αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑHarvard Business Review: Αυτός είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για να γίνεις CEO

Harvard Business Review: Αυτός είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για να γίνεις CEO

Η καριέρα κάποιων ανθρώπων απογειώνεται. Άλλοι μπορεί να πάνε πιο αργά. ‘Η μπορεί και να μην φτάσουν ποτέ σε μια υψηλή θέση.

Αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, είναι ότι οι πρώτοι παρακολουθούν ελίτ προγράμματα MBA, αμέσως μετά τις σπουδές προσελκύουν θέσεις εργασίας υψηλής ισχύος σε γνωστές εταιρείες και ανεβαίνουν τη σκάλα πηγαίνοντας κατευθείαν στην κορυφή, αποφεύγοντας προσεκτικά τις ριψοκίνδυνες κινήσεις. Όμως τα δεδομένα μας δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

«Διεξάγαμε μια 10ετή μελέτη, την οποία ονομάζουμε CEO Genome Project, στην οποία συγκεντρώσαμε ένα σύνολο δεδομένων με περισσότερες από 17.000 αξιολογήσεις στελεχών C-suite και μελετήσαμε 2.600 σε βάθος για να αναλύσουμε ποιος φτάνει στην κορυφή και πώς. Στη συνέχεια, ρίξαμε μια πιο προσεκτική ματιά στους «CEO σπρίντερ» – εκείνους που έφτασαν στη θέση του CEO πιο γρήγορα από τον μέσο όρο των 24 ετών από την πρώτη τους δουλειά» λέει το Harvard Business Review.

Εδώ είναι ένα εντυπωσιακό εύρημα: Οι «σπρίντερ» δεν φτάνουν γρήγορα στην κορυφή επειδή έχουν… το τέλειο πλάνο. Το πετυχαίνουν κάνοντας τολμηρές επαγγελματικές κινήσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, που τους εκτοξεύουν στην κορυφή. Υπάρχουν τρεις τύποι «καταπέλτων καριέρας» που είναι πιο συνηθισμένοι μεταξύ των σπρίντερ. Το 97% από αυτούς είχε τουλάχιστον μία από αυτές τις εμπειρίες  και σχεδόν το 50% είχε τουλάχιστον δύο. (Αντίθετα, μόνο το 24% είχε ελίτ MBA).

1# Go small to go big: Η διαδρομή προς την θέση του CEO, σπάνια είναι μια ευθεία γραμμή. Έχει «πάνω» και «κάτω». Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 60% των σπρίντερ επέλεξαν να αναλάβουν ‘μικρότερη θέση’, με μεγαλύτερη ευθύνη, σε κάποιο σημείο της σταδιοδρομίας τους. Επιλέγοντας να δουλεύουν για μια μικρότερη επιχείρηση, έχοντας ηγετικό ρόλο σε μια νέα ομάδα ή ξεκινώντας μια νέα πρωτοβουλία, οι sprinters ήταν σε θέση να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία διαχείρισης, η οποία στη συνέχεια τους έδωσε το πλεονέκτημα.

2# Το μεγάλο άλμα: Πάνω από το 1/3 των σπρίντερ έκανε ένα μεγάλο άλμα στην πρώτη δεκαετία της σταδιοδρομίας τους. Αυτοί οι διευθύνοντες σύμβουλοι έλαβαν μια ευκαιρία που ήταν πέρα ​​από την εμπειρία τους και ενώ δεν ήταν σίγουρο ότι θα τα κατάφερναν, πήγαν στην τακτική… just do it. Αποδεχόμενοι μια ευκαιρία για την οποία δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένοι, αυτοί οι άνθρωποι έμαθαν τη δουλειά και κατέληξαν να αποκτήσουν εμπειρία που τους ωφέλησε αργότερα στη σταδιοδρομία τους.

3# Επιβιώνοντας στο χάος: Ένας από τους γρηγορότερους τρόπους που μπορείτε να αποδείξετε ότι είστε καλός CEO, είναι να δείξετε την αξία σας σε μια δύσκολη περίοδο. Η έρευνά τους διαπίστωσε ότι πάνω από το 30% των σπρίντερ, ηγήθηκε μιας ομάδας μέσα σε ένα μεγάλο χάος. «Όταν αντιμετωπίζουν μια κρίση, οι αναδυόμενοι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να δείξουν την ικανότητά τους να εκτιμούν ήρεμα την κατάσταση, να λαμβάνουν αποφάσεις υπό πίεση, να υπολογίζουν τους κινδύνους, να συσπειρώνουν τους άλλους γύρω τους και να επιμένουν ενάντια στις αντιξοότητες», λένε οι ερευνητές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 4 =