αρχικηVIRALΈρευνα: Η πολλή σκέψη κουράζει τον εγκέφαλο. Και δυσκολεύεσαι να πάρεις σωστές αποφάσεις

Έρευνα: Η πολλή σκέψη κουράζει τον εγκέφαλο. Και δυσκολεύεσαι να πάρεις σωστές αποφάσεις

Δεν είναι καλό το μυαλό μας να δουλεύει… σε φουλ ρυθμούς συνεχώς. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υπερβολική χρήση της φαιάς ουσίας μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική κόπωση, καθιστώντας δυσκολότερη τη λήψη αποφάσεων.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη χημική σύνθεση του εγκεφάλου δύο ομάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας ημέρας εργασίας. Στη μία ομάδα δόθηκαν εύκολες εργασίες, ενώ στην άλλη είπαν να εκτελέσει πιο απαιτητικές εκδοχές των ίδιων γνωστικών εργασιών. Σημάδια κόπωσης, όπως μειωμένη διαστολή της κόρης, καταγράφηκαν μόνο στην ομάδα που εκτελούσε τις πιο σύνθετες εργασίες.

Χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία μαγνητικού συντονισμού, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Pitie-Salpetriere στο Παρίσι διαπίστωσαν ότι η γνωστική εργασία υψηλών απαιτήσεων οδήγησε σε συσσώρευση γλουταμινικού – μια χημική ουσία που χρησιμοποιούν τα νευρικά κύτταρα για να μεταδώσουν σήματα σε άλλα κύτταρα – στην περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου.

Η διαχείριση της υπερβάλλουσας αυτής ουσίας κάνει άλλες δραστηριότητες του προμετωπιαίου φλοιού, όπως ο σχεδιασμός και η λήψη αποφάσεων, πιο δύσκολες, οδηγώντας τα άτομα να προτιμούν ενέργειες χαμηλής προσπάθειας και υψηλής ανταμοιβής καθώς εμφανίζεται η γνωστική κόπωση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × four =