αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτοιχεία ΤτΕ: Πάνω από 6 δισ. ευρώ έβαλαν «στην άκρη» νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο

Στοιχεία ΤτΕ: Πάνω από 6 δισ. ευρώ έβαλαν «στην άκρη» νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο

Ευκαιρία για αποταμίευση βρήκαν τον Δεκέμβριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις βάζοντας στην άκρη πάνω από 6 δισ. ευρώ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ειδικότερα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 6,376 δισ. ευρώ μετά από μία περίοδο δύο μηνών που «έκαιγαν» καταθέσεις. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων είχαν μειωθεί κατά 900 εκατ. ευρώ και τον Οκτώβριο κατά 2,142 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 3,084 δισ. ευρώ ενώ των επιχειρήσεων κατά 3,292 δισ.ευρώ. Μέρος των καταθέσεων των επιχειρήσεων φαίνεται να προέρχεται, ωστόσο, από δάνεια καθώς η χρηματοδότησή τους αυξήθηκε κατά 3,799 δισ. ευρώ.

Συνολικά τον Δεκέμβριο οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανήλθαν σε 194,788 δισ. ευρώ, από 188,482 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τον προηγούμενο μήνα. Από αυτά, τα 48,162 δισ. προέρχονται από τις επιχειρήσεις (από 44,880 δισ. που ήταν τον προηγούμενο μήνα) και τα 146,626 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά (από 143,603 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα).

Αθροιστικά οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) παρουσίασαν αύξηση κατά 6,376 δισ. ευρώ έναντι μείωσης κατά 904 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 3,1% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή καταγράφηκε αύξηση της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα κατά 3,894 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης 792 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Τα δάνεια αφορούσαν κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις, με 3,799 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο μέρος της αύξησης της χρηματοδότησης προέρχεται από ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, με 94 εκατ. ευρώ, και τα νοικοκυριά, με 1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, φαίνεται να συνεχίζεται η τάση του προηγούμενου μήνα, με τις αποπληρωμές των στεγαστικών δανείων να ακολουθούν διαφορετική πορεία από αυτή των καταναλωτικών. Συγκεκριμένα, για τα στεγαστικά οι αποπληρωμές μειώθηκαν κατά 21 εκατ. ευρώ ενώ για τα καταναλωτικά σημειώθηκε αύξηση κατά 20 εκατ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − four =