αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕίσαι πάντα αυτός που «δεν προλαβαίνει»; Εδώ είναι 5 κινήσεις που θα σε σώσουν

Είσαι πάντα αυτός που «δεν προλαβαίνει»; Εδώ είναι 5 κινήσεις που θα σε σώσουν

«Δεν προλαβαίνω». Ίσως η πιο συνηθισμένη φράση που ακούμε στον χώρο της εργασίας σήμερα. Μερικές φορές, αγωνιζόμαστε πραγματικά ενάντια στον χρόνο, όπως όταν προσπαθούμε να προλάβουμε μια πτήση. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι βιάζονται καθημερινά καθώς προσπαθούν να ολοκληρώσουν κάθε εργασία από τις λίστες υποχρεώσεών τους. Τι ακριβώς όμως είναι η μόνιμη βιασύνη (rushing);

Μπορούμε να ορίσουμε τη μόνιμη βιασύνη ως το συμπεριφορικό αποτέλεσμα που σχετίζεται με την αντίληψη της έλλειψης χρόνου (Szollos, 2009). Με πιο απλά λόγια, όταν νιώθουμε ότι μας πιέζει ο χρόνος, αντιδρούμε βιαστικά ώστε να μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα πιο γρήγορα. Αυτή η αντίδραση έχει νόημα όταν δεν έχουμε πραγματικά χρόνο, όπως όταν τρέχουμε προς την πύλη μας στο αεροδρόμιο λίγα λεπτά πριν την απογείωση της πτήσης μας. Ωστόσο, η βιασύνη δεν δικαιολογείται για πολλές δραστηριότητες- και όταν είμαστε συνεχώς σε έναν… αγώνα δρόμου, πιθανότατα κάνουμε κακό στην ευημερία μας.

Όλοι έχουμε 24 ώρες μέσα στην ημέρα. Και αυτό δεν αλλάζει. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν αν πιάνεις τον εαυτό σου μόνιμα να «μην προλαβαίνει»; Εδώ είναι 5 κινήσεις.

Βάλε προτεραιότητες. Δεν είναι όλα στη λίστα υποχρεώσεων σας το ίδιο σημαντικά. Σίγουρα, ορισμένες από τις εργασίες σας είναι πιο σημαντικές και επείγουσες από άλλες. Προσπαθήστε να καταλάβετε ποιες εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα και επικεντρώστε την ενέργειά σας στην ολοκλήρωσή τους.

Διαχειριστείτε το χρόνο σας. Η διαχείριση χρόνου είναι απαραίτητη για να γίνουν όλα στην ώρα τους. Έχετε κάποιο μεγάλο έργο που πρέπει να παραδοθεί τον επόμενο μήνα; Προσπαθήστε να εργάζεστε πάνω σε αυτό για περίπου μία ώρα κάθε μέρα, ώστε να μην βιαστείτε να το ολοκληρώσετε λίγες μέρες πριν από το deadline. Η χρήση ενός ημερολογίου για τον προγραμματισμό της εβδομάδας ή του μήνα σας, μπορεί να σας βοηθήσει να χωρίσετε τα μεγάλα έργα σε μικρότερα κομμάτια.

Πείτε «όχι» όταν χρειάζεται. Μερικές φορές, αναλαμβάνουμε περισσότερα καθήκοντα από αυτά που μπορούμε να χειριστούμε. Εάν έχετε περισσότερα πράγματα να κάνετε από όσα μπορείτε να αντέξετε, μπορεί να νιώσετε την ανάγκη να βιαστείτε. Θα νιώσετε το πρόγραμμα σας να σας «πνίγει». Πείτε «όχι» αν χρειάζεται και βάλτε όρια όταν χρειάζεται.

Περιμένετε το απρόβλεπτο. Προσπαθήστε να είστε έτοιμοι για το απρόοπτο, όπως το μποτιλιάρισμα στο δρόμο για μια συνάντηση, μία επείγουσα ιατρική εξέταση στην πιο γεμάτη εβδομάδα σας ή κάποιο συστατικό που λείπει για ένα γεύμα που θες να φτιάξεις. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το πρόσθετο άγχος που προκαλούν τα εμπόδια και να ολοκληρώσετε το έργο σας εγκαίρως, χωρίς να βιάζεστε.

Μην κάνετε multitasking. Ο εγκέφαλός μας μπορεί να επεξεργαστεί ένα πράγμα τη φορά. Εάν η δευτερεύουσα εργασία σας δεν απαιτεί την προσοχή σας τώρα, ίσως να πρέπει να αποφύγετε το multitasking. Oταν προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα μαζί, δεν κάνεις τίποτα καλά. Δεν είσαι παραγωγικός στο 100% και είναι πιθανό να καταλήξεις «να μην προλαβαίνεις».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − six =