αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜία παρέα φίλων έφτιαξε την Ελληνική πλατφόρμα διαχείρισης μαρινών. Ξεκίνησαν την ιδέα τους με μηδενικά κεφάλαια

Μία παρέα φίλων έφτιαξε την Ελληνική πλατφόρμα διαχείρισης μαρινών. Ξεκίνησαν την ιδέα τους με μηδενικά κεφάλαια

Από που μπορεί να ξεκινήσει μια επιχειρηματική ιδέα; Από παντού. Μπορεί να προκύψει ακόμα και σε μια καλοκαιρινή συζήτηση στην Χαλκιδική. Κάπως έτσι ξεκίνησε η NEREID. «Η NEREID είναι μια πλατφόρμα all in one που περιλαμβάνει σύστημα διαχείρισης μαρίνας και δυνατότητες υποστήριξης για ιδιοκτήτες σκαφών» όπως μπορεί να διαβάσει κάποιος στην περιγραφή της.

Πίσω από το project είναι μια παρέα φίλων. Ξεκίνησαν με μηδενικά κεφάλαια, και μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να αναπτύξουν εκείνη την ιδέα που ξεκίνησε από την Χαλκιδική. Οι 4 συνιδρυτές μιλούν στο It’s Possible για το πως έχει εξελιχθεί αυτή η διαδρομή, αλλά και για τα επόμενα βήματα.

Πως προέκυψε η ιδέα για την πλατφόρμα σας;

Γιώργος Μπίρκας (CEO): Μια καλοκαιρινή ημέρα καθώς καθόμουν στην αγαπημένη μου επιχείρηση στην Χαλκιδική και συζητούσα ως συνήθως με τον Αθανάσιο Καρατζά, επιχειρηματία στον τομέα της Πληροφορικής. Εκεί που συζητούσαμε για τις τελευταίες τάσεις στην τεχνολογία και πώς αυτές μπορούσαν να εφαρμοστούν για το κοινό καλό και να λύσουν και προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας, την Σιθωνία Χαλκιδικής, μοιράστηκε μαζί μου (ο Θανάσης) την πολύ πρώιμη ιδέα για τη NEREID. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή που μου είπε για αυτήν την ιδέα, ανάμεσα σε πολλές άλλες που είχε, την ξεχώρισα και την πίστεψα και ξεκίνησα απευθείας έρευνα για να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα του και αν υπάρχει αγορά. Έπειτα φτιάξαμε μια ωραία ομάδα με τους συμφοιτητές μου τον Φώτιο Παπαρούνα (CTO), τον Πάρη Ζωηρό (CDO), τον Ιωάννη Βουρδόγλου (Project Manager) και τον καθηγητή μας τον κύριο Δημήτριο Καραμπατζάκη από το Πανεπιστήμιο της Καβάλας, όπου μόλις άκουσε για το όλο εγχείρημα πίστεψε σε εμάς και μας βοήθησε να ξεκινήσουμε και τον έχουμε συνέχεια δίπλα μας από την πρώτη στιγμή. Με την ομάδα, εξελίξαμε την αρχική ιδέα του Αθανάσιου και προσθέσαμε τις καινοτομίες όπου σχεδιάζαμε όλοι μαζί και όταν υπάρχουν πολλά μυαλά, λένε είναι ευλογημένα διότι ο καθένας έβαλε το λιθαράκι του στην εξέλιξη της πλατφόρμας. Η ομάδα φυσικά όσο προχωράμε μεγαλώνει γρήγορα και έχουμε δίπλα μας εξαιρετικούς ανθρώπους – μέντορες και συνεργάτες που μας στηρίζουν καθημερινά σε αυτό το δύσκολο αλλά ταυτόχρονα όμορφο ταξίδι επιχειρηματικότητας, διότι η ομάδα είναι ότι πιο σημαντικό για μια εταιρεία.

Για κάποιον που δεν γνωρίζει: Πόσες μαρίνες έχει η Ελλάδα και για τι μέγεθος αγοράς μιλάμε γενικότερα;

Γιώργος Μπίρκας (CEO): Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση, διότι ο αριθμός των μαρίνων στην Ελλάδα διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο που καταμετρώνται και τον τρόπο που ορίζεται ως “μαρίνα”. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα, υπάρχει μια σημαντική αύξηση των μαρινών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα έχει μια μεγάλη ακτογραμμή και ένα σημαντικό αριθμό νησιών. Υπάρχουν πάνω απο 100 μαρίνες στην Ελλάδα με πάνω από 15 με 20 χιλιάδες θέσεις ελλιμενισμού, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις «επίσημες» όσο και τις «μη επίσημες» μαρίνες. Η Ελλάδα μας είναι ένας από τους πιο όμορφους και δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ευρώπη, και οι μαρίνες παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες για την αγκυροβολία και τη συντήρηση των σκαφών. Η αγορά του θαλάσσιου τουρισμού είναι μεγάλη και συγκεκριμένα είναι πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο παγκόσμια, όπου υπολογίζεται ότι περίπου 1/3 από αυτά είναι τα έσοδα των μαρίνων από τις κύριες τους δραστηριότητες. Η αγορά της Ελλάδας υπολογίζεται σε μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια, φυσικά με επιφύλαξη κάποιας απόκλισης, διότι τα στοιχεία διαφέρουν σε κάποιο βαθμό, από έρευνα σε έρευνα.

