αρχικηVIRALΗ επιστημονική εξήγηση: Γιατί όσο μεγαλώνουμε, νιώθουμε τον χρόνο να περνάει πιο γρήγορα

Η επιστημονική εξήγηση: Γιατί όσο μεγαλώνουμε, νιώθουμε τον χρόνο να περνάει πιο γρήγορα

Ο καθηγητής του Duke University, Adrian Bejan, ειδικός στη θερμοδυναμική έστειλε στο Quartz μια πρωτότυπη έρευνα σύμφωνα με την οποία εξηγεί τους φυσικούς κανόνες που υπάρχουν πίσω από τη διαρκώς μεταβαλλόμενη αίσθηση του χρόνου.

Ο Bejan επισημαίνει και είναι πεπεισμένος ότι με τις αρχές της φυσικής μπορούμε να ερμηνεύσουμε τα πάντα. Έτσι σε μια προσπάθεια του να γίνει κατανοητός σχετικά με την ροή (του χρόνου) δίνει το εξής παράδειγμα: «Όταν ένα δέντρο πέφτει σε ένα ποτάμι, εμποδίζει τη ροή του νερού. Μόλις το δέντρο ή οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο απομακρυνθεί το νερό ρέει πιο ελεύθερα και αυτό οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα. Όλες οι περιοχές γύρω από το ποτάμι ωφελούνται. Εφαρμόστε αυτό λέει στην κοινωνία και έχετε μια φυσική περιγραφή της καινοτομίας και των αποτελεσμάτων της. Όταν κάποιος λύσει ένα πρόβλημα με μια νέα, καινοτόμα ιδέα τότε όλοι οι άνθρωποι αλλά και η οικονομία επηρεάζονται θετικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα και οι καινούργιες νέες ιδέες να «ρέουν» πιο ελεύθερα, καθώς η αρχική ιδέα οδηγεί και σε άλλες καινοτομίες και ευκαιρίες, δημιουργώντας έναν «καταρράκτη».

Οι ώρες, οι ημέρες και τα χρόνια στα ρολόγια και τα ημερολόγια είναι ένα σταθερό και εύκολα μετρήσιμο φαινόμενο. Η προσωπική μας αντίληψη για το χρόνο αλλάζει συνέχεια ανάλογα την ηλικία, τις δραστηριότητες αλλά και τη σωματική και ψυχολογική μας κατάσταση. Το εγκεφαλικό ρολόι του καθενός δεν είχε να κάνει με τον φυσικό πραγματικό χρόνο αλλά επηρεάζεται, σύμφωνα με τον Bejan από τη ξεκούραση και άλλους παράγοντες.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο έχει να κάνει με τις αλλαγές στα ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλός μας. Η διάρκεια επεξεργασίας αλλά και η ταχύτητα των εικόνων και των εμπειριών που δεχόμαστε αλλάζει όσο μεγαλώνουμε και κάτ΄επέκτασιν αυτού αλλάζει και η αντίληψή μας για το χρόνο. Όταν είμαστε νέοι και βιώνουμε και μπορούμε να επεξεργαστούμε, πολλά νέα ερεθίσματα αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο να περνάει πιο αργά. Καθώς μεγαλώνουμε, η παραγωγή νέων εικόνων επιβραδύνεται, δίνοντας την αίσθηση ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα. Επιπρόσθετα, όσο μεγαλώνουμε ο εγκέφαλος θέλει περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί τις οπτικές πληροφορίες και να επιλύσει πολύπλοκα προβλήματα. Οι ηλικιωμένοι σε αυτή την περίπτωση «Βλέπουν» πιο αργά και έτσι αισθάνονται ότι ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα.

Πηγή: cyprusalive.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 14 =