αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Γιατί έδωσα στον εαυτό μου μόνιμα ρεπό τις Παρασκευές»: Ένας CEO εξηγεί

«Γιατί έδωσα στον εαυτό μου μόνιμα ρεπό τις Παρασκευές»: Ένας CEO εξηγεί

Οι περισσότεροι business leader δουλεύουν… ασταμάτητα. Μία τέτοια περίπτωση ήταν και ο Rohan Widdison, CEO της New Laboratories. Κάθε ημέρα ξύπναγε πολύ νωρίς, έφευγε βιαστικά για το γραφείο, και μόλις που προλάβαινε να χαιρετήσει βιαστικά την οικογένεια του. Συνειδητοποιώντας κάθε φορά ότι μάλλον θα περίμενε μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για να περάσουν χρόνο όλοι μαζί- τότε που οι ρυθμοί είναι πιο αργοί.

Όλα αυτά μέχρι που αποφάσισε να… γυρίσει τον διακόπτη. Ο CEO με 34χρόνια εμπειρίας, αποφάσισε να δώσει μόνιμα ρεπό στον εαυτό του τις Παρασκευές.

«Έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται αν αυτή η… λατρεία για την υπερκόπωση άξιζε τον κόπο», λέει ο ίδιος στο CEO Magazine.

Από την στιγμή που έκανε την αλλαγή, είδε την διαφορά. Όπως εξηγεί, ενώ οι συνάδελφοι CEO ξυπνούν στις 4 το πρωί αφού πάντα θα υπάρχει κάποια δουλειά για να γίνει, εκείνος κατάφερε μέσα από ένα σταθερό επιπλέον ρεπό να καταπολεμήσει την επαγγελματική εξουθένωση και να ανεβάσει τη διάθεση του.

«Και δεν είμαι ο μόνος. Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη άδειας από τη δουλειά οδηγεί σε χαμηλότερο άγχος, μεγαλύτερη επιτυχία στην εργασία και μεγαλύτερη ευτυχία στο σπίτι και στη δουλειά. Η εργασία για περισσότερες ώρες από την άλλη πλευρά, είναι φορτωμένη με μειωμένες αποδόσεις» τονίζει.

Ο ίδιος εξηγεί: «Στους σύγχρονους εργασιακούς καιρούς, η ζωή είναι αδυσώπητα γρήγορη και ενώ δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, στο όνομα της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, παίρνω θέση λέγοντας: Αρκετά. Στην εποχή της Μεγάλης Παραίτησης εκατομμύρια εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους εγκαταλείπουν σωρηδόν τις δουλειές τους. Ήρθε η ώρα να επανεκτιμήσουμε πού θέλουμε να πάμε από εδώ και πέρα».

Οι αλλαγές έχουν γίνει ακόμα πιο έντονες μέσα στην πανδημία: «Η πανδημία του COVID-19 μας οδήγησε να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητές μας – καθώς η remote εργασία γίνεται πιο εδραιωμένη, ένας καλύτερος τρόπος ζωής και εργασίας είναι στη διάθεσή μας. Η κουλτούρα της εργασιομανίας έχει κόστος για τις σχέσεις μας, την υγεία και την ψυχική μας ευημερία. Το εργασιακό άγχος κάνει τους εργαζόμενους να αισθάνονται νευριασμένοι, ανήσυχοι και κουρασμένοι».

Ο Rohan καταλήγει σε ένα συμπέρασμα: «Με βάση αυτά τα γεγονότα, οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο να αμφισβητούν τις παλιές πεποιθήσεις σχετικά με το πώς πρέπει να μοιράζουμε τον χρόνο μας για δουλειά και διασκέδαση. Το να κάθεσαι αργά τα βράδια στο γραφείο δεν είναι πλέον το «παράσημο» που ήταν κάποτε. Λέω ότι είναι καιρός να ρίξουμε τις απαρχαιωμένες εργασιακές πρακτικές στα σκουπίδια της ιστορίας και να υιοθετήσουμε περισσότερη ισορροπία και αποτελεσματικότητα, είτε είμαστε στο γραφείο είτε εργαζόμαστε από το σπίτι. Ως ιδιοκτήτης εταιρείας, πιστεύω ότι η εργασία πρέπει να έχει μακροπρόθεσμη αξία και δεν πρέπει να έχει τόσο υψηλό κόστος για την ψυχική και σωματική μας υγεία».

Το αναδυόμενο μετα-πανδημικό μοντέλο έχει αποδείξει ότι οι εναλλακτικές μέθοδοι εργασίας λειτουργούν. Για να προσελκύσετε και να διατηρήσετε τους σωστούς ανθρώπους, πρέπει να εφαρμόσετε πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Εξάλλου, σχεδόν καμία επιχείρηση δεν λειτουργεί όπως συνήθιζε πριν, και μπορεί να μην επιστρέψουμε ποτέ ξανά στο παραδοσιακό 9-5 μοντέλο, λέει ο Rohan.

«Τέλος, πρέπει όλοι να μάθουμε να ιεραρχούμε καλύτερα τα πράγματα που μας ενδιαφέρουν. Θέλω να κάνω τον χρόνο μου στη δουλειά ουσιαστικό και αυτό σημαίνει να επικεντρώνομαι σε πελάτες και έργα υψηλής αξίας αντί να ασχολούμαι με καθημερινά θέματα που η εξειδικευμένη ομάδα μου είναι εκεί για να φροντίσει» τονίζει ο CEO.

Η μικροδιαχείριση κάθε βήματος δεν επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα για τους πελάτες, αλλά μάλλον αποθαρρύνει την ομάδα σας- κάθε μέλος αναρωτιέται ποιος είναι ο ρόλος του τελικά. Μπορείτε ακόμα να εργαστείτε σκληρά, αλλά δεν χρειάζεται να αφιερώσετε πολλές ώρες για να έχετε τα ίδια αποτελέσματα.

Με τον Rohan να εξηγεί ότι τα μόνιμα ρεπό τις Παρασκευές τον έχουν βάλει σε έναν πιο βιώσιμο ρυθμό. Δεν νιώθει πια εξαντλημένος και χωρίς κίνητρα. Έχει νέα φρεσκάδα και εργάζεται με μεγαλύτερη όρεξη πάνω στα projects που έχει. «Νιώθω σαν να έχω μια νέα ζωή» λέει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − twelve =