αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας νευροεπιστήμονας του Harvard εξηγεί: 4 απλοί τρόποι για να κρατήσετε κοφτερό το μυαλό σας

Ένας νευροεπιστήμονας του Harvard εξηγεί: 4 απλοί τρόποι για να κρατήσετε κοφτερό το μυαλό σας

Πριν από μερικές δεκαετίες, ήταν αποδεκτό ότι η κατάσταση του εγκεφάλου μας… ήταν πέρα ​​από τον έλεγχό μας. Όλοι πίστευαν ότι οι άνθρωποι γεννιούνται με έναν ορισμένο αριθμό εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία πεθαίνουν με την πάροδο του χρόνου και δεν αντικαθίστανται. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει καλά νέα: Αν και οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τη λογική συρρικνώνονται όσο γερνάμε, μπορείτε ακόμα να προσθέσετε εγκεφαλικά κύτταρα και να δημιουργήσετε νέες συνδέσεις μεταξύ αυτών των κυττάρων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Ο Δρ. Bradford Dickerson, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, μελετά το πώς η δομή και η λειτουργία των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τη μνήμη και τη λογική αλλάζουν όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά. «Πολλές από τις δραστηριότητες που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας μπορεί πραγματικά να είναι χρήσιμες στη διατήρηση της μνήμης και της λογικής», λέει στο website του Harvard.

Και παραθέτει 4 τρόπους για να κρατήσετε κοφτερό το μυαλό σας.

1. Σωματική άσκηση. «Τα καλύτερα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι από την αερόβια άσκηση και την φυσική κατάσταση», είπε ο Δρ. Bradford Dickerson. Όχι μόνο πολλές μελέτες συνέδεσαν την τακτική αερόβια άσκηση με μειωμένο κίνδυνο άνοιας, αλλά τα αποτελέσματα αρκετών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών και μερικές μελέτες απεικόνισης δείχνουν ότι η αερόβια άσκηση αυξάνει τη μάζα του εγκεφάλου και βελτιώνει την ικανότητα συλλογισμού.

Αυτό που οι μελέτες δεν έχουν καθορίσει είναι αν τα οφέλη της άσκησης εξαφανίζονται όταν οι άνθρωποι ξεκινούν να κάνουν καθιστική ζωή.

2. Μεσογειακή διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή— με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, μέτρια σε ελαιόλαδο και ακόρεστα λίπη, τυρί και γιαούρτι και κρασί, και χαμηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας— αποτελεί βασικό πυλώνα καρδιακής πρόληψης για σχεδόν 20 χρόνια. Περισσότερες από 12 μελέτες έχουν δείξει ότι σχετίζεται επίσης με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Σε αυτές τις έρευνες, τα άτομα που τηρούσαν τη δίαιτα πιο στενά είχαν τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου. Αν και οι λίγες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές ήταν πολύ σύντομες για να αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα, οι αποδεδειγμένες επιδράσεις της δίαιτας για την υγεία της καρδιάς από μόνες την κάνουν να αξίζουν για να την ακολουθήσετε.

3. Κοινωνική σύνδεση. Στοιχεία από μελέτες παρατήρησης που συνδέουν τον μειωμένο κίνδυνο άνοιας με την κοινωνική σύνδεση χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990. Καθώς οι ερευνητές εξέτασαν αυτές τις συνδέσεις πιο βαθιά, ανακάλυψαν ότι η ποικιλία και η ικανοποίηση στις κοινωνικές επαφές είναι πιο σημαντικές από το μέγεθος του κοινωνικού δικτύου ενός ατόμου. Με απλά λόγια μετρά… η ποιότητα και όχι τόσο η ποσότητα

4. Τόνωση του μυαλού. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι challenges όπως το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου ή η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας έχουν περισσότερα οφέλη από τις επαναλαμβανόμενες ασκήσεις μυαλού όπως… τα σταυρόλεξα. Αν και τα προγράμματα «εκπαίδευσης εγκεφάλου» είναι μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, δεν υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι κάποιο από αυτά βελτιώνει τη μνήμη ή την ικανότητα συλλογισμού. «Δεν ξέρουμε αν το να παίζεις brain games είναι χρήσιμο», λέει ο Dickerson. «Το να συνεννοηθείτε με την οικογένεια και τους φίλους για να παίξετε χαρτιά μπορεί να είναι εξίσου καλό», τονίζει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 − 1 =