αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗandelsblatt: Τα Ιωάννινα εξελίσσονται σε μια «ελληνική Silicon Valley». Και προσελκύουν ξένες εταιρίες

Ηandelsblatt: Τα Ιωάννινα εξελίσσονται σε μια «ελληνική Silicon Valley». Και προσελκύουν ξένες εταιρίες

Εκτενή αναφορά στα Ιωάννινα και στο επιχειρηματικό οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί εκεί, κάνει η Ηandelsblatt. Το Γερμανικό Μέσο χαρακτηρίζει μάλιστα την πόλη ως μία «ελληνική Silicon Valley», η οποία προσελκύει ξένες εταιρίες.

Γίνεται αναφορά και σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Όπως ο Γερμανικός κολοσσός TeamViewer ο οποίος έχει ήδη δημιουργήσει το δικό του Hub στην πόλη.

Το υποκατάστημα ξεκίνησε γρήγορα. «Ξεκινήσαμε με 18 υπαλλήλους στο τέλος του 2019», εξηγεί ο Φίλιπ Ντόιτσερ, διευθυντής της Teamviewer Ελλάδας. «Τώρα υπάρχουν ήδη 41, φέτος θα μπορούσαμε να φτάσουμε τους 50 και ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι 150 εργαζόμενοι» συμπληρώνει.

Το λογισμικό τηλεδιάσκεψης που αναπτύσσεται στα Ιωάννινα αποτελεί την πρόταση της TeamViewer έναντι αντίστοιχων λύσεων για τις οποίες η ζήτηση έχει εκτοξευθεί λόγω της πανδημίας. Διαθέτει ενισχυμένα χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας, καθώς επιτρέπει τη σύνδεση των χρηστών χωρίς να απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail).

Η εταιρεία επιδιώκει να προσελκύσει ταλαντούχους νέους, με τα σχέδιά της να ευνοούνται καθώς στην πόλη βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που καταλαμβάνει, για το 2020, την 492η θέση ανάμεσα στα 900 καλύτερα ανώτατα ιδρύματα στον κόσμο. Ανάμεσα στους εργαζομένους που απασχολούνται στο κέντρο έρευνας των Ιωαννίνων υπάρχουν περιπτώσεις Ελλήνων που βρίσκονταν για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, εν προκειμένω στη Σουηδία και στην Τσεχία, και αποφάσισαν να επαναπατριστούν.

Οι τοπικοί παράγοντες έχουν μεγάλες βλέψεις. Θέλουν να μετατρέψουν τα Ιωάννινα σε μια τοποθεσία συγκέντρωσης και ανάπτυξης επιχειρήσεων πληροφορικής και καινοτοµίας.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα περίπτωση, είναι αυτή του Βασίλη Τριάδη. Γέννηµα-θρέµµα Ηπειρώτης, µε καταγωγή από το Γρεβενίτι του Ζαγορίου, ο οποίος είναι από το 2003 CEO της ευρωπαϊκής πολυεθνικής P&I. Μιας εταιρείας που εξειδικεύεται στο λογισµικό και στις πλατφόρµες διαχείρισης ανθρώπινου δυναµικού και ελέγχεται από το fund Permira, το οποίο ελέγχει και την TeamViewer.

Πρόκειται για μια ακόμα ξένη εταιρία που έχει παρουσία για Ιωάννινα.

Η παρουσία των δύο πολυεθνικών εταιρειών στα Γιάννενα έχει δηµιουργήσει ευφορία στην επιχειρηµατική και πανεπιστηµιακή κοινότητα της περιοχής, αφού P&I και TeamViewer θα φτάσουν να απασχολούν πάνω από 500 άτοµα, όταν αναπτυχθούν πλήρως.

Εντονο ενδιαφέρον για τη δηµιουργία παραρτήµατος στα Γιάννενα, παρακινούµενη από το θετικό κλίµα και την παρουσία των δύο κολοσσών, έχει εκδηλώσει και η γερµανική PRODYNA AG, η οποία διατηρεί εγκαταστάσεις από το 2018 και στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες απασχολούνται περίπου 20 άτοµα.

H Prodyna AG, που έχει έδρα στη Φρανκφούρτη, εξειδικεύεται στην ανάπτυξη σύνθετων εφαρµογών στο ∆ιαδίκτυο αλλά και στην παροχή συµβουλευτικών υπηρεσιών στον τοµέα της Πληροφορικής. Η εταιρεία έχει γραφεία και στη Νέα Υόρκη και παρουσία σε 14 πόλεις, πλην της Θεσσαλονίκης, ενώ εκτός Γερµανίας δραστηριοποιείται σε Ζυρίχη, Βιέννη, Λονδίνο, Αµστερνταµ και Βελιγράδι.

>> Μπείτε και στη Facebook Ομάδα του It’s Possible εδώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + 19 =