αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑO Jeff Bezos ήταν CEO της Amazon για 27 χρόνια. Εδώ είναι 4 από τα μαθήματα που έμαθε

O Jeff Bezos ήταν CEO της Amazon για 27 χρόνια. Εδώ είναι 4 από τα μαθήματα που έμαθε

Ξεκίνησε την Amazon το μακρινό 1994. Τότε που το ίντερνετ ήταν σε πολύ πιο αρχικό στάδιο. Και φυσικά δεν υπήρχαν smartphones και social media. Μιλάμε για τον Jeff Bezos. Και εκείνο το online κατάστημα που πούλαγε βιβλία, έφτασε να πουλά… τα πάντα. Με τον Bezos να γίνεται ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.

Εδώ και λίγο καιρό δεν είναι πλέον στο «τιμόνι» της εταιρίας. Αλλά μέσα από όλη αυτή τη διαδρομή πήρε αρκετά χρήσιμα μαθήματα. Το It’s Possible παραθέτει 4 από αυτά.

1# Ο κανόνας του 70%. Ναι, ένα βασικό στοιχείο στον δρόμο προς την επιτυχία, είναι να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις. Ο Bezos στην διαδρομή του εφάρμοζε τον κανόνα του 70%. Μίλησε πρώτη φορά για αυτό τον κανόνα σε μια ετήσια επιστολή που έστειλε προς του μετόχους της Amazon το 2016. Εκεί περιέγραψε την προσέγγιση του αναφορικά με την λήψη αποφάσεων. Όπως εξήγησε, ενώ είναι πάντα ωραίο να έχεις πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που θέλεις, στις περισσότερες περιπτώσεις το να περιμένεις μέχρι να ξέρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να λάβεις μια απόφαση, είναι ένα πρόβλημα.

Εκεί έρχεται ο κανόνας του 70%. «Πάρε μια απόφαση όταν γνωρίζεις το 70% των πληροφοριών που επιθυμείς. Αν περιμένεις να φτάσεις στο 90%, στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανόν θα είσαι αργός», λέει ο Jeff Bezos. Πρέπει να συλλέξεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς, και στην συνέχεια να κινηθείς γρήγορα για να κάνεις το «μεγάλο βήμα». Ακόμα και αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος ότι η απόφαση που παίρνεις είναι η σωστή. Εάν γνωρίζεις με βεβαιότητα ότι η απόφαση σου είναι σωστή, τότε μάλλον… είσαι ήδη πολύ αργός.

2# Πάρε ρίσκα. Όπως έχει πει ο Bezos, όταν φτάσεις στα 80 χρόνια σου, τα περισσότερα από τα πράγματα για τα οποία θα μετανιώσεις, θα είναι πράγματα που ΔΕΝ έκανες. «Σχεδόν ποτέ δεν θα μετανιώσετε για ένα πράγμα που απλά κάνατε και απέτυχε ή δεν λειτούργησε ή δεν είχε τελικά σημασία» εξηγεί ο Mr Amazon. Κάπως έτσι και ο ίδιος βούτηξε στα βαθιά, παραιτήθηκε από την δουλειά του στην Wall Street και ίδρυσε την Amazon. Ένα βήμα με μεγάλο ρίσκο. Αλλά όπως έχει πει ο Bezos, αν η επιχειρηματική κίνηση του αποτύγχανε δεν θα αποτελούσε το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ίδιο. Αυτό για το οποίο θα μετάνιωνε, θα ήταν να μην κάνει καθόλου το βήμα. «Αν αποτύχει, στα 80 μου θα είμαι πολύ περήφανος που προσπάθησα», σκέφτηκε ο Jeff Bezos.

3# Μάθηση, μάθηση, μάθηση: Το πρόβλημα με τις ομάδες των experts, είναι ότι νομίζουν… πως έχουν όλες τις απαντήσεις. Και δεν είναι εύκολο να μάθουν νέα πράγματα. Για αυτό ο Bezos λέει ότι χρειάζεσαι «μυαλό αρχάριου». Λάβε νέες γνώσεις παντού και πάντα. Σαν να είναι πάντα η Day 1.

4# «Να είστε περήφανοι για τις επιλογές σας, όχι για τα έμφυτα ταλέντα σας». Ναι, αυτό απάντησε ο Bezos το 2019 όταν ρωτήθηκε για την συμβουλή που θα έδινε στους νέους, ακόμα και στα ίδια του τα παιδιά. Ο γνωστός businessman έδωσε αυτή την μάλλον απρόσμενη απάντηση: «Να είστε περήφανοι για τις επιλογές σας, όχι για τα έμφυτα ταλέντα σας».

Αλλά τι ακριβώς εννοεί ο Mr Amazon; Ο ίδιος εξηγεί: «Μπορεί να είσαι χαρούμενος που είσαι όμορφος ή καλός στα μαθηματικά, αλλά τα έμφυτα χαρακτηριστικά με τα οποία έχεις γεννηθεί δεν θα πρέπει να ενισχύουν την αίσθηση της αυτοεκτίμησης. Αντίθετα, η δουλειά σου είναι κάτι για το οποίο μπορείς να είσαι περήφανος». Παράλληλα, ο Bezos σημειώνει ότι αν εργαστείς σκληρά, μόνο τότε θα καταφέρεις να αξιοποιήσεις τα ταλέντα σου και να φτάσεις στην επιτυχία. Ένα ταλέντο δεν αρκεί από μόνο του. Δεν είναι τυχαίο, ότι έχουμε δει πολλούς ανθρώπους που είχαν κάποιο έμφυτο ταλέντο, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν στην επιτυχία σε βάθος χρόνου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × one =