αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑMubadala: To fund από τα Αραβικά Εμιράτα που ετοιμάζετε να επενδύσει 400 εκατ. ευρώ επί ελληνικού εδάφους

Mubadala: To fund από τα Αραβικά Εμιράτα που ετοιμάζετε να επενδύσει 400 εκατ. ευρώ επί ελληνικού εδάφους

Στην Ελλάδα της κατισχυμένης οικονομίας, η δημιουργία ενός fund του θα επενδύσει κεφάλαια 400 εκατ.ευρώ στη χώρα αποτελεί σαφέστατα μια θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα εάν αυτή υλοποιηθεί άμεσα. Η παρουσία όμως ενός από τα μεγαλύτερα sovereign funds του πλανήτη, της Mubadala Investment Company, σε αυτό το επενδυτικό σχήμα, μόνο ως προπομπό σημαντικών – και πολύ μεγαλύτερων – τοποθετήσεων στην Ελλάδα μπορεί να ερμηνευτεί.

Το κύριο όχημα επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο εξωτερικό υπέγραψε προ ημερών MoU με το Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) για την δημιουργία ενός Greek fund, μέσω του οποίου θα υλοποιηθούν τοποθετήσεις που θα φθάσουν τα 400 εκατ.ευρώ (50%-50% συμμετοχή). Η ελληνική πλευρά θα συνδράμει το νέο fund με κεφάλαια από το ΕΤΕΑΝ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Αυτή η συμφωνία, όμως, αποτελεί τη μικρότερη σε μέγεθος από τις κινήσεις που έχει δρομολογήσει στην Ελλάδα το fund-κολοσσός των 200 δισ.δολαρίων υπό διαχείριση κεφαλαίων και συμμετοχών.

Η αρχή με Ελληνικό

Το 2014, η Lamda Development ανακοινώνει ότι υπέβαλε δεσμευτική πρόταση για την αξιοποίηση της έκτασης των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Στο σχήμα που τελικών ανέλαβε το τεράστιο αυτό έργο, anchor investor είναι η Αl Maabar που ανήκε στη Mubadala και πέρασε στον έλεγχο της Eagle Hills, επίσης με έδρα στο Άμπου Ντάμπι.

Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην ευρύτερη περιοχή της Mέσης Aνατολής και της Βορείου Αφρικής, μετείχε εξαρχής στο σχήμα των επενδυτών που θα φέρουν εις πέρας τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων πολλών ετών στην Ελλάδα, με στόχο να μεταμορφώσουν την έκταση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Συνέχεια με ιχθυοκαλλιέργειες

Η Mubadala αποτελεί σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Ανδρομέδα, της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας που εξαγόρασε (από την Global Capital) το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Amerra Capital. Το fund με έδρα τη Νέα Υόρκη ανήκει στους Craig Tashjian και Nancy Obler και διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια με έμφαση στην αγροτική οικονομία.

Το fund από το Άμπου Ντάμπι υποστήριξε την προσφορά της Amerra στο διαγωνισμό για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα, των δύο μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου στην Ελλάδα. Η σύμπραξη των εταιρειών υπό την ομπρέλα της Amerra θα δημιουργήσει ένα σχήμα που θα διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στη διεθνή αγορά.

Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο θα έχει η Mubadala Investment Company. Μέσω της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας θα επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να εισαχθεί τεχνογνωσία και νέες πρακτικές που θα καταστήσυν ακόμη πιο ανταγωνιστική την ελληνική παρουσία στη διεθνή αγορά.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν έναν από τους κλάδους που περιλαμβάνονται στους τομείς ενδιαφέροντος του εμιράτου. Εξάλλου, το ίδιο το Mubadala δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής του εμιράτου για διαφοροποίηση της οικονομίας του με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από την ενέργεια και το πετρέλαιο. Μέχρι σήμερα έχει επενδύσει σε κλάδους όπως οι υποδομές, η τεχνολογία (ημιαγωγοί), η αεροναυπηγική, η εξόρυξη μετάλλων, η ανάπτυξη ακινήτων, οι ΑΠΕ και άλλοι. Μεταξύ των εταιρειών που ελέγχει ή έχει τοποθετηθεί περιλαμβάνεται η CEPSA, η OMV, η Borealis, η Rolls-Royce Manufacturing, η Piaggio Aerospace, ενώ επενδυτικά έχει τοποθετηθεί σε ομίλους όμως η General Electric, η EMI και Carlyle Group. Πρόεδρος του δ.σ. της Mubadala Investment Company είναι ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναγιάν, διάδοχος πρίγκιπας του Άμπου Ντάμπι.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Mubadala θα αναζητήσει μέσω της Amerra νέες τοποθετήσεις στην Ελλάδα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ενώ σε ότι αγορά τη σύμπραξη με το ΤΑΝΕΟ, θα διερευνηθούν επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις με παρουσία σε κομβικούς τομείς της οικονομίας, στις υποδομές και την τεχνολογία, μεταξύ άλλων.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − two =