αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι Αμερικάνοι απέσυραν καταθέσεις 100 δισ. δολαρίων μέσα σε μία εβδομάδα

Οι Αμερικάνοι απέσυραν καταθέσεις 100 δισ. δολαρίων μέσα σε μία εβδομάδα

Οι ρυθμιστικές αρχές αναγκάστηκαν και πάλι να διαβεβαιώσουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και σταθερό, στον απόηχο νέων στοιχείων, που έδειξαν ότι αποσύρθηκαν σε μία εβδομάδα καταθέσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ο διοικητής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ και περισσότεροι από δέκα ακόμη αξιωματούχοι συμμετείχαν σε ειδική κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την Παρασκευή.

Όπως έγινε γνωστό αξιωματούχος της Fed της Νέας Υόρκης ενημέρωσε την ομάδα για τις «εξελίξεις της αγοράς».

«Το Συμβούλιο συζήτησε τις τρέχουσες συνθήκες στον τραπεζικό τομέα και σημείωσε ότι ενώ ορισμένα ιδρύματα έχουν υποστεί πίεση, το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει υγιές και ανθεκτικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων».

Η ανακοίνωση, που κυκλοφόρησε λίγο μετά το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή, ήρθε περίπου την ίδια στιγμή που τα νέα στοιχεία της Fed έδειξαν ότι οι πελάτες των τραπεζών άντλησαν συλλογικά 98,4 δισεκατομμύρια δολάρια από λογαριασμούς για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου.

Αυτό θα είχε καλύψει την περίοδο που οι ξαφνικές χρεκοπίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank συγκλόνισαν τον κλάδο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προήλθε από μικρές τράπεζες. Τα μεγάλα ιδρύματα είδαν τις καταθέσεις να αυξάνονται κατά 67 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι μικρότερες τράπεζες είδαν εκροές 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αναλήψεις μείωσαν τις συνολικές καταθέσεις σε κάτι περισσότερο από 17,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσώπευαν περίπου το 0,6% του συνόλου. Οι καταθέσεις παρουσίασαν σταθερή πτώση τον περασμένο περίπου χρόνο, με πτώση 582,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς έχουν δει τα περιουσιακά τους στοιχεία να αυξάνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατά 203 δισεκατομμύρια δολάρια σε 3,27 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Επενδυτικής Εταιρείας έως τις 22 Μαρτίου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − five =