αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Όταν δεν έχεις όλα τα δεδομένα»: 4+1 καταστάσεις στις οποίες είναι καλύτερο να παραμένεις σιωπηλός

«Όταν δεν έχεις όλα τα δεδομένα»: 4+1 καταστάσεις στις οποίες είναι καλύτερο να παραμένεις σιωπηλός

Ορισμένες καταστάσεις απαιτούν μια δυνατή, ισχυρή απάντηση.

Άλλες όμως, όχι τόσο.

Στην πραγματικότητα, εκφράζοντας τη γνώμη σας, θα μπορούσατε να καταλήξετε να προκαλέσετε περισσότερο κακό ή άγχος στον εαυτό σας.

Είναι χρήσιμη η ικανότητα να μένεις σιωπηλός και να προστατεύεις την ηρεμία σου. Εδώ είναι 5 τέτοιες καταστάσεις:

1) Όταν είστε θυμωμένοι

Όταν είστε θυμωμένοι ή όταν τα συναισθήματά σας είναι σε υψηλά επίπεδα, είναι φυσικό να θέλετε να τα βγάλετε όλα και να απαλλαγείτε από την απογοήτευσή σας.

Αλλά αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά. Και εκεί που έχεις έναν λόφο μπροστά σου, ξαφνικά να έχεις… ένα βουνό.

Βλέπετε, το να μένεις ήσυχος σε αυτές τις στιγμές, σου δίνει την ευκαιρία να σκεφτείς. Για να εκτιμήσετε αν αντιδράτε υπερβολικά ή όχι.

Και για να αποφύγεις να πεις πράγματα που μπορεί αργότερα να μετανιώσεις.

2) Κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας όταν δεν λέγεται τίποτα παραγωγικό

Όλοι είχαμε τέτοιες διαμάχες. Όπου δεν υπάρχει τίποτα παραγωγικό.

Διαμάχες με τον/την σύντροφό σας, τον φίλος ή τον γονέας σας. Ίσως ο ένας ή και οι δύο να μην έχετε κάτι ουσιαστικό να πείτε. Ή, ίσως το άλλο άτομο αρνείται να λάβει υπόψη αυτό που λέτε.

Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο θέλετε να έχετε τον τελευταίο λόγο.

3) Όταν δεν έχετε όλα τα δεδομένα

Ειδικά σην εποχή μας, όλοι έχουν γνώμη…  χωρίς να ξέρουν για τι μιλούν.

Εδώ είναι το θέμα:

Είναι εντάξει να πούμε, «Δεν ξέρω πολλά για αυτό, επομένως δεν πρόκειται να παραθέσω μια γνώμη». Ή, απλώς για να αποφύγεις να πεις οτιδήποτε.

Διαφορετικά, θα μπορούσατε να καταλήξετε να διαδίδετε παραπληροφόρηση ή να κάνετε λανθασμένες υποθέσεις για κάτι για το οποίο δεν γνωρίζετε σχεδόν τίποτα.

4) Όταν το να ακούς είναι πιο σημαντικό

Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις:

Όταν κάποιος μοιράζεται κάτι προσωπικό, σημαντικό ή ευαίσθητο
Όταν κάποιος εξηγεί τα συναισθήματά του
Όταν κάποιος περνάει μια δύσκολη στιγμή και απλά χρειάζεται να τον ακούσουν

Είναι δελεαστικό να μπείτε και να μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες. Αλλά ο στόχος είναι να συνδεθείτε και να σας δείξετε ότι καταλαβαίνετε τι περνάει ο άλλος.

Μερικές φορές οι άνθρωποι χρειάζονται απλώς να ακουστούν. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να ακούσετε και να αποφύγετε να τους διακόψετε ή να γυρίσετε τη συζήτηση πίσω στον εαυτό σας.

5) Όταν το timing είναι λάθος

To timing είναι το παν. Ακόμα κι αν αυτό που έχετε να πείτε είναι σημαντικό, αν το κάνετε τη λάθος στιγμή, θα μπορούσατε να καταλήξετε να επιδεινώσετε την κατάσταση.

Γι’ αυτό είναι καλύτερο να παραμείνετε σιωπηλοί και να περιμένετε την κατάλληλη ευκαιρία.

Είναι κάτι για το οποίο γράφατε και σε προηγούμενο άρθρο. Δεν μπορείτε να περιμένετε να τραβήξετε την προσοχή των ακροατών σας εάν είναι… νυσταγμένοι ή νωθροί.

Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε μια ώρα το πρωί (όχι πολύ νωρίς), όταν το κοινό σας είναι πιο πιθανό να είναι σε εγρήγορση και δεκτικό. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να μιλάτε σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο, καθώς ο χαμηλός φωτισμός οδηγεί σε υπνηλία και ψυχική «ομίχλη».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 2 =