αρχικηVIRALΈξι τρικ για να θυμάσαι όλα όσα μαθαίνεις

Έξι τρικ για να θυμάσαι όλα όσα μαθαίνεις

Όλοι θέλουν να έχουν καλύτερη μνήμη. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο στην καριέρα σου, αλλά και στην προσωπική ζωή. Νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας, προτείνουν μια αρχαιοελληνική μέθοδο η οποία μπορεί να βελτιώσει την μνήμη σου. Το είχαμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο.

Αλλά την ίδια στιγμή, υπάρχουν μερικές άλλες τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν. Πάμε να δούμε 6 τέτοιες, για να θυμάσαι όλα όσα μαθαίνεις.

Η μέθοδος «Cornell» για να κρατήσετε σημειώσεις  

  • Η τεχνική του Cornell University για να κρατάμε σωστές σημειώσεις χωρίζεται σε πέντε τμήματα:
  • Καταγραφή: Κρατείστε σημειώσεις πάνω σε αυτά που διαβάζετε.
  • Ερωτήσεις: Σκεφτείτε ερωτήσεις βάσει αυτού που διαβάζετε και σημειώστε τις.
  • Απαγγελία: Καλύψτε τις σημειώσεις σας και προσπαθήστε να απαντήσετε τις ερωτήσεις που γράψατε νωρίτερα.
  • Συλλογισμός: Συλλογιστείτε βαθύτερα τα όσα διαβάσατε.
  • Επανεξέταση: Αφιερώστε τουλάχιστον 10 λεπτά την εβδομάδα για να ξαναδιαβάζετε τις σημειώσεις σας.

Εστίασε… στα σημαντικά

Ο καθηγητής πληροφορική Ben Y. Zhao υποστηρίζει πως το να προσπαθούμε να αποστηθίσουμε όλα όσα διαβάζουμε σε μια σελίδα είναι απλώς χάσιμο χρόνου. Αντ’ αυτού συμβουλεύει να διαβάζουμε «ακανόνιστα». «Μην προσπαθείτε να απομνημονεύσετε τα πάντα το ίδιο καλά. Αντιθέτως, εστιάστε σε σημεία-κλειδιά που αποτελούν τη βάση των υπολοίπων. Αν αφιερώσετε το χρόνο σας στο να μάθετε το πιο σημαντικό σημείο ή ιδέα, τότε θα μπορέσετε να ανακαλέσετε κι άλλα κομμάτια μέσω του συσχετισμού ή της παραγωγικής λογικής» τονίζει.

Διαβάστε σε χαρτί  

Το e-reading είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο όταν θέλουμε να αποφύγουμε έναν τόνο βιβλία μέσα στο σπίτι μας, αφού πλέον μπορούμε να κάνουμε download σχεδόν τα πάντα μέσω διαδικτύου.

Ωστόσο οι έρευνες υποστηρίζουν πως αυτό αποδυναμώνει την μνήμη μας. Σύμφωνα με μελέτη, όταν οι άνθρωποι διαβάζουν την ίδια ιστορία σε χαρτί και στο ίντερνετ, στην πρώτη περίπτωση θυμούνται πολλά περισσότερα. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή ο σωρός χαρτιών στα χέρια μας δημιουργεί μια «χειροπιαστή αίσθηση προόδου» την οποία σε άλλη περίπτωση δεν νιώθουμε. Στο μεταξύ, άλλη έρευνα απέδειξε πως οι μαθητές έχουν καλύτερες επιδόσεις όταν διαβάζουν κάτι τυπωμένο και μετά καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις παρά όταν το διαβάζουν σε μια οθόνη υπολογιστή.

Μοιραστείτε τις πληροφορίες με άλλους  

Σε μια ομιλία του TED, ο ψυχολόγος Peter Doolitle είπε πως αν θέλουμε να θυμόμαστε αυτά που βιώνουμε, είναι σημαντικό να κάνετε κάτι με όλες αυτές τις πληροφορίες καθώς η συζήτηση γύρω από αυτά που διαβάζουμε είναι ένας χρήσιμος τρόπος επεξεργασίας του νέου υλικού. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στους άλλους τι νομίζουμε πως μάθαμε από όσα διαβάσαμε. Κι αν δεν το καταφέρουμε, ανατρέχουμε στο κείμενο και το ξαναδιαβάζουμε.

Διαβάστε δυνατά  

Ο καθηγητής ψυχολογίας Art Markman λέει πως το να διαβάζουμε δυνατά προς τον εαυτό μας μάς βοηθά να καταλάβουμε και να θυμόμαστε όσα διαβάσαμε. Ωστόσο, επισημαίνει πως αυτή η τεχνική ενδεχομένως λειτουργεί μόνο σε περίπτωση που αυτά που πρέπει να αποστηθίσουμε είναι λίγα. Κι αυτό γιατί οι προτάσεις που κάνουμε ανάγνωση φωναχτά ή ακόμη και ψιθυρίζοντας, μοιραία ξεχωρίζουν.

Θυμόμαστε να τις αναπαράγουμε και να τις ακούμε οπότε η μνήμη για αυτές λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από τις λέξεις που διαβάζουμε σιωπηλά.

Χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας

Όσο περισσότερες αισθήσεις χρησιμοποιείτε για να μάθετε κάτι, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός σας θα συμμετέχει στη διατήρηση της μνήμης. Σε μια μελέτη, στους ενήλικες παρουσιάστηκε μια σειρά συναισθηματικά ουδέτερων εικόνων, καθεμία από τις οποίες παρουσιάστηκε μαζί με μια μυρωδιά. Δεν τους ζητήθηκε να θυμηθούν τι είδαν. Αργότερα, τους έδειξαν ένα σύνολο εικόνων, αυτή τη φορά χωρίς μυρωδιές, και τους ζητήθηκε να υποδείξουν ποιες είχαν δει πριν. Είχαν εξαιρετική ανάκληση για όλες τις εικόνες που συνδυάζονται με οσμές, και ειδικά για εκείνες που σχετίζονται με ευχάριστες μυρωδιές. Βάλτε λοιπόν όλες τις αισθήσεις σας να δουλέψουν όταν βουτάτε στο άγνωστο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × four =