αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΙσπανοί επενδυτές «κοιτούν» την Ελλάδα- Ποιοι τομείς τους ενδιαφέρουν

Ισπανοί επενδυτές «κοιτούν» την Ελλάδα- Ποιοι τομείς τους ενδιαφέρουν

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ισπανικές εταιρείες για συνεργασία στους τομείς υποδομών, μεταφορών, ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καταγράφηκε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ισπανίας-Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 24 και 25 Μαΐου στην Αθήνα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και τον Eθνικό Φορέα Επενδύσεων και Εξαγωγών της Ισπανίας – ICEX, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και τη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.

Υψηλόβαθμα στελέχη, εκπρόσωποι 17 ισπανικών και 55 ελληνικών εταιρειών, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε 130 συναντήσεις Β2Β αλλά και να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία της διμερούς, επιχειρηματικής συνεργασίας, τα νέα επενδυτικά κίνητρα, καθώς και τις δυνατότητες άντλησης πόρων από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, τις στρατηγικές επενδύσεις και τα ΣΔΙΤ. Επίσης, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες χρηματοδότησης ανάλογων έργων από εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης (EBRD).

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα ως επενδυτικός προορισμός, ενώ η υφυπουργός Εμπορίου της Ισπανίας και πρόεδρος του ICEX Ξιάνα Μέντεθ τόνισε: «Η θετική εικόνα για την Ισπανία που υπάρχει στην Ελλάδα, σε σχέση και με τη γεωγραφική εγγύτητα και την κοινή κουλτούρα, καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό για επενδύσεις ισπανικών εταιρειών. Ισπανικές επενδύσεις πραγματοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, σε τομείς όπως οι τουριστικές υποδομές, η ενέργεια -κυρίως φυσικό αέριο και ΑΠΕ- και ο τουρισμός».

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και παρουσίασε συνοπτικά επενδυτικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας, προσκαλώντας Ισπανούς επιχειρηματίες να τις αξιοποιήσουν: «Πέρα από τους παραδοσιακούς κλάδους του τουρισμού και του real estate, νέοι κλάδοι όπως οι ΑΠΕ και η τεχνολογία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων», είπε.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα Καρλ Μαρία Κασαχουάνα δήλωσε: «Η Ελλάδα και η Ισπανία μοιράζονται πολλά κοινά, υιοθετούν κοινή γραμμή στην οικονομική πολιτική σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, εξάγουν και οι δύο μεσογειακά προϊόντα και διακρίνονται στον τουρισμό. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό και η πολυπλοκότητα των σχέσεων με γειτονικά κράτη. Ωστόσο, παρά τα κοινά χαρακτηριστικά, διαπιστώνεται σημαντικό κενό ως προς το ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε εδώ, για να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με νέες επιχειρηματικές συνέργειες και συνεργασίες».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =