αρχικηVIRALNew York Times: Ο Έντουαρντ Σνόουντεν κρυβόταν μέχρι και σε παραγκούπολη στο Χονγκ Κονγκ

New York Times: Ο Έντουαρντ Σνόουντεν κρυβόταν μέχρι και σε παραγκούπολη στο Χονγκ Κονγκ

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έγινε γνωστός σε όλο τον πλανήτη το 2013. Τότε πήρε μια μεγάλη απόφαση που τελικά τον οδήγησε στο να γίνει… φυγάς: διέρρευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις.

Συγκεκριμένα, στις 20 Μαΐου του 2013, ο Σνόουντεν πέταξε στο Χονγκ Κονγκ αφού εγκατέλειψε την εργασία του σε μια εγκατάσταση της NSA στη Χαβάη και στις αρχές του Ιουνίου αποκάλυψε χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα στους δημοσιογράφους Γκλεν Γκρίνγουολντ, Λάουρα Πόιτρας και Ίγουεν ΜακΆσκιλ.

Κείμενα που βασίζονται στο υλικό που παρέδωσε εμφανίστηκαν στις εφημερίδες, The Guardian και The Washington Post. Περισσότερες αποκαλύψεις έγιναν από άλλες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της Der Spiegel και των New York Times.

08hksnowden-web03-master768Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του, για παραβίαση του νόμου κατασκοπείας και της κλοπής κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Στις 23 Ιουνίου του 2013 έφυγε από το Χονγκ Κονγκ και πήγε στη Μόσχα όπου έμεινε αρχικά με προσωρινό πολιτικό άσυλο ενός έτους, το οποίο εν τέλει παρατάθηκε έως τρία χρόνια. Από το 2015, εξακολουθεί να ζει σε άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία, ενώ αναζητά άσυλο και αλλού.

Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνώριζε το πού ακριβώς κρυβόταν ο Σνόουντεν όσο ζούσε στο Χονγκ Κονγκ και έδινε πληροφορίες στα media που εμπιστευόταν.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα New York Times, ο πρώην υπάλληλος της NSA είχε αρχικά πάρει ολιγοήμερο πολιτικό άσυλο στο Χονγκ Κονγκ και διέμενε σε πολυτελές ξενοδοχείο. Στην ίδια πόλη υπήρχαν εκείνη την εποχή ακόμη 11.000 αιτούντες ασύλου. Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που φτάνουν στην πόλη ζουν σε μια τεράστια παραγκούπολη σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης. Μέσα σε αυτό το μέρος, δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν οι ΗΠΑ ότι θα έβρισκε καταφύγιο ένας τόσο σημαντικός για αυτούς, φυγάς.

Οι New York Times που έχουν επαφή με τον 33χρονο, γράφουν πως ο Σνόουντεν τον περισσότερο καιρό ζούσε μαζί με τέσσερις ακόμη πρόσφυγες στην παραγκούπολη, όταν έφυγε από το ξενοδοχείο, υποψιαζόμενος ότι τον είχαν εντοπίσει. Επικοινωνούσε μόνο με ανθρώπους του δικηγόρου Robert Tibbo που τον βοήθησε να παραμείνει ασφαλής και να βρει τρόπο διαφυγής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + eighteen =