αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑντιδράσεις για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης- «Ήταν ο πιο αντεργατικός νόμος», απαντά ο Γεωργιάδης

Αντιδράσεις για την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης- «Ήταν ο πιο αντεργατικός νόμος», απαντά ο Γεωργιάδης

Αντιδράσεις εντός και εκτός βουλής έχουν προκληθεί λόγω της τροπολογίας που εισήγαγε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Ανάμεσα σε άλλα, καταργείται ο «βάσιμος λόγος» απόλυσης.

H τροπολογία αφορά τις εξής διατάξεις του εργατικού δικαίου:

– Αυτήν που αφορά την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος ένα έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (ψηφίστηκε το 2018), η οποία προέβλεπε ότι αν οι εργαζόμενοι του υπεργολάβου έχουν απαιτήσεις που δεν ικανοποιεί ο άμεσος εργοδότης τους, μπορούν να στραφούν προς τον εργολάβο του έργου για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους (π.χ. διεκδίκηση οφειλών).

– Τη διάταξη νόμου του 2019, η οποία προέβλεπε ότι για είναι νόμιμη μια απόλυση απαιτείται ο εργοδότης να αναφέρει τον βάσιμο λόγο αυτής, όπως π.χ. τη συμπεριφορά του εργαζομένου, όπως αυτός ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

– Διάταξη νόμου του 2019, σύμφωνα με οποία αναστέλλονται οι προθεσμίες που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια της φιλικής διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών.

Σημειώνεται ότι η διάταξη Αχτσιόγλου για το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο εγκυρότητας για την καταγγελία μιας εργασιακής σχέσης, προέβλεπε πως η απόλυση είναι έγκυρη, αν ο λόγος απόλυσης είναι «βάσιμος» και οφείλεται στη μη ικανότητα του εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας, την ακατάλληλη συμπεριφορά του ή στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης. Η καταγγελία έπρεπε να έχει γίνει εγγράφως, να έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και να έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή να έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος της απόδειξης έφερε ο εργοδότης.

«Ήταν φακέλωμα για τους εργαζομένους», λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης, παρέθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον Σκάι. Ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να καταργήσει τον βάσιμο λόγο των απολύσεων, υπογραμμίζοντας ότι η ψήφιση της τροπολογίας είναι υπέρ όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και των εργαζομένων. Ο νόμος Αχτσιόγλου ήταν «ο πιο αντεργατικός νόμος που έχει ψηφιστεί ποτέ στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι με το καθεστώς του βάσιμου λόγου των απολύσεων υπήρχε ουσιαστικά κίνδυνος «φακελώματος» των εργαζομένων και στιγματισμού τους. «Ο εργοδότης που θα έβλεπε στο βιογραφικό την απομάκρυνση από την προηγουμένη δουλειά, θα μπορούσε να ζητήσει τον φάκελο με την αιτία της απόλυσης» εξήγησε.

Σημείωσε πως τώρα επιστρέφουμε στο καθεστώς που ίσχυε προηγουμένως, με το οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει τα χρήματα που του οφείλονται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × one =