες

Πέντε κακές συνήθειες που έχουν οι ανασφαλείς ηγέτες

Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε κακά αφεντικά σε κάποιες φάσεις στην καριέρα μας. Και ίσως κάποια στιγμή να υπήρξαμε και εμείς ένα κακό αφεντικό.

Η αλήθεια είναι ότι η κακή συμπεριφορά στο management είναι πολύ συνηθισμένη και συνήθως οφείλεται σε έναν παράγοντα: Tην ανασφάλεια. Όλοι οι ηγέτες έχουν ανασφάλειες είτε το παραδέχονται είτε όχι.

Οι σπουδαίοι leaders όμως καταφέρνουν να το διαχειριστούν, χωρίς να αφήνουν αυτή την ανασφάλεια να φτάνει στα μέλη της ομάδας τους με διάφορους τρόπους. Από την άλλη μεριά υπάρχουν και αυτοί που χάνουν τον έλεγχο και καταλήγουν να έχουν αρνητικές συμπεριφορές. Αυτές οι συμπεριφορές φθείρουν τους ίδιους, την ομάδα τους, αλλά και τον Οργανισμό στον οποίο εργάζονται γενικότερα.

Το αμερικανικό Success.com έφτιαξε ένα ενδιαφέρον άρθρο. Σε αυτό βλέπουμε 5 κακές συνήθειες που έχουν οι ανασφαλείς ηγέτες. ‘Η αλλιώς: Τι πρέπει να αποφύγεις.

1# Bullying. Αυτή η συμπεριφορά συνήθως εκδηλώνεται με τη μορφή ακατάλληλων σκληρών φράσεων και πράξεων προς τους υπαλλήλους. Τέτοιοι managers δεν διστάζουν μάλιστα να κοινοποιούν τα λάθη που ίσως κάνουν οι εργαζόμενοι. Μέσω των meetings ή μέσω emails. Η δικαιολογία για αυτό το είδος κακής συμπεριφοράς είναι συνήθως «αυτό χρειάζεται για να γίνει η δουλειά». Μερικοί διευθυντές πιστεύουν ότι έτσι θα παραδειγματιστεί ένας υπάλληλος και όλο αυτό το σκηνικό θα ενθαρρύνει την υπόλοιπη ομάδα να τα πάει καλύτερα, ενώ στην πραγματικότητα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το να βλέπεις τους συναδέλφους σου να υποφέρουν και να ντροπιάζονται δημόσια, απλώς ρίχνει το ηθικό και δημιουργεί φόβο.

2# Θεωρούν ότι τα γνωρίζουν όλα. Αυτός ο διευθυντής έχει όλες τις απαντήσεις… και θέλει να το μάθουν όλοι . Συχνά παίρνει την δυνατότητα λήψης αποφάσεων και την αυτονομία από τα χέρια των υπαλλήλων του. Και θέλει ίδιος να λέει συνέχεια «πως θα γίνει η δουλειά». Φυσικά δεν ακούει σχεδόν ποτέ τις απόψεις και ιδέες των άλλων.

3# Αγνοούν τα νέα δεδομένα. Μπορεί ο ηγέτης να μην απαντά σε αιτήματα ή να αγνοεί εντελώς μία νέα κατάσταση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει να αποκαλυφθεί η δική του απειρία πάνω σε ένα κομμάτι. Αυτός ο τύπος ανασφάλειας μπορεί να έρθει στην επιφάνεια μπροστά σε μία νέα τεχνολογία, σε έργα που απαιτούν πρόσθετες δεξιότητες ή όταν υπάρχουν υπάλληλοι που είναι απίστευτα έξυπνοι και ικανοί. Το management είναι μια εντελώς διαφορετική ικανότητα από τη γνώση. Δεν χρειάζεται να είσαι ο ειδικός σε όλα για να είσαι σπουδαίος ηγέτης. Απλά πρέπει να ξέρεις πώς να φέρνεις αποτελέσματα αξιοποιώντας τους ανθρώπους.

4# Μικροδιαχείριση. Κάτι για το οποίο έχουμε ξανά μιλήσει. Αυτός ο τύπος manager παίρνει τα περισσότερα tasks από τα χέρια των ανθρώπων και απλώς κάνει τους υπαλλήλους του να αισθάνονται άχρηστοι σε κάθε τι. Είτε οδηγείται από διογκωμένο εγώ (κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όσο καλά… αυτός μπορεί) είτε από έλλειψη πίστης στις ικανότητες των εργαζομένων, ο ηγέτης που ‘μικροδιαχειρίζεται’ απλά φοβάται να αφήσει ευθύνες στα χέρια των άλλων. Κάπως έτσι καταλήγει να ασχολείται… ακόμα και τις μικρότερες λεπτομέρειες της δουλειάς.

5# Ο φοβικός. Υπάρχει και ο manager που δεν θέλει να πάρει τολμηρές αποφάσεις- σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η συμπεριφορά εμπεριέχει συνήθως ατελείωτη αναβλητικότητα, απροθυμία δέσμευσης για τολμηρούς στόχους, παράκαμψη των αξιολογήσεων απόδοσης και αποφυγή αφαίρεσης κακών υπαλλήλων λόγω των θεσμικών τους γνώσεων. Οι ηγέτες που λειτουργούν με φόβο δεν θα πάρουν σχεδόν ποτέ τις καλύτερες αποφάσεις για την ομάδα ή τον Οργανισμό. Πολλές φορές η συμπεριφορά αυτή προέρχεται από ανασφάλειες σχετικά με την πραγματοποίηση διορθώσεων ή αλλαγών. Αλλά στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον, θα παραμείνετε ανταγωνιστικοί μόνο εάν είστε αρκετά ευκίνητοι για να αγκαλιάσετε την αλλαγή, όταν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γίνει η δουλειά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε tips για να γίνεις σωστό αφεντικό του εαυτού σου, ως επιχειρηματίας

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × four =