αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑCNBC: Η τεχνική από την Αρχαία Ελλάδα για να βελτιώσεις την μνήμη σου

CNBC: Η τεχνική από την Αρχαία Ελλάδα για να βελτιώσεις την μνήμη σου

Αν είσαι από αυτούς που δυσκολεύονται να θυμηθούν ακόμα και ένα κείμενο που πρέπει να παρουσιάσουν σε μια δημόσια ομιλία, τότε η παρακάτω τεχνική μπορεί να σε βοηθήσει. Είναι γνωστή ως «Παλάτια Μνήμης», και προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Δημιουργός της είναι ο Σιμωνίδης ο Κείος- ήταν Έλληνας λυρικός ποιητής.

Όπως σημειώνει το CNBC σε άρθρο του, αρκεί μόνο μια καθημερινή 30λεπτη εξάσκηση επί μερικές εβδομάδες, και θα δεις σημαντική βελτίωση στην μνήμη σου. Τι περιλαμβάνει όμως τεχνική με το όνομα «Παλάτια Μνήμης;». Ας το δούμε με απλά λόγια:

Βήμα 1: Για το πρώτο σου «παλάτι», διάλεξε ένα μέρος που ξέρεις καλά, όπως το σπίτι ή το γραφείο σου (στην πορεία μπορείς να φτιάξεις πολλά διαφορετικά παλάτια. Επειδή κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, δεν υπάρχει ένα παλάτι για όλους).

Βήμα 2: Σχεδίασε στο μυαλό σου τη διαδρομή μέσα στο σπίτι, π.χ. πόρτα, χολ, κουζίνα, σαλόνι, κρεβατοκάμαρα κ.λπ. (π.χ. με τη φορά των δεικτών του ρολογιού). Εντόπισε τα σημεία στα οποία μπορείς να τοποθετήσεις νοητά τα points σου. Αυτά που πρέπει να θυμάσαι δηλαδή.

https://insidestory.gr/sites/default/files/styles/article-img/public/1-j-ys388oolvqfxxorxbqig.jpeg?itok=ftUY10xz

Βήμα 3: Διάλεξε μια λίστα από κάτι που θέλεις να απομνημονεύσεις, π.χ. τα βασικά points από μια ομιλία σου ή 20 τρόφιμα που θέλεις να αγοράσεις.

Βήμα 4: Τοποθέτησε κάθε πράγμα της λίστας σε κάθε δωμάτιο του παλατιού σου πάνω σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Με τη σειρά που θέλεις. Προσπάθησε να υπερβάλλεις στην εικόνα που φτιάχνεις στο μυαλό σου και να βάλεις τα αντικείμενα να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Το οξύμωρο εντυπώνεται βαθύτερα. Για παράδειγμα, αν το πρώτο πράγμα στη λίστα σου είναι «μπανάνες», σκέψου ότι το πόμολο της πόρτας σου είναι μια μπανάνα.

Βήμα 5: Γέμισε τη διαδρομή με τα αντικείμενα της λίστας σου.

Βήμα 6: Πέρασε τη διαδρομή 2-3 φορές στο μυαλό σου.

Μέσα από την εξάσκηση θα φτάσεις σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Θα καταφέρεις να θυμάσαι πχ την ομιλία που θες να παρουσιάσεις δημόσια, κάνοντας στο μυαλό σου αυτή την «βόλτα» στο «παλάτι» σου. Και κάπως έτσι θα βλέπεις τα points να ξεδιπλώνονται μπροστά σου. Με συγκεκριμένη σειρά. Σημειώνεται ότι η εν λόγω τεχνική έχει δοκιμαστεί σε αρκετές μελέτες στις οποίες συμμετείχαν απλοί άνθρωποι ή ακόμα και «πρωταθλητές μνήμης», και έχει διαπιστωθεί ότι όντως βοηθά στην βελτίωση της μνήμης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one − one =