Ποια είναι τα βήματα για να χρησιμοποιήσει κάποιος την πλατφόρμα σας;

Ιωάννης Βουρδόγλου (Project Manager): Για να ξεκινήσει κάποιος να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα μας, την NEREID, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Αρχικά, ο χρήστης μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας και να κάνει κλικ στο κουμπί “Εγγραφή”. Από εκεί, ακολουθεί μια σειρά βημάτων για να δημιουργήσει τον λογαριασμό του, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες. Μόλις εγγραφεί, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί στον λογαριασμό του και να ξεκινήσει να εξερευνά τις λειτουργίες της πλατφόρμας. Η NEREID είναι σχεδιασμένη με έμφαση στην ευχρηστία και την ευκολία περιήγησης. Η διεπαφή της είναι φιλική προς τον χρήστη και του επιτρέπει να περιηγηθεί με άνεση και να αξιοποιήσει τις λειτουργίες της με ευκολία. Επίσης, σε λίγο καιρό, ετοιμάζουμε ένα μεγάλο update που θα φέρει πολλές αλλαγές τόσο στις λειτουργίες όσο και στην εμφάνιση της πλατφόρμας. Αυτό το update θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εμπειρία των χρηστών και θα προσφέρει νέες δυνατότητες. Επιπλέον, με το μεγάλο αυτό update θα εισάγουμε τεχνητή νοημοσύνη σε πολλά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας μας. Αυτό θα βοηθήσει τους χρήστες να επιτύχουν τους στόχους τους με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Συνολικά, ως NEREID στοχεύουμε σε μια εξαιρετική εμπειρία χρήσης, ενώ συνεχώς αναβαθμίζουμε την πλατφόρμα για να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον στους χρήστες – συνεργάτες μας..

Ξεκινήσατε το business project σας με δικά σας κεφάλαια ή έχετε λάβει κάποια εξωτερική χρηματοδότηση; Και ποια είναι τα γενικότερα πλάνα σας πάνω σε αυτό το κομμάτι;

Φώτιος Παπαρούνας (CTO): Ένα από τα κύρια και πιο δύσκολα στοιχεία του ταξιδιού μας ως start up επιχείρηση ήταν η αρχική χρηματοδότηση. Ξεκινήσαμε το επιχειρηματικό μας εγχείρημα από το μηδέν, με μηδενικά κεφάλαια και μαζεύαμε λίγα χρήματα ως φοιτητές για να πληρώσουμε τα απολύτως απαραίτητα της εταιρείας. Με πίστη, πολλή προσπάθεια, αφοσίωση και δημιουργικότητα, καταφέραμε να αναπτύξουμε την εταιρεία μας σε έναν τομέα που αγαπάμε και πιστεύουμε. Έπειτα πήραμε χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Καινοτομίας, όπου είναι Co- founder η Ευρωπαϊκή Ένωση και από διαγωνισμούς που βραβευτήκαμε στην Ελλάδα. Τώρα, η εταιρεία μας έχει ξεπεράσει το valuation του ενός εκατομμυρίου ευρώ και είμαστε ευγνώμων για αυτό που έχουμε επιτύχει από το μηδέν. Τώρα βρισκόμαστε σε συζητήσεις και πολύ κοντά στο να κλείσουμε μια σημαντική επένδυση και συνεργασία με την UpYachting και ιδιώτες επενδυτές. Αυτή η επένδυση θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε ταχύτερα τους στόχους μας, να διευρύνουμε την παρουσία μας στην αγορά και να αναπτύξουμε τις καινοτομίες που ετοιμάζουμε. Φυσικά είμαστε ανοιχτοί και σε νέους επενδυτές και συνεργασίες. Τέλος, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το μέλλον και προσπαθούμε καθημερινά για την επιτυχία της start up μας.

Πως είναι πλέον η καθημερινότητα σας, τι όγκος δουλειάς και τι ωράρια εργασίας υπάρχουν πίσω από μία τέτοια startup;

Πάρης Ζωηρός (CDO): Η καθημερινότητά μας στην ομάδα μας στην startup έχει μεταμορφωθεί σε μια συναρπαστική περιπέτεια επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο όγκος της δουλειάς είναι ασταμάτητος και συχνά αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες του έργου. Καθώς προχωρούμε, η εκάστοτε εργασία μας είναι συχνά πολυποίκιλη και διαφοροποιείται από τη δημιουργία του κάθε τομέα που έχει αναλάβει ο καθένας μας να “τρέχει”. Τα ωράρια εργασίας δεν ακολουθούν πάντα τον παραδοσιακό 9-5 ρυθμό, καθώς συχνά βρισκόμαστε αφοσιωμένοι στο να ολοκληρώσουμε ένα έργο ή να ανταποκριθούμε σε ανάγκες εκτάκτου χαρακτήρα. Παρ’ όλα αυτά, η αίσθηση εκπλήρωσης που προκύπτει από τη συνεισφορά μας στην ανάπτυξη μιας νέας επιχείρησης είναι ανεκτίμητη και μας κινητοποιεί να συνεχίσουμε προς τον στόχο μας. Η ομάδα είναι το μεγαλύτερο μας πλεονέκτημα και είναι το κυριότερο μας asset, οπότε προσπαθούμε κάθε μέρα να είμαστε ενωμένοι και τα υπόλοιπα υλοποιούνται βήμα βήμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + 12 =