αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣυνολικά 100 εταιρίες στη Βρετανία θα καθιερώσουν μόνιμη 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα, χωρίς μείωση μισθού

Συνολικά 100 εταιρίες στη Βρετανία θα καθιερώσουν μόνιμη 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα, χωρίς μείωση μισθού

Εκατό βρετανικές εταιρείες έχουν εγγραφεί για μόνιμη τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για όλους τους υπαλλήλους τους χωρίς απώλεια μισθού, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Οι υποστηρικτές της τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας λένε ότι το μοντέλο του 5ημερου είναι βγαλμένο από μια παλαιότερη οικονομική εποχή. Υποστηρίζουν ότι μια τετραήμερη εβδομάδα θα οδηγούσε τις εταιρείες στο να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να δημιουργήσουν το ίδιο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας λιγότερες ώρες εργασίας. Για ορισμένες εταιρείες που το δοκίμασαν, η συγκεκριμένη πολιτική έχει επίσης αποδειχθεί χρήσιμος τρόπος προσέλκυσης και διατήρησης εργαζομένων.

Όσοι έχουν ήδη εφαρμόσει το νέο μοντέλο εργασίας τονίζουν πως «είναι ένας πολύ καλός τρόπος ώστε να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση αφενός αλλά και αφετέρου να προσελκυστεί νέο προσωπικό». Οι εταιρείες που συμμετείχαν ήδη στο πείραμα που ξεκίνησε στη Βρετανία πριν μερικούς μήνες, ερωτήθηκαν τον Σεπτέμβριο πώς πήγε η δοκιμή και το 88% ανέφερε τα αποτελέσματα ήταν «καλά», ενώ το 95% ανέφερε ότι η παραγωγικότητα είτε είχε παραμείνει ίδια είτε βελτιώθηκε.

Ο Τζο Ράιλ, διευθυντής της καμπάνιας στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατήρησε ότι υπάρχει αυξημένη δυναμική για το τετραήμερο μοντέλο εργασίας.

«Θέλουμε να δούμε το εργάσιμο τετραήμερο, χωρίς μισθολογικές απώλειες να γίνει το κυρίαρχο μοντέλο στη χώρα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, επομένως στοχεύουμε να εγγράψουμε πολλές περισσότερες εταιρείες τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε.

«Με πολλές επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να αντέξουν οικονομικά αυξήσεις μισθών λόγω του πληθωρισμού στο 10%, αρχίζουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι μια τετραήμερη εργασία με τα ίδια χρήματα προσφέρεται ως εναλλακτική λύση» έσπευσε να συμπληρώσει.

Περίπου 100 εταιρίες με 2.600 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησαν το νέο πρότυπο εργασίας, με τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες να είναι η Atom Bank και η παγκόσμια εταιρεία μάρκετινγκ Awin. Κάθε μία απασχολεί περίπου 450 υπαλλήλους.

Μιλώντας για το πώς ήταν η μετάβαση στο εργάσιμο τετραήμερο, ο διευθύνων σύμβουλος της Awin, Άνταμ Ρος επεσήμανε πως ήταν «μία μεταμόρφωση» και «από τις καλύτερες πρωτοβουλίες που έχουμε δει στην ιστορία της εταιρείας». Ενώ τόνισε πως οι ταλαντούχοι υπάλληλοι βρήκαν έναν ακόμα λόγο για να παραμείνουν στην εταιρία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − 2 =