αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ 35χρονος digital νομάς που «αποβιβάστηκε» στην Κροατία- Πόσα χρήματα ξοδεύει τον μήνα

Ο 35χρονος digital νομάς που «αποβιβάστηκε» στην Κροατία- Πόσα χρήματα ξοδεύει τον μήνα

Ο Steve Tsentserensky έκανε το δικό του μεγάλο βήμα ως digital νομάς μέσα στην πανδημία. Ο ίδιος εξηγεί πως έγινε: «Πριν την εμφάνιση του covid έβγαζα ένα αξιοπρεπές εισόδημα περίπου $ 4.000 το μήνα ως ανεξάρτητος παραγωγός βίντεο. Αλλά καθώς η πανδημία εντάθηκε, αυτά τα κέρδη μειώθηκαν γρήγορα στα $ 700».

Λόγω όλης της αβεβαιότητας για το μέλλον, βρέθηκα να κοιμάμαι στο σπίτι της αδερφής μου στο Νιου Τζέρσεϊ. Ένιωσα ανήσυχος και μου έλειψαν όλα τα ταξίδια που συνήθιζα να κάνω για τη δουλειά. Αλλά λίγους μήνες αργότερα, οι προσευχές μου ανταποκρίθηκαν: Η Κροατία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να προσφέρει άδεια παραμονής 1 έτους σε ψηφιακούς νομάδες (αφορά οποιονδήποτε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζεται εξ αποστάσεως) τον Ιανουάριο του 2021».

Και φυσικά ο 35χρονος παραγωγός βίντεο δεν έχασε την ευκαιρία. «Είχα επισκεφθεί την Κροατία στο παρελθόν και ήμουν πολύ γοητευμένος από τη χώρα, οπότε αποφάσισα να κάνω αίτηση», λέει ο ίδιος στο CNBC.

Όπως εξηγεί, το κόστος για να κάνεις την αίτηση σου είναι στα 100 δολάρια. «Επρεπε να έχω μηνιαίο εισόδημα τουλάχιστον $ 2.750. Έτσι, τους επόμενους μήνες, δημιούργησα επιθετικά μια επαναλαμβανόμενη ροή εισοδήματος από freelance συνεργασίες (παραγωγή βίντεο και συγγραφή κειμένων) μέσω του Upwork», τονίζει ο ίδιος.

Σύντομα κατάφερε να έχει ένα εισόδημα περίπου στα 4.000 δολάρια τον μήνα και συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς. «Επίσης είμαι εμμονικός με την αποταμίευση και σπάνια ξόδευα τα κέρδη μου. Έτσι, με τα 76.000 $ που είχα πλέον στον λογαριασμό μου, ένιωσα αρκετά οικονομικά ασφαλής για να ζήσω στο εξωτερικό», συμπληρώνει ο Steve Tsentserensky.

Journey to Get the Croatian Digital Nomad Permit

Έτσι έκανε το ταξίδι. Πήγε από τις ΗΠΑ στην Κροατία. «Αυτή τη στιγμή ζω στο Σπλιτ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Αδριατικής Θάλασσας», λέει στο CNBC.

Μάλιστα, παραθέτει και τα έξοδα που έχει στην Κροατία. Ξοδεύει 47 δολάρια την ημέρα. Ενώ τα υπόλοιπα έξοδα του ανά μήνα, όπως τα παραθέτει ο ίδιος, είναι τα εξής:

  • Ενοίκιο: $540
  • Ασφάλεια υγείας: $65
  • Φαγητό (είδη σούπερ μάρκετ, φαγητό έξω και ποτό): $608
  • Συνδρομές: $14
  • Τηλέφωνο: $12
  • Ταξίδια αναψυχής: $185

Σύνολο: $1.424

Στην Κροατία απολαμβάνει την εντυπωσιακή θέα και δουλεύει περίπου 8 ώρες την ημέρα. Με τους περισσότερους πελάτες του να εδρεύουν στις ΗΠΑ. Όλη η δουλειά γίνεται remote.

Αλλά μιλά και για την άλλη όψη της νομαδικής ζωής: «Ένα από τα μειονεκτήματα της εργασίας και της ζωής στο εξωτερικό, είναι ότι μου λείπουν και είμαι μακριά από την οικογένεια και τους φίλους μου, οπότε ελπίζω να πάω ένα ταξίδι πίσω στο σπίτι κάποια στιγμή».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως είναι να δουλεύεις remote από τη Νάξο

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − three =