αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι τρόποι για να αποφύγεις την χειραγώγηση: Εξηγεί ένας ειδικός της επικοινωνίας

Έξι τρόποι για να αποφύγεις την χειραγώγηση: Εξηγεί ένας ειδικός της επικοινωνίας

Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν νοιάζονται για το τι είναι δίκαιο ή άδικο. Νοιάζονται μόνο για το τι μπορούν να αποκομίσουν από κάθε κατάσταση, ανεξάρτητα από τον πόνο που μπορεί να προκαλέσουν στους άλλους ανθρώπους.

Η ψυχολογική χειραγώγηση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί έναν άλλον προς όφελός του. Ο θύτης δημιουργεί σκόπιμα μια ανισορροπία εξουσίας και εκμεταλλεύεται το θύμα για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του.

Τι μπορείς να κάνεις όμως για να προστατευτείς; Ο Preston Ni, ειδικός στην επικοινωνία, έχει παραθέσει μεταξύ άλλων 6 τρόπους για να αποφύγεις την χειραγώγηση από κάποιον άλλο.

#1 Να γνωρίζετε τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά σας

Η πιο σημαντική συμβουλή για να αντιμετωπίσουμε ένα συναισθηματικό εκβιαστή είναι να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας και να ξέρουμε πότε αυτά παραβιάζονται. Εφ ‘όσον δεν βλάπτετε κανέναν άλλον, έχετε το δικαίωμα να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και τα δικαιώματά σας. Από την άλλη πλευρά, αν βλάψετε άλλους, ενδέχεται αν χάσετε τα δικαιώματά σας. Δείτε παρακάτω μερικά από τα δικαιώματά σας:

Έχετε το δικαίωμα να σας φέρονται με σεβασμό.

Έχετε το δικαίωμα να εκφράζεται τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις επιθυμίες σας.

Έχετε το δικαίωμα να θέτετε τις δικές σας προτεραιότητες.

Έχετε το δικαίωμα να λέτε “όχι” χωρίς να νιώθετε ενοχές.

Έχετε το δικαίωμα να παίρνεται αυτό για το οποίο πληρώσατε.

Έχετε το δικαίωμα να έχετε διαφορετική γνώμη από τους άλλους.

Έχετε το δικαίωμα να προστατέψετε τον εαυτό σας από τυχόν σωματικές, πνευματικές και συναισθηματικές απειλές.
Έχετε το δικαίωμα να δημιουργήσετε την δική σας ευτυχισμένη και υγιή ζωή.
Αυτά τα δικαιώματα αντιπροσωπεύουν τα όριά σας.

Βέβαια, η κοινωνία μας είναι γεμάτη από ανθρώπους που καταπατούν αυτά τα όρια. Συγκεκριμένα, οι συναισθηματικοί εκβιαστές θέλουν να σας στερήσουν τα δικαιώματά σας, ώστε να μπορούν να σας ελέγχουν και να επωφεληθούν από εσάς.

#2 Κράτα αποστάσεις

Δείτε αν ένας άνθρωπος έχει διαφορετικό πρόσωπο μπροστά σε άλλους ανθρώπους και σε διαφορετικές περιστάσεις. Όλοι μας προσαρμόζουμε λίγο πολύ την συμπεριφορά μας ανάλογα με τις κοινωνικές περιστάσεις, αλλά οι συναισθηματικοί εκβιαστές συνήθως φτάνουν στα άκρα, από τα είναι πολύ ευγενικοί μέχρι το να είναι τελείως αγενείς. Όταν παρατηρείτε ένα τέτοιο είδος συμπεριφοράς από έναν άνθρωπο σε τακτική βάση, να κρατάτε μια υγιή απόσταση από αυτόν και να αποφεύγετε την αλληλεπίδραση μαζί του, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Οι λόγοι για την χρόνια συναισθηματική χειραγώγηση είναι πολύπλοκοι και έχουν βαθιές ρίζες. Δεν είναι δουλειά σας να τους αλλάξετε ή να τους σώσετε.

#3 Διερευνητικές ερωτήσεις

Αναπόφευκτα, οι συναισθηματικοί εκβιαστές θα έχουν απαιτήσεις από εσάς. Αυτές οι απαιτήσεις θα σας αναγκάσουν πολλές φορές να βγείτε εκτός του δικού σας προγράμματος, για να ικανοποιήσετε τα αιτήματα του άλλου. Όταν ακούτε κάποια παράλογη απαίτηση, είναι καλό να εστιάσετε την προσοχή στον θύτη, κάνοντας διερευνητικές ερωτήσεις, για να δείτε αν έχει αρκετή αυτογνωσία για να καταλάβει, ότι αυτό που σας ζητάει είναι παράλογο. Για παράδειγμα:

Αυτό σου φαίνεται λογικό;

Σου ακούγεται δίκαιο αυτό που μου ζητάς;

Εγώ έχω λόγο πάνω σε αυτό;

Μου το ζητάς ή μου το ανακοινώνεις;

Εγώ τι θα κερδίσω από αυτό;

Αλήθεια περιμένεις από μένα να το κάνω αυτό;

Με αυτές τις ερωτήσεις είναι σαν να βάζετε έναν καθρέπτη μπροστά από τον θύτη, ώστε να δει τις πραγματικές του προθέσεις. Αν έχει αρκετή αυτογνωσία, θα αποσύρει το αίτημα του.

#4 Χρησιμοποιήστε τον χρόνο προς όφελός σας

Εκτός από τα παράλογα αιτήματα, ο συναισθηματικός εκβιαστής θα επιμείνει να πάρει αμέσως μια απάντηση από εσάς, για να μεγιστοποιήσει την πίεση και τον έλεγχο πάνω σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάρτε τον χρόνο σας και αποστασιοποιηθείτε από την άμεση επιρροή του θύτη. Μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο της κατάσταση απλά λέγοντας:

“Θα το σκεφτώ.”

Πάρτε τον απαραίτητο χρόνο για να αξιολογήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας κατάστασης και σκεφτείτε αν θέλετε να διαπραγματευτείτε για μια πιο δίκαιη συμφωνία ή απλά να πείτε όχι.

#5 Πως να πείτε όχι- διπλωματικά, αλλά απόλυτα

Για να είστε σε θέση να πείτε “όχι” διπλωματικά αλλά και απόλυτα, πρέπει να εξασκήσετε την τέχνη της επικοινωνίας. Η καθαρή άρθρωση βοηθάει στο να υψώσετε το ανάστημά σας, διατηρώντας παράλληλα μια λειτουργική σχέση. Να θυμάστε, ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά σας περιλαμβάνουν το δικαίωμα να καθορίζετε τις δικές σας προτεραιότητες, να λέτε “όχι”, χωρίς αίσθημα ενοχής και να επιλέγετε την δική σας ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

#6 Δείξε δύναμη και αποφασιστικότητα

Το πιο σημαντικό που πρέπει να ξέρετε για τους συναισθηματικούς εκβιαστές είναι, ότι επιλέγουν να χειραγωγήσουν αυτόν που θεωρούν πιο αδύναμο. Οπότε, όσο παραμένετε παθητικοί και συμβατοί, κάνετε τον εαυτό σας στόχο. Βέβαια, πολλοί από τους θύτες είναι δειλοί κατά βάθος. Όταν τα θύματα αρχίζουν να αντιδρούν, τότε συνήθως οι θύτες κάνουν πίσω. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα σχολεία, στο εργασιακό περιβάλλον και στο περιβάλλον του σπιτιού.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × four =