αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε tips για να γίνεις σωστό αφεντικό του εαυτού σου, ως επιχειρηματίας

Πέντε tips για να γίνεις σωστό αφεντικό του εαυτού σου, ως επιχειρηματίας

Ωραία, είχες την καταπληκτική ιδέα, δούλεψες σκληρά και την έκανες πραγματικότητα. Τώρα είσαι αφεντικό του εαυτού σου. Είσαι επιχειρηματίας. Και ενώ αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ καλό σενάριο, σύντομα θα διαπιστώσεις ότι έχει… τις δυσκολίες του. Ακόμα κι αν είσαι Solopreneur- δηλαδή «τρέχεις» ένα project μόνος σου.

Και δεν τα καταφέρνουν όλοι. Είναι σαν τα αφεντικά που είχες στις προηγούμενες δουλειές σου: Κάποιοι ήταν καλοί, ενώ κάποιοι άλλοι δεν κατάφερναν να διαχειριστούν σωστά όλα αυτά που είχαν μπροστά τους.

Τώρα λοιπόν θα δούμε 5 tips για να γίνεις σωστό αφεντικό του εαυτού σου, ως επιχειρηματίας. Έτσι ώστε να κρατάς τις απαραίτητες ισορροπίες, να είσαι παραγωγικός και να αντέξεις μέσα στον «μαραθώνιο».

1# Πρώτα η ψυχική και σωματική υγεία. Είναι εύκολο να τα ξεχάσεις μέσα στην γρήγορη καθημερινότητα. Αλλά είναι απαραίτητα κομμάτια του παζλ. Υπάρχουν τρόποι για να φροντίσετε την ψυχική και σωματική σας υγεία ως επιχειρηματίας, που μπορούν να χωρέσουν σε οποιονδήποτε προϋπολογισμό ή χρόνο διαθέτετε. Κάνε διαλείμματα 15 λεπτών μέσα στο πρόγραμμα σου. Πήγαινε στο γυμναστήριο. Πιες αρκετό νερό. Βάλε (τουλάχιστον) μία ημέρα ρεπό μέσα στην εβδομάδα, όπου δεν θα κάνεις τίποτα και θα ηρεμείς. Είναι μικρές κινήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να κρατήσεις μια καλή ψυχική και σωματική υγεία.

2# Κάνε την δουλειά όσο πιο διασκεδαστική μπορείς. Ακριβώς επειδή ως επιχειρηματίας θα χρειαστεί να δουλέψεις αρκετές ώρες, είναι χρήσιμο να περνάς καλά στην δουλειά σου. Υπάρχουν και σε αυτό το κομμάτι μικρές κινήσεις για να κάνεις την εργάσιμη ημέρα σου πιο διασκεδαστική και να νιώθεις πιο φρέσκος. Άκου μουσική ενώ δουλεύεις. Διακόσμησε το γραφείο σου με χαρούμενα χρώματα και αντικείμενα. Κάνε συναντήσεις για καφέ με άτομα στο ίδιο πεδίο, για να μοιραστείτε ιδέες.

3# Βάλε ξεκάθαρους στόχους. Είναι απογοητευτικό να εργάζεσαι σκληρά και να νιώθεις ότι δεν πας πουθενά — ή να μην έχεις ιδέα για το τι εργάζεσαι. Ένα καλό αφεντικό φροντίζει ώστε όλη η ομάδα και ο ίδιος να γνωρίζει ποιος είναι ο στόχος και να παρακολουθεί την πρόοδο. Μπορείτε εύκολα να το κάνετε αυτό θέτοντας ξεκάθαρους στόχους — πράγμα που σημαίνει ότι θα γνωρίζετε ξεκάθαρα πότε θα έχετε επιτύχει τον κάθε στόχο.

4# Όρισε συγκεκριμένα χρονικά blocks δουλειάς. Όταν δουλεύεις για κάποιον άλλο, κάποια στιγμή η βάρδια σου τελειώνει. Και επιστρέφεις στο σπίτι. Όταν όμως είσαι επιχειρηματίας/ startupper/ freelancer, κανείς δεν είναι εκεί για να σου πει… να σταματήσεις να δουλεύεις. Πολλοί είναι αυτοί που παρασύρονται και πέφτουν στην παγίδα να δουλεύουν… όλη την ημέρα. Κάτι που φυσικά είναι λάθος. Έτσι θα φθείρεις γρήγορα την υγεία σου και φυσικά δεν θα διαχειριστείς σωστά την ενέργεια σου. Όρισε συγκεκριμένα χρονικά blocks μέσα στα οποία θα δουλεύεις. Επίσης, το πολύ πρωινό ξύπνημα μπορεί να είναι χρήσιμο (θα το έχεις ακούσει ως συμβουλή) ωστόσο δεν λειτουργεί πάντα. Θα πρέπει να θυμάσαι ότι έχεις μπροστά σου τον «μαραθώνιο»- δεν έχει νόημα λοιπόν να ξεκινήσεις να ξυπνάς πολύ νωρίς για τις πρώτες 5 ημέρες και μετά να μην έχεις ενέργεια για τίποτα. Είπαμε: Πρέπει να βρεις το μοντέλο που σου ταιριάζει και να κάνεις σωστή διαχείριση ενέργειας. Και φυσικά μέσα στο πρόγραμμα πρέπει να υπάρχον διαλείμματα.

5# Κόλλησες; Πήγαινε έναν περίπατο έξω για να βρεις ιδέες. Θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσεις ότι έχεις «κολλήσει». Όπως έχουμε ξανά γράψει, ο Steve Jobs εφάρμοζε έναν απλό τρόπο για να βρίσκει νέες ιδέες: Πήγαινε συχνά για περιπάτους. Με αυτό τον τρόπο «καθάριζε» το μυαλό του και ευελπιστούσε ότι θα του έρθει η «μεγάλη ιδέα». Ήταν μια καλύτερη κατάσταση, από το να είναι κλεισμένος μέσα σε 4 τοίχους ενός γραφείου. Επίσης εφάρμοζε τα «walking meetings»- δηλαδή επαγγελματικές συναντήσεις ενώ περπάταγε. Ο Jobs πίστευε ότι το να κλειστείς σε ένα δωμάτιο και να συζητάς για ώρες, δεν είναι το ιδανικό σκηνικό για να βγει στην επιφάνεια η δημιουργικότητα και η καινοτομία. Έτσι, πολύ συχνά όταν ήθελε να συναντηθεί με ένα ή περισσότερα άτομα, πρότεινε στην άλλη πλευρά να πάνε για έναν περίπατο. Κατά την διάρκεια αυτής της βόλτας συζητούσαν τα επαγγελματικά θέματα που ήθελαν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο άνθρωπος που έχει μια καινούργια ιδέα είναι ένας παράξενος μέχρι η ιδέα να πετύχει»: 9 σοφές φράσεις για το πως έρχονται οι καλές ιδέες

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =