αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤέλος τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων- Μεγάλα πρόστιμα για όσους… δεν συμμορφωθούν

Τέλος τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων- Μεγάλα πρόστιμα για όσους… δεν συμμορφωθούν

Ακύρωση του συμβολαίου αλλά και πρόστιμα «φωτιά» που φτάνουν έως και 500.000 ευρώ θα αντιμετωπίζουν από τις αρχές του 2024 όσοι προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων με χρήση μετρητών. Το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός του μήνα στη Βουλή βάζει τέλος στις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά και φέρνει «βαριές καμπάνες» στους παραβάτες. Την ίδια ώρα, όμως η ΑΑΔΕ έχει ενεργοποιήσει νέες ψηφιακές διαδικασίες για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας οι οποίες διευκολύνουν τους φορολογούμενους με ρυθμισμένες ή μη ληξιπρόθεσμες οφειλές που θέλουν να πωλήσουν ακίνητα. Πλέον η φορολογική ενημερότητα με παρακράτηση οφειλής εκδίδεται με λίγα κλικ μέσα σε λίγα λεπτά.

Για τις αγοραπωλησίες ακινήτων η νέα διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής προβλέπει:

1. Συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά είναι άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του.

2. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά.

3. Το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση. Για παράδειγμα σε περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου αξίας 50.000 ευρώ το συμβόλαιο θα ακυρώνεται και οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ και όχι 5.000 ευρώ που είναι το 10% του τιμήματος σε μετρητά καθώς ορίζεται ελάχιστο πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ σε σύνολο 338.511 δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων συνολικού τιμήματος 27,7 δισ. ευρώ,

-σε 42.613 δηλώσεις το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά συνολικού ύψους 462,495 εκατ. ευρώ ενώ

– σε 41.741 δηλώσεις το τίμημα εξοφλήθηκε εν μέρει με μετρητά συνολικού ύψους 2,980 δισ. ευρώ.

Το νέο μέτρο στοχεύει να περιορίσει τις περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος στις αγοραπωλησίες ακινήτων καθώς δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα στις συναλλαγές που γίνονται με «κρυφά» μετρητά κάτω από το τραπέζι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + seven =