αρχικηVIRALOnline τεστ: Βρες τον «Σκοτεινό Παράγοντα» της προσωπικότητας σου

Online τεστ: Βρες τον «Σκοτεινό Παράγοντα» της προσωπικότητας σου

Τελικά τι είναι αυτό που μας οδηγεί σε κακές συμπεριφορές; Ομάδα επιστημόνων από Γερμανία και Δανία όρισαν τον παράγοντα D, το Dark Factor of Personality. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που παίζει τον ρόλο του, στον κάθε άνθρωπο.

Εδώ είναι ένας γρήγορος ορισμός του D: Η γενική τάση για μεγιστοποίηση της ατομικής ωφέλειας του ατόμου — με διάφορες κακές συμπεριφορές — συνοδευόμενη από πεποιθήσεις που χρησιμεύουν ως δικαιολογίες.

Πάνω από 2.500 συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις με μία κλίμακα πέντε σημείων για να μετρηθούν τα επίπεδα εννέα διαφορετικών σκοτεινών χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους. Έπειτα μέσω στατιστικής ανάλυσης, οι επιστήμονες κατάλαβαν πως ενώ αυτά τα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά, όλα συμπίπτουν μέχρι ένα βαθμό συντελώντας σε ένα πυρήνα κακόβουλων τάσεων, το D, το οποίο αποκαλύπτεται με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές: «Το βλέπουμε για παράδειγμα σε περιπτώσεις ακραίας βίας ή παραβίασης των κανόνων, περιπτώσεις ψέματος και εξαπάτησης στον εταιρικό ή το δημόσιο τομέα. Εδώ, η γνώση του παράγοντα D ενός ανθρώπου μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο, για παράδειγμα μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο πιθανό είναι να πραγματοποιήσει την ίδια παρανομία ή να προβεί σε ακόμα πιο κακόβουλη συμπεριφορά».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Psychological Review. Αν θες να βρεις τον παράγοντα D της προσωπικότητάς σου συμπλήρωσε αυτό το ερωτηματολόγιο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 4 =