αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερις «αθώες» φράσεις που λέει κάποιος όταν θέλει να σε χειραγωγήσει για να πετύχει τους σκοπούς του

Τέσσερις «αθώες» φράσεις που λέει κάποιος όταν θέλει να σε χειραγωγήσει για να πετύχει τους σκοπούς του

Η χειραγώγηση είναι μια κρυφή τακτική που χρησιμοποιείται από ορισμένα άτομα για να ελέγξουν ή να επηρεάσουν τις ενέργειες, τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις άλλων. Ενώ η χειραγώγηση μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, η αναγνώριση κοινών φράσεων που χρησιμοποιούν οι χειριστές μπορεί να σας βοηθήσει να αμυνθείτε ενάντια σε αυτές τις τακτικές.

Εδώ είναι λοιπόν 4 «αθώες» φράσεις που λέει κάποιος όταν θέλει να σε χειραγωγήσει για να πετύχει τους σκοπούς του.

«Όλοι πιστεύουν ότι…»

Η γενίκευση απόψεων και η απόκρυψη πίσω από το ασαφές «όλοι» είναι μια συχνή τακτική. Όταν κάποιος λέει, «Όλοι πιστεύουν ότι αντιδράς υπερβολικά» ή «Όλοι λένε ότι πρέπει να το κάνεις αυτό», επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την πίεση των άλλων και τον φόβο της απομόνωσης για να σε αναγκάσει να κάνεις κάτι. Τις περισσότερες φορές, δεν έχει συμβουλευτεί τους… «όλους». Είναι απλώς μια τακτική για να κάνει τη γνώμη του να φαίνεται πιο διαδεδομένη και επομένως πιο έγκυρη.

«Είμαι απλώς ειλικρινής»

Η συγκάλυψη των προσβλητικών σχολίων ή των περιττών κριτικών ως ειλικρίνεια είναι μια τεχνική χειραγώγησης που επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την εμπιστοσύνη ή την αντίληψή σας. Το συμπέρασμα είναι ότι όποιος διαφωνεί απλώς αρνείται να αντιμετωπίσει την «πραγματικότητα». Στην πραγματικότητα, η ειλικρίνεια δεν απαιτεί σκληρότητα ή προσβολές. Εάν κάποιος συχνά δικαιολογεί τα λόγια του με αυτή τη φράση, μπορεί να προσπαθεί να χειραγωγήσει την αντίληψή σας για τον εαυτό σας.

«Δεν θέλω να σε δυσκολεύω, αλλά…»

Προλογίζοντας ένα αίτημα ή μια δήλωση με αυτόν τον τρόπο είναι μια προσπάθεια να σας κάνει να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να βοηθήσετε ή να συμμορφωθείτε με κάτι. Δείχνοντας ότι είναι απρόθυμοι να ρωτήσουν ή ότι αναγνωρίζουν την… δυσκολία, ο χειριστικός τύπος ελπίζει να σας κάνει πιο δεκτικούς. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να νιώσετε αγενείς ή κακοί αν αρνηθείτε.

«Είσαι πολύ ευαίσθητος!» ή «Αντιδράς υπερβολικά»

Η «αποδόμηση» των συναισθημάτων και των αντιδράσεων σας είναι ένας τρόπος να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τις αντιδράσεις σας. Εάν κάποιος μπορεί να σας κάνει να πιστέψετε ότι αντιδράτε πάντα υπερβολικά ή ότι είστε πολύ συναισθηματικοί, θα είναι πιο εύκολο να απορρίψετε τις ανησυχίες ή τις αντιρρήσεις σας στο μέλλον. Είναι ένας τρόπος να υποτιμήσετε τα συναισθήματά σας και κάνει την οπτική τους να φαίνεται πιο έγκυρη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − 3 =