αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑλλάζει χέρια η Μινέρβα. Ποιοι είναι οι δύο «παίχτες» που την διεκδικούν

Αλλάζει χέρια η Μινέρβα. Ποιοι είναι οι δύο «παίχτες» που την διεκδικούν

Η αλλαγή στρατηγικής σε παγκόσμιο επίπεδο του πολυεθνικού ομίλου PZ Cussons και η απόφασή του για έξοδο από τον κλάδο των τροφίμων φέρνει ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου με την πώληση της εταιρείας Μινέρβα. Χθες έληξε η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την πώληση της εταιρείας και αναμένεται μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, ο πολυεθνικός όμιλος, ο οποίος εκτός από την Ελλάδα έχει σημαντική δραστηριότητα στον κλάδο των τροφίμων και στη Νιγηρία, σε συνεργασία με τον χρηματοοικονομικό του σύμβουλο την KPMG να καταλήξει στον προτιμητέο επενδυτή.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, δύο είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, από τους συνολικά τέσσερις που αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, για την απόκτηση της ελαιοκομικής εταιρείας. Πρόκειται για τις εταιρείες Μέλισσας – Κίκιζας και το fund Deca Investments. Η Μέλισσα – Κίκιζας δεν είναι η πρώτη φορά που “κοιτάει” τον κλάδο του ελαιολάδου. Κατά το παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Ελαΐς στην πρώτη προσπάθεια πώλησης της εταιρείας από τον όμιλο Unilever με την Deca Investments να ενδιαφέρεται για εταιρείες που μπορούν να προσδώσουν αξία στο χαρτοφυλάκιό της.

Η Μινέρβα κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης που έληξε στις 31 Μαΐου 2018 (1η Ιουνίου 2017 – 31 Μαΐου 2018), παρουσίασε μείωση πωλήσεων κατά 13% στα 55,64 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα επιβαρυμένο ήταν το κόστος πωληθέντων από τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών σε βούτυρο και ελαιόλαδο, που οδήγησε το περιθώριο μικτού κέρδους στο 19% από 22%. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μείωση των καθαρών προ φόρων κερδών, που διαμορφώθηκαν στις 617 χιλ. ευρώ έναντι των 2,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, παρά τη δυσμενή κατάσταση, η Μινέρβα παραμένει με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και μηδενικό δανεισμό, ενώ παράλληλα πραγματοποιήσε σημαντικές επενδύσεις.

Αν και παρουσίασε κάμψη των οικονομικών αποτελεσμάτων της, συνέχισε τις επενδύσεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και εκσυγχρονισμό που πλησίασαν τα 6 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα ολοκλήρωσε πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορούσε στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και της παραγωγικής διαδικασίας στη γραμμή τυροκομικών της μονάδας των Ιωαννίνων και του σταθμού γάλακτος της Ανδραβίδας. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η μεταφορά και εκσυγχρονισμός της γραμμής παραγωγής προϊόντων ΤΟΠ από τον Πειραιά στο Σχηματάρι, μια επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ. Εκτός από την εσωτερική αγορά η Μινέρβα έχει παρουσία και στις διεθνείς αγορές, με τις εξαγωγές της να καλύπτουν ποσοστό άνω του 12% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × four =